Στην Αστυν. Διεύθυνση Αμμοχώστου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (βίντεο+εικόνες)

DSC 4796 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Την κατάθεση του θεμελίου λίθου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι τέλεσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 10:30 το πρωί στο κτίριο της νέας και πρώτης ιδιόκτητης Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Το έργο αποτελεί μέρος των εξαγγελιών του Πρόεδρου Αναστασιάδη και αναμένεται να αποπερατωθεί τον Ιούλιο του 2018.

Σε ειδική τελετή στο Παραλίμνι, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανακοινώθηκε η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, το κόστος των οποίων ανέρχεται στο €1.626.643. Η ολοκλήρωση του έργου, υπολογίζεται τον Ιούλιο του 2018.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 30% τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των δράσεων και της επαρκούς κατάρτισης και διοίκησης της Αστυνομίας και συνεχάρη για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τόσο τον Αρχηγό όσο και την ηγεσία της Δύναμης.

Μικρογραφία

Για το νέο κτίριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ανεγείρεται σε τεμάχιο που παραχωρήθηκε στην Αστυνομία το 1984. Έκτοτε, καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες για ανέγερση του κτιρίου, αλλά το 2016 καταφέραμε να υπερβούμε τα προβλήματα και να  το προωθήσουμε», είπε, και σημείωσε πως “σήμερα προχωρούμε στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου ενός έργου το οποίο θα στοιχίσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ”.

Πρόσθεσε πως «αναβαθμίζοντας το επίπεδο των μελών της Αστυνομίας και αυξάνοντας τις απαιτήσεις μας αλλάζουμε και τη μισθολογική κλίμακα από Α3-5-7 σε Α5-7, ώστε  οι αστυνομικοί να ανταμείβονται με αυτά που πράγματι δικαιούνται. Αυξήσαμε επίσης δραστικά τον αριθμό των επιχειρήσεων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης του εγκλήματος, κάτι που εκφράζει και μια πολιτική της Κυβέρνησης,  και ενισχύσαμε με προσωπικό την πρώτη γραμμή δράσης παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες τις δύναμης σε προσωπικό υστερούν ακόμη από τις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον θεσμό της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, ως μέτρο κοινωνικής παρέμβασης, που όπως είπε «από την πρώτη στιγμή θέσαμε στις προτεραιότητές μας». Σημείωσε πως «το 2012 είχαμε 4,000 εγγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς σε τρεις  Δήμους/Κοινότητες. Σήμερα έχουμε 90 χιλιάδες εγγεγραμμένους Παρατηρητές σε 285 Δήμους και  Κοινότητες», είπε.

“Αποφασίσαμε τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, το οποίο θα εκδικάζει προσφυγές από αιτητές ασύλου. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ενώ στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νομοτεχνικού ελέγχου ευρίσκεται και νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου στην Λεμεσό, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία εκδίκασης αστικών υποθέσεων. Αποδίδω ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της λεγόμενης ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών”.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Βασίλειο και χαιρετισμοί απότ ον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Δείτε το φωτορεπορτάζ που κατέγραψε η κάμερα του Famagusta.News

DSC 4830 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης DSC 4837 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης DSC 4842 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης DSC 4822 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης DSC 4811 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης DSC 4800 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης DSC 4792 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης DSC 4793 exclusive, Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Παραλιμνίου

Καταθέτοντας σήμερα τον θεμέλιο λίθο για το κτήριο που θα φιλοξενήσει την Αστυνομική Διεύθυνση και τον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου αισθάνομαι πως δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να συμβάλλουμε στη θεμελίωση με ακόμη πιο ισχυρό τρόπο του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Γιατί αυτός τελικά είναι ο μείζον μας στόχος όταν ενισχύουμε τις υποδομές για την αστυνομική δύναμη και το προσωπικό της.

Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πως οι υπάρχουσες υποδομές δεν επιτρέπουν στην Αστυνομία να αξιοποιήσει τις πραγματικές δυνατότητές της καθώς οι διάφορες Υπηρεσίες βρίσκονται διάσπαρτες σε ενοικιαζόμενα κτήρια στο Παραλίμνι – τα οποία μάλιστα είχαν ανεγερθεί για να χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα κα για τα οποία καταβάλλουμε ως ετήσιο ενοίκιο ποσόν πέραν των 81 χιλιάδων ευρώ.

Με τις νέες υποδομές όλα αλλάζουν.

Το νέο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες της, ανεγείρεται σε τεμάχιο που παραχωρήθηκε στην Αστυνομία το 1984. Έκτοτε, καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες για ανέγερση του κτηρίου, αλλά το 2016 καταφέραμε να υπερβούμε τα προβλήματα και να το προωθήσουμε, προχωρώντας σήμερα στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου ενός έργου, αλλά παρατηρώντας τα έργα και την υποδομή σε ένα ημιτελές και υπό κατασκευή έργο που πραγματικά από τη δημιουργικότητα των σχεδίων δείχνει πόση έμφαση είχαμε δώσει και ότι για να μπορεί κάποιος να αποδώσει χρειάζεται και το ανάλογο εργασιακό περιβάλλον που θα στοιχίσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα σύγχρονο κτήριο Αστυνομικής Διεύθυνσης, το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και τη μέγιστη απόδοση του προσωπικού στο λειτούργημα που επιτελεί, σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον για όλους.

Είμαι βέβαιος πως με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας που διασφαλίζουμε για το προσωπικό της διεύθυνσης και του αστυνομικού σταθμού θα διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο το έργο που έχει επιφορτιστεί η Αστυνομία μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επαρχία αριθμεί 80 τόσες χιλιάδες κατοίκους αλλά κατά τη θερινή περίοδο πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός φτάνοντας στο 1.5 εκατομμύριο κάτι που απαιτεί και συντονισμό των Υπηρεσιών και σύγχρονα κτήρια που να φιλοξενούν τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Το έργο που σήμερα θεμελιώνουμε είναι ένα από τα πολλά και σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών των Αστυνομικών Διευθύνσεων, των δικαστικών κτιρίων και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων που, με προγραμματισμό και σωστή διαχείριση, είτε βρίσκονται σε πορεία εκτέλεσης ή υλοποιήθηκαν, όπως, μεταξύ άλλων:

• Τρία νέα κτήρια Δικαστηρίων (Πάφος, Αμμόχωστος, Οικογενειακό Δικαστήριο).

• Τρία νέα κτήρια για Αστυνομικές Διευθύνσεις Πάφου, Αμμοχώστου και Μόρφου.

• Δεκατέσσερα έργα στις Φυλακές, στα οποία περιλαμβάνονται τρεις καινούριες πτέρυγες.

• Βελτιωτικά έργα σε όλα τα αστυνομικά κρατητήρια, βελτιώνοντας έτσι και το επίπεδο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Οι κτηριακές υποδομές είναι ένα μόνο μέρος του προγράμματός μας για τη βελτίωση της ασφάλειας στον τόπο μας και την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπίστωσα πως οι σχεδιασμοί ενίσχυσης του Σώματος με νέα στελέχη, προχωρούν με ταχύτητα και κυρίως αποτελεσματικά.

Μόλις πρόσφατα προσλήφθηκαν μετά από εξετάσεις και με απόλυτη αξιοκρατία 210 αστυνομικοί και 40 πυροσβέστες, ενώ οι προαγωγές έγιναν επίσης με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Αναβαθμίζοντας το επίπεδο των μελών της Αστυνομίας και αυξάνοντας τις απαιτήσεις μας αλλάζουμε και τη μισθολογική κλίμακα από Α3-5-7 σε Α5-7 ώστε οι Αστυνομικοί να ανταμείβονται με αυτά που πράγματι δικαιούνται.

Αυξήσαμε επίσης δραστικά τον αριθμό των επιχειρήσεων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης του εγκλήματος – κάτι που εκφράζει και μια πολιτική της Κυβέρνησης – και ενισχύσαμε με προσωπικό την πρώτη γραμμή δράσης παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της δύναμης σε προσωπικό υστερούν ακόμη από τις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης.

Αξιοποιούμε πλέον μεθόδους έξυπνης αστυνόμευσης, υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και επιφέροντας αλλαγές στη βάση αξιολόγησης κινδύνων. Για αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τον Αρχηγό και την ηγεσία της Δύναμης για την κάθετη μείωση της εγκληματικότητας κατά 30% τα τελευταία χρόνια κάτι που είναι ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των δράσεων και της επαρκούς κατάρτισης και διοίκησης της Δύναμης.

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε στις προτεραιότητές μας τον θεσμό της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, ως μέτρο κοινωνικής παρέμβασης.

Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2012 είχαμε 4,000 εγγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς σε τρεις Δήμους/Κοινότητες. Σήμερα έχουμε 90,000 εγγεγραμμένους Παρατηρητές σε 285 Δήμους και Κοινότητες.

Οι αλλαγές στην Αστυνομία είναι ριζικές σε όλα τα επίπεδα και είμαι βέβαιος πως τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη περισσότερο εμφανή στα προσεχή χρόνια όταν θα έχουν πλήρως αφομοιωθεί οι μεγάλες αλλαγές που η Δύναμη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει και υλοποιούμε σε κάθε επίπεδο.

Το έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι εκείνο που δικαιώνει τον τίτλο του κράτους δικαίου.

Όπως γνωρίζετε, αποτελεί ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, η μεταρρύθμιση και ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Προς τούτο προχωρήσαμε σε σημαντικές τομές στον τομέα της Δικαιοσύνης.

• Η σύσταση πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του όγκου εργασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

• Αποφασίσαμε τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, το οποίο θα εκδικάζει προσφυγές από αιτητές ασύλου. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

• Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νομοτεχνικού ελέγχου ευρίσκεται και νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου στην Λεμεσό, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία εκδίκασης αστικών υποθέσεων.

• Αποδίδω ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της λεγόμενης «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», η οποία συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Ένα άλλο των στοιχείων ήταν πως από την ανάληψη της εξουσίας είχαμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαπλοκής και διαφθοράς. Είστε μάρτυρες των αποτελεσματικών δράσεων της Κυβέρνησης, του Γενικού Εισαγγελέα, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Γενικού Ελεγκτή όσον αφορά την υλοποίηση αυτής της θέσης, δηλαδή δεν υπάρχει πλέον ανοχή με κανένα τρόπο στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος ή στην κατάχρηση της θέσεως που στον καθένα έχει εμπιστευτεί η Πολιτεία. Πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκάλυψης ουδενός εγκλήματος, ουδεμίας παρανομίας, ουδεμίας παραβίασης των κανόνων χρηστής διοίκησης.

Εύχομαι σύντομα μέσα από τα εγκαίνια να θεμελιώσουμε και μια άλλη αρχή που αφορά και τον Δήμο Παραλιμνίου, δηλαδή να δώσουμε μέχρι την ώρα την ευλογημένη της απελευθέρωσης και της ανάκτησης της πόλης της Αμμοχώστου εκείνη τη δυναμική στην πόλη που επιτέλους να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και πρόσβασης. Την ώρα που θα ελευθερώνεται η Αμμόχωστος να υπάρχουν όλες εκείνες οι υποδομές που θα μπορούν να συμβάλουν και στην ταχύτερη ανοικοδόμηση και της πόλης.

Την ίδια ώρα με την επίλυση του Κυπριακού, η Αστυνομική Διεύθυνση Παραλιμνίου θα χρειάζεται και πάλι τα κτήρια υποδομής που απαιτούνται αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό που σήμερα αστυνομεύεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου.

Συγχαίρω θερμά όσους συμβάλλουν στο να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η κατασκευή του κτηρίου και εύχομαι να μη χρειάζονται τα αστυνομικά κρατητήρια και όσο το δυνατόν η Αστυνομική Δύναμη να είναι πιο ήρεμη και είναι σημαντικό το γεγονός ότι φαίνεται να είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Famagusta.News