Συγκινητική η παράσταση της “Ρωμηοσύνης” στον Στρόβολο για τον ήρωα Τάσο Μάρκου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

25112019 AMYNAS TASO MARKOU 3 Νέα Αμμοχώστου, Τάσος Μάρκου

Συγκίνησε για ακόμη μια φορά η παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμηοσύνη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου για τον ήρωα Τάσο Μάρκου.

Αυτούσια η ομιλία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη

“Εκδήλωση τιμής για τον ήρωα Υποστράτηγο Τάσο Μάρκου. Έναν ήρωα, έναν άνθρωπο, έναν θρύλο. Αναμφισβήτητα σε λίγες σελίδες δεν είναι δυνατό να αποτυπωθεί το έργο, η δράση και το μεγαλείο του ήρωα. Από την άλλη είναι προνόμιο και συνάμα καθήκον μου να στείλω το μήνυμα ευθύνης και υπόσχεσης ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα του Τάσου Μάρκου για την απελευθέρωση και επανένωση του Νησιού μας.

Τάσος Μάρκου, ο άνθρωπος, ο οποίος υιοθέτησε τις αρχές και αξίες του Ελληνισμού, ο υποδειγματικός ηγέτης που ακολουθώντας το δρόμο του χρέους και της τιμής, κατέστη διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού, αρετής και ανθρωπιάς.

25112019AMYNAS TASO MARKOU Νέα Αμμοχώστου, Τάσος Μάρκου

Ο Τάσος Μάρκου είναι αναντίλεκτα μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας. Παρών σε όλα τα προσκλητήρια της Κύπρου, σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας. Παρών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στην Τουρκανταρσία το 1963 και στο προσκλητήριο της πατρίδας, τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Δε γύρισε ούτε στιγμή την πλάτη στην υπεράσπιση της πατρίδας. Παρέμεινε πιστός στο χρέος του, τηρώντας ευλαβικά τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, αρνούμενος τη φυγή και την υποχώρηση.

Σε όλες τις κρίσιμες ώρες που διήλθε η πατρίδα μας, ο μεγάλος αγωνιστής ήταν παρών, σφραγίζοντας όχι μόνο με την παρουσία του, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή του όλα τα γεγονότα.

25112019AMYNAS TASO MARKOU 3 Νέα Αμμοχώστου, Τάσος Μάρκου

Στις 30 Νοεμβρίου 1963 και ενώ ασχολείτο με την εκπαίδευση ενός λόχου, έκανε το λάθος ένας ανθυπολοχαγός να του αναγγείλει το χαρμόσυνο μήνυμα: “η γυναίκα σας γέννησε ένα κοριτσάκι. Αφήστε τα κι ελάτε να σας πάω να τις δείτε!”. Η απάντησή του άμεση και κοφτή: “Τι μας λές; Εδώ περιμένουμε ώρα της ώρας πόλεμο! Άσε, τη Μαίρη και την κόρη μου θα τις δω μετά….”. Αυτός ήταν ο ήρωας Τάσος Μάρκου.

Στεκόταν ακλόνητος βράχος στο πλευρό των ανδρών του, αναλαμβάνοντας ο ίδιος ταυτόχρονα τον πιο επικίνδυνο ρόλο στις αποστολές.

Υπερήφανος, προσωποποίησε το μεγαλείο του αναστήματος του Ελληνισμού και σήκωσε στους ώμους του το βάρος της ύψιστης ευθύνης έναντι της πατρίδας και της ιστορίας.

Μέσα στο καμίνι θανάτου που επέφερε η τουρκική εισβολή, ο ήρωας Τάσος Μάρκου πιστός στο καθήκον πολέμησε μέχρις εσχάτων, προσθέτοντας με τον ηρωισμό του χρυσές σελίδες στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία.

25112019 AMYNAS TASO MARKOU 2 Νέα Αμμοχώστου, Τάσος Μάρκου

Ο ίδιος αντιλήφθηκε την προδοσία. Κατάστρωνε σχέδια για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά δυστυχώς ήταν ένα θηρίο περιορισμένο σε κλουβί. Πέρασε από διάφορα στάδια νιώθοντας αυτή την αηδία. Παρ’ όλη την απογοήτευσή του, κατέληξε ότι έστω και με τους λιγοστούς στρατιώτες και οπλισμό που είχε θα παρέμενε στη θέση του, θα στεκόταν ως ασπίδα σε προέλαση του εχθρού.

Χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στον προϊστάμενο Διοικητή του, στις 11 Αυγούστου 1974: “Ακούστε κύριε Διοικητά! Σ΄αυτό εδώ το μέρος, εγώ είμαι υπεύθυνος. Θα κάνω ό,τι ξέρω, ό,τι μπορώ για την άμυνά του. Γιατί αν αύριο σπάσει τούτη η γραμμή, θα χαθεί η μισή Κύπρος…”. Επίσης η σταράτη απάντησή του στο ΓΕΕΦ στις 14 Αυγούστου 1974 αποδεικνύει περίτρανα το μεγαλείο του ήρωα: “Μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα περάσει ο εχθρός. Ο Τάσος Μάρκου δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει. Εδώ θα μείνει”.

Η πολιτεία ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς του ήρωα, αποφάσισε την προαγωγή επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του Υποστράτηγου και απέδωσε σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, στην Κλήρου, το όνομά του, ονομάζοντάς το “Στρατόπεδο Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου”.

Επιπλέον, στις 30 Μαΐου του τρέχοντος έτους, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προσχέδιο Κανονισμών “περί Στρατιωτικών Μεταλλίων”, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της βουλής για ψήφιση και μεταξύ άλλων, προνοεί να απονέμεται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς μετάλλιο στρατιωτικής αξίας με την επωνυμία “Τάσος Μάρκου”, για ευδόκιμη υπηρεσία 25 ετών.

Το παράδειγμά του ήρωα Τάσου Μάρκου που τιμούμε απόψε, θα αποτελεί πάντοτε φάρο που θα καθοδηγεί τα βήματά μας σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων.

Σήμερα, σαράντα πέντε και πλέον χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσφορά και η θυσία των ηρώων μας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Πράγματι, οι συνθήκες που διέρχεται σήμερα η Κύπρος απαιτούν αναδρομή στο παρελθόν ως μήνυμα αφύπνισης, και εγρήγορσης.

Αμετάθετος στόχος, παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Αυτό που απαιτούμε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη βάση του ειρηνικού διαλόγου, είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και η παύση της καταπάτησης ακόμα και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο, από την Τουρκία. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με αποφασιστικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας συνάμα όλες τις δυνάμεις να συμβάλουν ενωμένοι για να πετύχουμε το στόχο μας.

Σε λίγη ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά για την πολιτική του βούληση, θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο Βερολίνο στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Προσδοκούμε σε μια ώθηση στις προσπάθειες για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών.

Γι’ αυτό και η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης δεν αποτελεί μόνο οφειλόμενη τιμή και κατάθεση της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στον ήρωα Τάσο Μάρκου. Αποτελεί ταυτόχρονα υπόμνηση και κάλεσμα ευθύνης για συνέχιση του αγώνα για δικαίωση της πατρίδας. Το παράδειγμα του ήρωα Τάσου Μάρκου φωτίζει τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, υπενθυμίζοντάς μας κάθε ώρα και στιγμή το βαρύ εθνικό μας χρέος. Υπερήφανα, όπως άλλωστε και ο ίδιος θα έπραττε, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι την άγια εκείνη μέρα της λευτεριάς και της επανένωσης της πατρίδας μας. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στον τόπο μας, στις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Παράλληλα, θεωρώ υποχρέωσή μου, με την ευκαιρία που βρίσκομαι μαζί σας να σας μεταφέρω για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση, αλλά και την προσήλωση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Για να προχωρήσει το πρόγραμμα διερεύνησης και εκταφών, απαιτείται ειλικρινής συνεργασία και επιβάλλεται η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και να της παρέχει την αναγκαία συνδρομή για την επίτευξη αποτελεσμάτων, όπως είναι ο εντοπισμός μαζικών χώρων ταφής, μέσω της εξασφάλισης πληροφοριών και στοιχείων από τα αρχεία του Τουρκικού στρατού, αλλά και πληροφορίες που αφορούν στις σκόπιμες μετακινήσεις των οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Εύχομαι από καρδιάς οι προσπάθειες που καταβάλλονται, να οδηγήσουν σύντομα στη διευκρίνιση της τύχης του ήρωα Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου όπως και όλων των αγνοουμένων μας.”

Famagusta.News