Το γιοφύρι της Άρτας… στη Λεωφόρο Περνέρα στον Πρωταρά

pernera exclusive, Περνέρα, Πρωταράς
Εικόνα Αρχείου

Δεν αποκλείεται εμπλοκή Δημοσίων Εργων για ολοκλήρωση έργων στη Λεωφόρο Περνέρα στον Πρωταρά

Δεν αποκλείεται η εμπλοκή του Τμήματος Δημοσίων Εργων προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν αρχίσει εδώ και δύο χρόνια στη Λεωφόρο  Περνέρα στον Πρωταρά και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Χρυστάλλα Μαλλούππα.

Η κα. Μαλλούππα μιλούσε ύστερα από πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο εργοτάξιο και στην οποία συμμετείχαν ο εργολάβος, το Τμήμα Δημοσίων Εργων και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Έξω από την αίθουσα όπου γινόταν η σύσκεψη είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι εξέφρασαν τα παράπονά τους για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

Οι εργασίες άρχισαν τη άνοιξη του 2016 με προγραμματιζόμενη ολοκλήρωση στους 18 μήνες. Το έργο είναι πολεοδομικό και χρηματοδοτείται από το κράτος (80%) και από το Δήμο Παραλιμνίου (20%). Μετά την ολοκλήρωση του θα υπάρχει ποδηλατόδρομος μεγάλου μήκους, επαρκής οδικός φωτισμός, μεγάλα πεζοδρόμια και διάφορες άλλες ανέσεις για πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς.

Στις δηλώσεις της η κα. Μαλλούππα, Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Εργων ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον εργολάβο για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο προώθησης με τον γρηγορότερο τρόπο να ολοκληρωθεί το έργο. Εξετάζονται και τα σημαντικά προβλήματα και οι διαδικασίες και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μπουν και συνεργεία του Τμήματος Δημοσίων Εργων μέσα αλλά πάντα στο πλαίσιο των συμβατικών άρθρων του συμβολαίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «σίγουρα πριν τον Ιούνιο – Ιούλιο θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα» είπε και πρόσθεσε πως «ολόχρονα κάναμε προσπάθειες και με τον Δήμαρχο (Παραλιμνίου), ενώ είχαμε συνεχείς συσκέψεις με τον εργολάβο για να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση του έργου».

Η κα. Μαλλούππα σημείωσε πως «η οικοδομική βιομηχανία και οι εργολάβοι μετά την οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας και αυτός ίσως να είναι ένας από τους λόγους που καθυστέρησε το έργο».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «το έργο είχε εγκεκριμένη παράταση χρόνου 134 ημερών κάτι που έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου, δηλαδή πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δυστυχώς φαίνεται κάποια προβλήματα  που τώρα εξετάζουμε, δεν έχει καταφέρει ο εργολάβος να ολοκληρώσει το έργο όπως αναμέναμε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έγιναν συστάσεις προς τον εργολάβο και εξετάζονται οι καλύτεροι τρόποι για την προώθηση του έργου και θα κάνουμε το παν για λιγότερο επηρεασμό του κόσμου στη περιοχή».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα επιβληθούν κυρώσεις στον εργολάβο απάντησε «βεβαίως υπάρχουν χρηματικές κυρώσεις, θα αρχίσουν να αποκόπτεται από τον εργολάβο ποσό 3,600 ευρώ την ημέρα από την ημέρα της καθυστέρησης, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αποκοπή της προκαταβολής τους που είναι ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για τον εργολάβο».

Σημείωσε ότι «από τη στιγμή που ο εργολάβος ξεπερνά τη χρονική περίοδο ολοκλήρωσης του έργου, βάσει συμβολαίου γίνεται αποκοπή» και ανέφερε πως «αρκετές φορές έγιναν επισκέψεις στη περιοχή για να δούμε πώς προχωρούσε το έργο ενώ η ομάδα του έργου μαζί με το μηχανικό, έρχονταν τακτικά και γίνονταν συνεχείς συσκέψεις. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και μέσα στα πλαίσια του συμβολαίου, να δώσουμε κάθε βοήθεια που μπορούσαμε στον εργολάβο».

Από κει και πέρα, συνέχισε «δυστυχώς καταλήξαμε να φτάσουμε εδώ σήμερα και θα κάνουμε το παν το έργο να ολοκληρωθεί, χωρίς να αποκλείουμε το γεγονός να μπουν μέσα τα Δημόσια Εργα για να ολοκληρώσουν το έργο».

Ερωτηθείσα για το έργο του συγκεκριμένου εργολάβου η κα. Μαλλούππα απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «από παλαιά έργα που μας έχει κάνει ήταν από τους πολύ καλούς εργολάβους. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα έχουμε αρκετά προβλήματα».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι «αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι το Τμήμα Δημοσίων Εργων κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τη κατάσταση. Εχουμε να κάνουμε με ένα εργολάβο ο οποίος έχει κριθεί αναξιόπιστος πάρα – πάρα πολλές φορές για τα προγράμματα συνεργασιών, αντιμετωπίζει προβλήματα, έχει βοηθηθεί αφάνταστα από όλους μας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο έργο, αλλά δυστυχώς έχει αποτύχει».

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ο εργολάβος θα μπορεί να κρυφτεί ίσως πίσω από κάποια μικρά γράμματα για να κάνει το δικό του. Πριν από ένα χρόνο σε μια παρόμοια σύσκεψη  του είχα αναφέρει ότι η συμπεριφορά του και ο τρόπος που λειτουργεί θα καταστρέψουν τον τουρισμό του Πρωταρά» είπε και σημείωσε πως «οι προσπάθειες που έχουμε κάνει όλοι τα τελευταία χρόνια για να αρχίζει η τουριστική περίοδος πιο νωρίς έχει πετύχει, αφού φέτος έχουμε αρχίσει την τουριστική περίοδο από τις 20 Μαρτίου».

Ωστόσο, συνέχισε «με τέτοια δεδομένα που υπάρχουν, οι προσπάθειες όλων, όλα τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί από εμάς, από τον ΚΟΤ, από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και πολλούς επιχειρηματίες δυστυχώς χάνονται. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξετάσουν πλέον τον τρόπο που δίνονται κάποια συμβόλαια και να αποκλείονται κάποια άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν τις εργασίες».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «μας λυπεί το γεγονός ότι ένας εργολάβος, μια εταιρεία στο τέλος της ημέρας, επειδή δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους της, δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα στον τόπο».

Ο εργολάβος Κυριάκος Αβρααμίδης ανέφερε ότι «αυτό που πρέπει να είναι πεντακάθαρο είναι πως η συμβατική ημερομηνία συμπλήρωσης του έργου ήταν 31 Μαρτίου. Όλα όσα έχουν λεχθεί ότι η καθυστέρηση παρατηρείται εδώ και 6 – 8 μήνες δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δόθηκαν επεκτάσεις χρόνου».

Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι «ξενοδόχος παραπονέθηκε πως οι εργασίες ενοχλούσαν το ξενοδοχείο του με αποτέλεσμα το έργο να σταματήσει για αρκετούς μήνες» και σημείωσε πως «όσες καθυστερήσεις μέχρι τις 31/3/18 δεν ήταν μόνο εξ υπαιτιότητας του εργολάβου. Υπήρξαν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρέασαν την ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου, αφού με αλλαγές από το Δημαρχείο (Παραλιμνίου) και αλλαγές της Πολεοδομίας η απόφαση για τη τελική όψη του πυρήνα λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, κάτι που σήμαινε αγορά από μας νέων υλικών, νέες παραγγελίες, χρόνο για παραλαβή των νέων υλικών και άλλα».

Πρόσθεσε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάνθαστοι και άψογοι, αλλά λέω ότι υπήρχαν πάρα πολύ σοβαροί λόγοι που επέβαλαν αυτή την καθυστέρηση και σήμερα βρισκόμαστε μόνο 4 μέρες μακριά από τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου. Υπήρχε συνεργασία και συμπαράσταση από το Τμήμα Δημοσίων Εργων με στόχο να προχωρήσει το έργο» και εξέφρασε ευχαριστίες προς το Τμήμα.

Ο κ. Αβρααμίδης είπε ακόμα ότι «η εταιρεία πιστεύει πως με ακόμα πιο στενή συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Εργων και τις υπόλοιπες υπηρεσίες το έργο μπορεί να συμπληρωθεί εντός ενός μηνός και οι ζωτικές περιοχές μπορούν να συμπληρωθούν σε περίπου 20 μέρες. Είναι καθαρά άδικο να χρεώνονται όλα πάνω στην εταιρεία».

Κληθείς να σχολιάσει παράπονα καταστηματαρχών ότι δεν βλέπουν συνεργεία του εργολάβου να εργάζονται καθόλου, απάντησε πως «υπήρχαν κάποια μέτωπα που έπρεπε να προωθηθούν περισσότερο και δόθηκε σημασία σ’ αυτά τα μέτωπα. Δεν μπορούσαμε να εργαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα του έργου την ίδια ώρα και πρέπει να αναφερθεί πως το μισό έργο έχει ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία».

Ανέφερε επίσης ότι «η εταιρεία εργάζεται σε τρία μέτωπα του έργου, γίνονται ασφαλτικές εργασίες, γίνονται εργασίες εκσκαφών και τοποθέτησης πλακόστρωτου στα πεζοδρόμια. Ευχαριστούμε όλους και ζητούμε τη συμπαράσταση όλων για ακόμα λίγο χρονικό διάστημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ