Το ΚΕΠΑ αποχαιρετά τον μεγάλο του ευεργέτη Παύλο Παυλάκη

Το ΚΕΠΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πολλά ιδρύματα που ο αείμνηστος Παύλος Παυλάκης ευεργετούσε και ευεργετεί μέχρι σήμερα

FB IMG 1651848885854 exclusive, ΚΕΠΑ

Άνοιξε τα φτερά του και πέταξε για το μεγάλο ταξίδι ένας άνθρωπος-θρύλος, ο Παύλος Παυλάκης.

Ο Παύλος “έφυγε” σε ηλικία 92 ετών.

Το ΚΕΠΑ αποχαιρετά το Παύλο Παυλάκη θυμίζοντας μας την δράση του, τους αγώνες του και την προσφορά του.

Η ανάρτηση του ΚΕΠΑ:

Είδε το φως της ζωής στα Άρδανα Αμμοχώστου στις 10 Νοεμβρίου 1930. Άνθρωπος πατριώτης δημιουργικός και πολύ προοδευτικός.
Στο κάλεσμα της πατρίδας για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 δήλωσε βροντερό παρών. Μαζί με τους αδελφικούς του φίλους Αντώνη Παπαδόπουλο και Γρηγόρη Αυξεντίου ορκίστηκαν από τους πρώτους στον αγώνα. Ο Παύλος Παυλάκης με το ψευδώνυμο ΜΕΛΑΣ υπηρέτησε ως τομεάρχης Αμμοχώστου και έφερε εις πέρας πολλές αποστολές. Στις 23 Δεκεμβρίου 1955 συνελήφθη από τους Άγγλους μαζί με τον Αντώνη Παπαδόπουλο μέσα στο οίκημα της Ανόρθωσης. Οδηγήθηκε αρχικά στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και στην συνέχεια στα κρατητήρια της Πύλας, από τα οποία απέδρασε μαζί με τον Αντώνη Παπαδόπουλο τον Σεπτέμβριο του 1956. Μετά την απόδραση του ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα τομεάρχη Αμμοχώστου μέχρι το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα.

FB IMG 1651848880658 exclusive, ΚΕΠΑ

Την περίοδο 1959-1960 ήταν γενικός γραμματέας του Ενιαίου Δημοκρατικού Μετώπου Αναδημιουργίας (ΕΔΜΑ), κόμμα από το οποίο προήλθε το Πατριωτικό Μέτωπο. Το ΕΔΜΑ αποτέλεσε την πολιτική έκφραση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Εκλέγηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1960 στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου με το Πατριωτικό Μέτωπο για την Α΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Μετά τη διάλυση του Πατριωτικού Μετώπου το 1969 συνέχισε ως ανεξάρτητος. Την περίοδο 1960-1961 διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Πατριωτικού Μετώπου. Διατήρησε το βουλευτικό αξίωμα μέχρι το 1970.

FB IMG 1651848866457 exclusive, ΚΕΠΑ

Ο Παύλος Παυλάκης διετέλεσε πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Ανόρθωση Αμμοχώστου τις περιόδους 1961-1962 και 1966-1967. Η Ανόρθωση ήταν πάντοτε μέσα στην καρδιά του και χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του σε μια συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια: «Χαίρομαι και φεύγω ανανεωμένος, ότι υπάρχουν παιδιά σαν εσάς, που κρατάνε την Ανόρθωση». Πάντοτε στήριζε και βοηθούσε το σωματείο αθόρυβα και ουσιαστικά. Για τη μεγάλη προσφορά του στο σωματείο, η Ανόρθωση τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρος της το 2015.

FB IMG 1651848869290 exclusive, ΚΕΠΑ

Εκτός όμως από την Ανόρθωση ο Παύλος Παυλάκης κατά τη διάρκεια της επίγειας διαδρομής του ευεργετούσε και βοηθούσε παντού. Φιλανθρωπικοί σύνδεσμοι, εκκλησίες, ιδρύματα, σωματεία, άποροι, ασθενείς, ηλικιωμένοι λάμβαναν την βοήθειά του που πάντοτε φρόντιζε να γίνεται κρυφά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας… ΆΝΘΡΩΠΟΣ (με κεφαλαία γράμματα) με όραμα και πολλαπλά ενδιαφέροντα αλλά κυρίως αγάπη προς το συνάνθρωπο και με διάθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Με το πέρας του βίου του ολοκλήρωσε μια μεγάλη πορεία προσφοράς, αγάπης και ανθρωπιάς.

FB IMG 1651848883266 exclusive, ΚΕΠΑ

Αλλά και σαν εργοδότης, ο Παύλος Παυλάκης ξεχώριζε αφού αγαπούσε τους εργαζόμενους σαν δικά του παιδιά. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν εργοδότη. Πάρα πολλά είναι τα περιστατικά που βοήθησε και πρόσφερε σε πολλούς εργαζόμενους και στις οικογένειές τους. Ως επιχειρηματίας ήταν άνθρωπος προοδευτικός και έντιμος γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία του ήταν παράδειγμα προς μίμηση.

FB IMG 1651848864392 exclusive, ΚΕΠΑ

Το ΚΕΠΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πολλά ιδρύματα που ο αείμνηστος Παύλος Παυλάκης ευεργετούσε και ευεργετεί μέχρι σήμερα, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι συναντήσεις μαζί του ήταν ένα μάθημα ζωής, γιατί βλέπαμε έναν οξυδερκή άνθρωπο να ρωτά και να ενδιαφέρεται πραγματικά για το μέλλον του ΚΕΠΑ και να βοηθά ουσιαστικά. Το μόνο που μας ζητούσε ήταν να μην δημοσιευτεί η οποιαδήποτε βοήθεια. Σεβόμαστε και υπακούουμε στο αίτημά του. Νιώθουμε πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του και στην οικογένειά του.
Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος σε έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε όπως:
1. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραστούν στην κηδεία.
2. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καταθέσει στεφάνι.
3. Οι σημαίες του Ιδρύματος κυματίζουν μεσίστιες για τρεις μέρες.
4. Προσφερθεί Γεύμα Αγάπης στη μνήμη του.
5. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο “Καλάθι Αγάπης” προσφέρει τρόφιμα στη μνήμη του κατά το μήνα Μάϊο.
5. Τη Δευτέρα (μέρα εορτής του Ιδρύματος) μνημονευθεί ο Παύλος Παυλάκης ανάμεσα στους κτήτορες του ΚΕΠΑ.

Στην σεβαστή σύζυγό του κυρία Ελλάδα και στις αγαπητές θυγατέρες του Σίλεια, Έλενα και Χριστίνα και στις οικογένειές τους, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια και την αγάπη μας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.
Οι πράξεις και τα έργα του ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στις μελλοντικές γενιές.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του.