Τα έργα που προωθούνται σε Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δερύνεια και Σωτήρα

a 2 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μεγάλα και μικρά έργα πολλών εκατομμυρίων προγραμματίζουν οι δήμοι εντός του 2018, με στόχο αφενός να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων, και αφετέρουν να συμβάλουν στην μετατροπή των δήμων τους σε φιλικότερους προς ντόπιους και ξένους.

Το 2018 οι δήμοι Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας σκοπεύουν να εμπλουτίσουν τις πόλεις τους με έργα υποδομών και έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου είτε από ίδια κεφάλαια είτε από διαρθρωτικά ταμεία.

Δήμος Παραλιμνίου

Την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου του δήμου Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Δερύνειας αναμένει ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης το οποίο όπως τονίζει θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και θα επιλύσει μια σειρά προβλημάτων.

Αναμένεται, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι να είναι έτοιμο.

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα που προωθεί ο δήμος για την ερχόμενη χρονιά είναι η μαρίνα Παραλιμνίου. Για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο το οποίο θα κοστίσει γύρω στα €110 εκ. θα πέσουν οι υπογραφές του συμβολαίου στις 15 Φεβρουαρίου.

Άλλο έργο είναι η ανάπλαση του κέντρου του δήμου Παραλιμνίου το οποίοβρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού αναμένεται όμως ότι θα εγκριθεί και να ξεκινήσει εντός του 2018 με ένα κόστος της τάξης των €9 εκ. και ο παραλιακός πεζόδρομος ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 καθώς επίσης και τα κατασκευαστικά έργα της λεωφόρου 1ης Απριλίου με δαπάνη € 2 εκ.

Αγία Νάπα

Ψηλά στις προτεραιότητες του δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου είναι η ανάπλαση και μετατροπή του Μεσαιωνικού Μοναστηρίου σε αρχαιολογικό μουσείο και ερευνητικό κέντρο με μια δαπάνη της τάξης του €1,5 εκ.

Η ανάπλαση της πλατείας Πέτρου Ανθία και Γιαννάκη Παπουλήμε κόστος €1,5 εκ. αλλά το έργο του δεύτερου μέρους της πρώτης φάσης του παραλιακού μετώπου το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι μερικά από τα αναπτυξιακά που προγραμματίζει ο δήμος.

Εντός του ερχόμενο έτους θα προωθήσει επίσης και η εγκατάσταση καμερών για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Δερύνεια

Το έργο το οποίο αναμένει να ξεκινήσει τόσο η Δερύνεια αλλά και η Σωτήρα εδώ και χρόνια είναι η ανακατασκευή του δρόμου που ενώνει τους δύο Δήμους. Ο δρόμος Δερύνειας-Σωτήρας, παρ’ ότι αποτελεί μέρος των εξαγγελιών του Προέδρου Αναστασιάδη, εντούτοις, το γεγονός ότι αποτελεί Πολεοδομικό Έργο, έχει παρατείνει την έναρξη των εργασιών από το 2017 στο 2018. Το έργο αυτό σε συνδυασμό με την διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, θα συμβάλει στην κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών στον Δήμο αλλά και τη μετατροπή του σε κέντρο ενδυνάμεωσης των δικοινοτικών επαφών.

Σωτήρα

Αναμφίβολα η Σωτήρα έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Την ολοκλήρωση του νέου κοιμητηρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο ακολούθησε η έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου Σωτήρας το οποίο θα περιλαμβάνει νέες κερκίδες, στέγαστρο, αποδυτήρια, χώρους επισήμων, γυμναστήριο, νέο βοηθητικό γήπεδο καθώς και νέο φωτισμό. Τα εγκαίνια του νέου γηπέδου αναμένεται να τελέσει στα μέσα Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσφατα έχουν πέσει και υπογραφές για την έναρξη των κατασκευατικών έργων για το Κέντρο Κοινωνικών Παροχών Σωτήρας, ένα έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019.

Παράλληλα, η Σωτήρα αξιοποιεί τη γειτονική μεγαλεπήβολη επένδυση της μαρίνας Αγίας Νάπας με την ανέγερση του ξενοδοχείου Sun City στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας, που αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που έχει δημιουργηθεί στην επ. Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σωτήρας, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει ήδη και από άλλους επενδυτές για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων με άδεια που έχει ήδη κατατεθεί για ανέγερση νέου τετράστερου ξενοδοχείου.

Famagusta.News (με πληροφορίες από StockWatch)