Συνάντηση με Δήμαρχο Παραλιμνίου είχε ο Σιζόπουλος

ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος

Η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως μεταξύ των προβλημάτων είναι το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή κυρίως στον τουριστικό τομέα αλλά με αρκετά προβλήματα» και πρόσθεσε πως η συνάντηση γίνεται ακριβώς για «να συζητήσουμε, να εξετάσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε, πως μπορούμε, από πλευράς ΕΔΕΚ να συμβάλουμε στην γρήγορη και εποικοδομητική επίλυση των προβλημάτων».

Πρόσθεσε πως ένα από τα προβλήματα της περιοχής είναι και «το ενδεχόμενο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Από πλευράς ΕΔΕΚ έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις μας γι’αυτήν την ενέργεια» είπε και σημείωσε πως θα ακούσουμε «και τις απόψεις των άμεσα εμπλεκομένων, κατά πόσον δηλαδή αυτή η ενέργεια ενδεχομένως να έχει οποιεσδήποτε επιδράσεις στην τοπική τουριστική βιομηχανία και ειδικά στο τουριστικό ρεύμα της περιοχής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ένα από τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής είναι αυτό «της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και εδώ θα πρέπει το κράτος να έχει μια θετική συμβολή σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και με τους φορείς της ξενοδοχειακής και της επισιτιστικής βιομηχανίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επίλυση των προβλημάτων για να μπορεί να αναπτυχθεί η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ως ένας σωστός και ποιοτικός τουριστικός προορισμός».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως ένα άλλο πρόβλημα που «έχουμε εντοπίσει είναι και αυτό της αναπαιτούμενης αναβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για να μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής και κυρίως να τους προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη.  Γνωρίζουμε ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όμως την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κλινικές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει άμεσα και αυτά να επιλυθούν».

Θα δούμε ακριβώς, συνέχισε «πως εμείς θα συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν σωστή και ποιοτική ενίσχυση και επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του Προέδρου και αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ, σημείωσε πως «στα πλαίσια των συζητήσεων που έχουμε θα δούμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι είναι γνωστές οι «πάγιες θέσεις  τόσο εμένα όσο και των υπόλοιπων Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που νοιώθουμε ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της άμαξας».

Αυτό συνέχισε «δεν το νοιώθουμε τυχαία, αφού μπορεί να έχουν γίνει βήματα προόδου όμως υπολείπονται πολλά ακόμα να γίνουν. Σε όλα αυτά σίγουρα η συμβολή του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου είναι σημαντική» είπε.

Οσον αφορά το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ο κ. Πυρίλλης είπε ότι «το Νοσοκομείο πρέπει να αναβαθμιστεί. Η οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας πρέπει να υποβοηθηθεί για να μπορέσουμε και εμείς να διεκδικούμε επί ίσοις όροις με τις άλλες επαρχίες αυτά που δικαιούμαστε».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να είμαστε καθηλωμένοι είτε επειδή δεν έχουμε τοπικά σχέδια, είτε επειδή κάποιες πρόνοιες της νομοθεσίας ισχύουν στις άλλες επαρχίες και σε μας δεν ισχύουν, είτε επειδή κάποια κίνητρα ισχύουν αλλού και δεν ισχύουν σε μας, είτε επειδή δεν μας επιτρέπεται να έχουμε το δικό μας Επιμελητήριο, που γνωρίζετε πολύ καλά πόση σημασία παίζει στην ανάπτυξη ενός τόπου».

Σημείωσε επίσης πως «δεν μπορεί να έχουν έρθει αυτή τη στιγμή στη Κύπρο 6μιση δισεκατομμύρια από ξένες επενδύσεις και μόνο το 3% να έχει φτάσει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Δεν είναι επειδή είμαστε ανίκανοι, είναι επειδή κάποιοι δεν μας αφήνουν να εκπροσωπούμαστε στα κέντρα λήψης αποφάσεων» είπε και διευκρίνισε πως «αυτοί που δεν μας αφήνουν, έχουν σχέση με όλη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Γι’αυτό θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να εγγράψει κάποια θέματα στις Επιτροπές της Βουλής για να συζητηθούν και ο καθένας να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του».

Οσον αφορά το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είπε πως «είναι ένα θέμα που συζητείται αρκετά μεταξύ όλων εμάς και της κοινής γνώμης και υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Ως Δήμος δεν έχουμε πάρει οποιαδήποτε θέση στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι «αφήνουμε αυτό το θέμα να το χειριστεί η πολιτεία με τον τρόπο που η ίδια νομίζει ότι πρέπει να χειρίζεται τα εθνικά θέματα».

Ερωτηθείς κατά πόσον η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μπορεί να λάβει κάποια μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, ο Θεόδωρος Πυρίλλης απάντησε πως «πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε» σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι κάτι που μας κάνει να αμφιταλαντευόμαστε».

Πηγή: ΚΥΠΕ