Τελέστηκαν τα εγκαίνια της λεωφόρου Περνέρα στον Πρωταρά (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλικής Αναστασιάδου

©Famagusta.News

Τελέστηκαν απόψε στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλικής Αναστασιάδου τα εγκαίνια της λεωφόρου Περνέρα στον Πρωταρά, ενός έργου ανάπλασης δρόμων συνολικού μήκους των τριών, περίπου, χιλιομέτρων και εκτελέστηκε από την Εταιρεία GENERAL CONSTRUCTION COMPANY LTD ύστερα από προκήρυξη ανοικτού Διαγωνισμού, με κόστος της τάξης των €6,8 εκατομμυρίων.

Υπ. Μεταφορών: “Πληθώρα έργων στο Παραλίμνι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στο Δήμο Παραλιμνίου για την τέλεση των εγκαινίων της Λεωφόρου Περνέρας, ανέφερε κατά τον χαιτρετισμό της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Βασιλική Αναστασιάδου, ενός σημαντικού έργου, όπως ανέφερε, αναπτυξιακής υφής όχι μόνο για τον Δήμο Παραλιμνίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, καθώς αναβαθμίζει αισθητά το οδικό δίκτυο και τις παρεχόμενες τοπικές και τουριστικές υποδομές κοινής ωφελείας σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες  περιοχές της Κύπρου.

DSC 8010 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Το Έργο, συνέχισε η Υπουργός, έχει αφετηρία και τέρμα τη Λεωφόρο Πρωταρά- Κάβο Γκρέκο, και το συνολικό μήκος των δρόμων που βελτιώθηκαν ανέρχεται σε περίπου 3 χλμ και εκτελέστηκε από την Εταιρεία GENERAL CONSTRUCTION COMPANY LTD ύστερα από προκήρυξη ανοικτού Διαγωνισμού, με κόστος της τάξης των €6,8. Οι εργασίες άρχισαν στις 23 Μαρτίου 2016 και ολοκληρώθηκαν πλήρως τον Ιανουάριο του 2019, καθώς είναι καλά γνωστόν πως προέκυψαν σημαντικές καθυστερήσεις που δεν οφείλοντο στην αδράνεια ή/και το μη ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, αλλά σε γεγονότα καλά γνωστά σε όλους τα οποία είναι αχρείαστο να επαναλάβω.

Η λεωφόρος διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, χώρους πρασίνου, παρόδιους χώρους στάθμευσης, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων.  Το κεντρικό τμήμα του δρόμου μήκους περίπου 500 μ. είναι υπερυψωμένο και κατασκευασμένο με ειδικά υλικά.

DSC 8006 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Επίσης, στα πλαίσια του Έργου κατασκευάστηκε κυκλικός κόμβος στη συμβολή της Λεωφόρου Περνέρας με τις οδούς Αφροδίτης και Μανταλιού και εγκαταστάθηκαν φώτα τροχαίας σε δύο σημεία, στην αρχή και στο τέλος του Έργου, στις συμβολές με τη Λεωφόρο Πρωταρά-Κάβο Γκρέκο.  Παράλληλα, έχουν υπογειοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, έγινε εγκατάσταση κεντρικού συστήματος απορροής των ομβρίων και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου οδικού φωτισμού.

Ευρισκόμενη στο Δήμο Παραλιμνίου, συνέχισε η κα Αναστασιάδου, επιτρέψετέ μου να αναφέρω πως πέραν του παρόντος έργου, πληθώρα έργων έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης από την Κυβέρνηση στο Δήμο Παραλιμνίου.

DSC 8007 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα ακόλουθα έργα:

1. Ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι (€6,6εκ.)

2. Αναβάθμιση της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου (€2,3εκ.)

3. Ανέγερση Αίθουσας Αθλοπαιδιών από το Δήμο Παραλιμνίου, στο χώρο του τέταρτου Δημοτικού Σχολείου (€1,5εκ.)

4. Έργα βελτίωσης του Στίβου στο Γήπεδο Τάσου Μάρκου (€0,5εκ.)

5. Ανέγερση Αίθουσας Εκδηλώσεων στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου (€0,43εκ.)

6. Ανέγερση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου (€0,33εκ.)

7. Επέκταση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου (€0,23εκ.)

Επίσης βρίσκονται υπό κατασκευή:

1. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου (€6εκ.)

2. Η κατασκευή τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου (€2,4εκ.)

Την ίδια στιγμή, εντός του 2019-2020 αναμένεται να αρχίσει η εκτέλεση των πιο κάτω έργων, για μερικά εκ των οποίων αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Παραλιμνίου:

1. Οδικό δίκτυo Κάππαρη.

2. Αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

3. Βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια της Αγίας Τριάδας και του Παραλιμνίου.

4. Ανάπλαση του κέντρου του Παραλιμνίου καθώς και δημιουργία χώρων στάθμευσης.

5. Τρίτη Φάση διαμόρφωσης του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά.

DSC 8003 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Το σύνολο των έργων, κόστους πέραν των 45 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναβαθμίζουν ουσιαστικά το Δήμο Παραλιμνίου, έχουν ως τελικούς αποδέκτες των ποικίλων θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν, τους ίδιους τους πολίτες, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους ενστερνιζόμενοι το όραμα των τοπικών αρχών σχετικά με την ανάπτυξη και εξέλιξη του Δήμου

Την ίδια στιγμή, οφείλω να προβώ σε ιδιαίτερη αναφορά στην Μαρίνα Παραλιμνίου, η οποία αναμένεται να αποφέρει, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής όσο και μετά την ολοκλήρωση της, πολλαπλασιαστικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου.

Ενδεικτικό των προλεχθέντων, είναι το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συμφωνίες για την εμπορική χρήση των χώρων, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και όσον αφορά την αγορά οικιστικών μονάδων.

DSC 8000 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζοντας την εικόνα της περιοχής αναμένεται να ενισχύσει και να προσδώσει σημαντική ώθηση στην εμφανώς παρατηρούμενη ανάπτυξη που σημείωσε η επαρχία Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια, με νέα σημαντικά έργα υποδομής, όπως η Μαρίνα Αγίας Νάπας, το γήπεδο γκολφ, η ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου και η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων

Η υλοποίηση των έργων αυτών, πέραν της προφανούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της ελεύθερης Αμμοχώστου, θα προσελκύει νέες ξένες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα αυξήσει τα έσοδα από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του παρόντος Έργου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, την Αστυνομία, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που μελέτησε το ρυθμιστικό σχέδιο αλλά και το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο ανέλαβε τον συντονισμό της Μελέτης, την ετοιμασία των εγγράφων προκήρυξης του διαγωνισμού και στη συνέχεια τη διαχείριση και επίβλεψη του Έργου κατά την εκτέλεση του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου, καθώς επίσης και τους άμεσα επηρεαζόμενους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής για την κατανόηση και υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.

Το έργο αυτό, σε συνάρτηση με τα έργα που έχω προαναφέρει, λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα θετικά αποτελέσματα που δύναται να προκύψουν από μια εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Όπως έχει πολλάκις αναφερθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος της χώρας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη μας τόσο στα ώριμα προς υλοποίηση έργα όσο και στους αναπτυξιακούς στόχους και επιδιώξεις που θέτουν όλες οι τοπικές αρχές.

DSC 8023 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Δήμαρχος Παραλιμνίου: “Συγγνώμη για την καθυστέρηση”

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΕΡΝΕΡΑΣ. Ένα πολεοδομικό έργο που εκτελέστηκε με κρατικά κονδύλια συνολικής αξίας €8.500.000. Θέλω να πω εκ μέρους της πολιτείας και του Δήμου ένα μεγάλο συγγνώμη στον κόσμο που υπέφερε για δύο επιπρόσθετα χρόνια του προβλεπόμενου χρόνου υλοποίησης του έργου.

Όμως, η ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής ήταν η προτεραιότητά μας και τελικά τα καταφέραμε. Η ολοκλήρωση του έργου συνέβαλε καταλυτικά στην βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τόσο των κατοίκων όσο και των επιχειρήσεων, καθώς και στην υλοποίηση βιώσιμης κινητικότητας ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα άτομα με αναπηρία. Η ορθολογιστική διαχείριση των ομβρίων υδάτων, οι δεντροφυτεύσεις, ο ποδηλατόδρομος, ο οδικός φωτισμός, καθώς και τα μεγάλα πεζοδρόμια, συνθέτουν πλέον ένα νέο σκηνικό στην περιοχή της Περνέρας με μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, με μεγαλύτερες προοπτικές έλξης νέων επενδύσεων και με μεγαλύτερες προοπτικές παραγωγής νέων θέσεων εργασίας.  Είμαι σίγουρος ότι η απόδοση του έργου θα επιφέρει πολλαπλάσια ωφελήματα στους ανθρώπους που δεινοπάθησαν τα τελευταία χρόνια λόγω των κατασκευαστικών εργασιών.

DSC 7999 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Ευχαριστούμε την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη που μας στήριξαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε να γίνει κατορθωτή η αποπεράτωση του έργου. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου παρουσιάστηκαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία δεν θα απαριθμήσουμε σήμερα καθώς είναι άνευ ουσίας πλέον. Όμως, αυτά τα προβλήματα σηματοδότησαν συμπεριφορές ανθρώπων οι οποίοι δεν έβλεπαν ούτε το ρολόι ούτε αν ήταν εργάσιμη ή αργία και νυχτοξημερώνονταν για να επιλύσουν τα προβλήματα που σε κάποιες χρονικές στιγμές λειτουργούσαν ως ωρολογιακές βόμβες, οι οποίες μπορούσαν να καταστρέψουν τον τουρισμό ολόκληρου του Πρωταρά. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τον μηχανικό του έργου κ. Ντίνο Κοτζάπασιη με την ομάδα που επέβλεπε το έργο, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά αλλά ταυτόχρονα τους συγχαίρουμε για τον ζήλο που καθημερινά επεδείκνυαν και επιδεικνύουν στη δουλειά τους.

Τί να πω για την τέως διευθύντρια των Δημοσίων Έργων κα Χρυστάλλα Μαλλούππα και το σημερινό αναπληρωτή Διευθυντή των Δημοσίων Έργων κ. Σωκράτη Ζαπίτη οι οποίοι επισκέπτονταν το εργοτάξιο τακτικά και αθόρυβα, έδιναν λύσεις άμεσα και παρακολουθούσαν προσωπικά την εξέλιξη του έργου. Το δηλώνω απερίφραστα, χωρίς αυτούς και τις άμεσες αποφάσεις τους, το έργο δεν θα τελείωνε. Επίσης η συμβολή των λειτουργών της Πολεοδομίας κ. Νίκου Κοκκινοτριμιθιώτη και Μάριου Κατσιαντώνη, της συντονίστριας του έργου κας. Εύης Αναγιωτού και του υπεύθυνου του  Κλάδου Κυκλοφοριακών μελετών κ. Γιαννάκη Χ” Ιωσήφ ήταν σημαντικότατη και καθοριστική.

Από τα βάθη της ψυχής μας τους ευχαριστούμε θερμά.

DSC 7989 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Έχω μεταστρέψει τη σημερινή μου ομιλία σε ύμνο για κάποιους ανθρώπους όμως καταθέτω τη ψυχή μου γι’ αυτούς επειδή τους αξίζει πραγματικά. Τους ευχαριστούμε, τους ευγνωμονούμε και ταυτόχρονα τους συγχαίρουμε.

Αναμφίβολα, το έργο της Λεωφόρου Περνέρας σε συνέργεια με το έργο του παραλιακού πεζόδρομου, την ολοκλήρωση του έργου διαχείρισης των ομβρίων υδάτων και την επερχόμενη ανάπλαση της πλατείας που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, σε συνάρτηση με την ενίσχυση του οδικού φωτισμού της οδού Αφροδίτης και οδού Περνέρας που αρχίζει το φθινόπωρο, σηματοδοτούν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος μας για ολοκλήρωση των σημαντικών υποδομών που στερήθηκε η περιοχή τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ολοκλήρωση των έργων της Αστυνομικής Διεύθυνσης καθώς και η λειτουργία των επαρχιακών γραφείων του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας, έχουν δώσει νέα ώθηση στην ευρύτερη επαρχία της Αμμοχώστου.  Μέχρι το τέλος του χρόνου ξεκινά ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης στο κέντρο του Παραλιμνίου χωρητικότητας 300 οχημάτων και αξίας 4 εκατομμυρίων, ενώ στις αρχές του νέου χρόνου αρχίζει η Α’ φάση ανάπλασης του πυρήνα του Παραλιμνίου με την οποία προβλέπεται πεζοδρομοποίηση της περιοχής που περικλείεται από την πλατεία Αγίου Γεωργίου μέχρι την Αγία Μαρίνα, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρης της λεωφόρου Μακαρίου Γ’ αξίας  6 εκατομμυρίων. Η λειτουργία των Δικαστηρίων Αμμοχώστου και η δημοσίευση του νέου Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας και Δερύνειας συμπληρώνουν τα έργα που έχουν επιτευχθεί από τον Δήμο τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα.

DSC 7986 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς
©Famagusta.News

Όλα αυτά τα οφείλουμε στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία, αντιλήφθηκε το πόσο αδικηθήκαμε ως επαρχία τις προηγούμενες δεκαετίες και ένταξε στον προϋπολογισμό του κράτους  αρκετά έργα που αφορούν όλους τους Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και παρακαλώ την κα. Υπουργό και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου όπως μεταφέρουν αυτές τις ευχαριστίες και στον ίδιο.

Famagusta.News