Το Λύκειο Παραλιμνίου φιλοξενεί εταιρικά ευρωπαϊκά σχολεία

Για τον συντονισμό της δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος “Smart Up Europe for an Optimistic Future”

142 0.SMART1 Λύκειο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου

Πολλά από τα κυπριακά σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχουν σε επιμέρους δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (European Region Action Scheme for the Mobility), το οποίο είναι πρόγραμμα δράσης μαθησιακής κινητικότητας στον τομέα της εκπαίδευσης. Πρωτεύων σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης, η ενθάρρυνση της κινητικότητας, η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και η απόκτηση/ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω των ευκαιριών της κινητικότητας, της ανταλλαγής, της συνεργασίας και της συνομιλίας των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα Erasmus+ προσανατολίζεται στη συμβολή της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική ισότητα και ένταξη, καθώς και στους στόχους της EΚ2020, του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Το πρόγραμμα θέτει, επίσης, ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των εταίρων του στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και στη συμβολή για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Νεολαία.

Η συνεργασία κυπριακών και ευρωπαϊκών σχολείων παρέχει τη δυνατότητα της γνωριμίας και του εμπλουτισμού με σκοπό τη μελλοντική εφαρμογή σε θέματα καινοτομιών, στρατηγιών και πρακτικών στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς (π.χ. κατάρτιση, εργασία, εθελοντισμός, αθλητισμός, οργανικές καλλιέργειες, οικολογικά ζητήματα…).

SMART2 Λύκειο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου

Το Λύκειο Παραλιμνίου συγκαταλέγεται στα σχολεία παγκύπρια, που συμμετέχουν δραστήρια και ενεργά σε δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Το σχολείο συνεργάζεται με πέντε ευρωπαϊκά σχολεία και ειδικότερα με ένα σχολείο από κάθε μία από τις εξής ευρωπαϊκές χώρες: τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Φιλανδία και την Ισπανία. Η θεματική εργασίας όλων των προαναφερθέντων σχολείων εμπίπτει στην ενότητα “SmartUp Europe for an Optimistic Future”.

Τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά εταιρικά σχολεία (The Johann Comenius Schule, Istituto Superiore “Gemelli Careri” Oppido Mamertina, the Agrupamento de Escolas de Murça, Kangasniemen Lukio, The Institute of Secondary Education Santo Domingo) εκπροσωπούμενα από τους υπεύθυνους καθηγητές και τη γενική συντονίστρια του προγράμματος φιλοξενήθηκαν από το Λύκειο Παραλιμνίου από τις 14-18 Οκτωβρίου 2019, όπου πραγματοποιήθηκε νέος συντονισμός του Προγράμματος σε μια σειρά συναντήσεων εργασιών.

Η επίσημη υποδοχή των φιλοξενουμένων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 15/10/2019 στο Λύκειο Παραλιμνίου. Οι συνεργάτες καθηγητές αντάμωσαν ξανά, έγινε η γνωριμία με τον διευθυντή του Λυκείου Παραλιμνίου και υπόλοιπα μέλη του διδακτικού προσωπικού του σχολείου και, αφού προγευμάτισαν, άρχισε ο κύκλος εργασιών.

Καθημερινά, όλοι οι εκπαιδευτικοί είχαν αγαστή και γόνιμη συνεργασία κατά τις συναντήσεις τους. Οι παρουσιάσεις, τα διαγράμματα, οι στρατηγικές δράσεων, η ανταλλαγή απόψεων μέσω των εποικοδομητικών συζητήσεων για τα επιμέρους θέματα δράσεων και οι προτάσεις υλοποίησής τους ενίσχυσαν τη συνεργασία και διάνθισαν σε ιδέες και καινούργιες πρακτικές τις δράσεις του κάθε σχολείου με σκοπό τη μελλοντική αποτελεσματική τους εφαρμογή σε σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Οι φιλοξενούμενοι καθηγητές είχαν παράλληλα την ευκαιρία στην ολιγοήμερη παραμονή τους στην Κύπρο να ενημερωθούν για το κυπριακό πρόβλημα, να απολαύσουν τη θάλασσα, τον ήλιο, τις φυσικές ομορφιές της ακριτικής περιοχής, να γευθούν την παραδοσιακή κουζίνα και να γνωρίσουν την κυπριακή παράδοση.

Την Τετάρτη, 16/10/2019, οι φιλοξενούμενοι του Λυκείου επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Τους δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν για την τουρκική εισβολή, για την 45χρονη κατοχή στο νησί και για τη βάναυση και μαρτυρική δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, τον Αύγουστο του 1996, λίγα μέτρα μακριά από το Πολιτιστικό Κέντρο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη και η ξενάγησή τους στο Περιβαλλοντικό Κέντρο και στους χώρους έκθεσής του, στο Κάβο Γκρέκο, περιοχή με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το ειδυλλιακό αυτό τοπίο, της βλάστησης και της κρυστάλλινης γαλαζοπράσινης θάλασσας, υπήρξε η ιδανική επιλογή για ανάπαυλα αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Ο αίθριος καιρός επέτρεψε σε κλίμα ευωχίας και χαλάρωσης το πλουσιοπάροχο γεύμα παραδοσιακών εδεσμάτων, φαγητών και γλυκών, στον δασικό εκδρομικό χώρο “πικ-νικ” των Αγίων Αναργύρων.

Το βράδυ της Τετάρτης οι Ευρωπαίοι καθηγητές ξεναγήθηκαν στο “Μοναστηράκι της Αγίας Νάπας” και περιδιάβασαν στους χώρους του. Ευχάριστη ήταν η συγκυρία της διοργάνωσης εκείνες τις ημέρες από τον Δήμο Αγίας Νάπας του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, τα θεάματα του οποίου απόλαυσαν.

Η λήξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του αμφιθεάτρου του Λυκείου Παραλιμνίου την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019, όπου οι συνεργάτες καθηγητές ανανέωσαν το “ραντεβού” τους για τη συνάντηση στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2020, με σκοπό την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς η διετής δράση του λήγει.

Τον Μάρτιο του 2020, εξάλλου, οι μαθητές και οι καθηγητές του Λυκείου Παραλιμνίου θα φιλοξενήσουν συμμαθητές και συναδέλφους από τα εταιρικά σχολεία της Γερμανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας. Σε αυτή την ολιγοήμερη επίσκεψή τους στο Παραλίμνι, το Λύκειο συνεχίζει τις εργασίες και τις υποχρεώσεις του για τη δράση του “SmartUp Europe for an Optimistic Future” του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, παρουσιάζοντας στους εταίρους τα πορίσματα και τις υλοποιήσεις της δράσης.

Επιγραμματικά αναφέρεται ότι ως θεματική της ενότητας του διετούς προγράμματος επιλέγηκε η προσφορά σε μια δράση εθελοντισμού: η ανακαίνιση, η διακόσμηση και ο εξωραϊσμός ενός δωματίου σε σπίτι στην κοινότητα Λιοπετρίου της επαρχίας Αμμοχώστου, που φιλοξενεί ενήλικα άτομα με διάφορες αναπηρίες. Μια εθελοντική κοινωνική δράση που έχει υλοποιηθεί με επιτυχία και ήδη ομορφαίνει την καθημερινότητα των ενοίκων του σπιτιού και διευκολύνει πρακτικά και λειτουργικά τη διαβίωσή τους.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “SmartUp Europe for an optimistic future” και συγκεκριμένα τις μεθόδους, τους τρόπους δραστηριοποίησης και εργασίας και γενικότερα όλη τη σχετική δράση του Λυκείου Παραλιμνίου είναι αναρτημένες στην καλαίσθητη και εμπλουτισμένη ιστοσελίδα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://sites.google.com/view/smartupeurope/home

Χρύσω Α. Νικολάου, Φιλόλογος (Λύκειο Παραλιμνίου), Μέλος του “SmartUp Europe for an optimistic future”