Βουλευτής Χ.Ορφανίδης για Κτηματολόγιο Αμμοχώστου: “Διαδικασίες δικτατορικού καθεστώτος Βορείου Κορέας”

Επανέρχεται ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρήστος Ορφανίδης σχετικά με τις καταγγελίες τις οποίες έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη μετακίνηση του Κτηματολογίου Αμμοχώστου από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι και την επιλογή του συγκεκριμένου κτηρίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Πολλά είναι αυτά που έχουν ειπωθεί από την αρχή έως και σήμερα σχετικά με την μεταστέγαση των Επαρχιακών Γραφείων Κτηματολογίου και Πολεοδομίας από την Λάρνακα στο Παραλίμνι. Οι παρατυπίες πολλές και αδικαιολόγητες. Οι αρμόδιοι κλείνουν μάτια και αυτιά, επιτρέποντας έτσι την διεξαγωγή μιας καθαρά λανθασμένης και παράνομης διαδικασίας.

Εξ αρχής η επιλογή του κτηρίου που προορίζεται για την μεταστέγαση ήταν απρεπής αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια τα οποία ζητήθηκαν στην προσφορά. Αφετέρου, τα χρηματικά ποσά που ξοδεύτηκαν και συνεχίζουν να ξοδεύονται στο εν λόγω κτήριο ούτως ώστε να πλησιάσει κάπως τις προδιαγραφές που χρειάζονται, είναι υπερβολικά ογκώδης και για αυτό επιβαρύνεται το Κράτος και κατά συνέπεια ο απλός φορολογούμενος πολίτης. Στο ενδιάμεσο, λάθη, παραλείψεις και συγκαλύψεις δίνουν και παίρνουν.

Για την όλη διαδικασία στήθηκε ειδική επιτροπή αξιολόγησης προσφορών και συγκεκριμένα ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών, ο οποίος ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 με σκοπό να εξετάσει και να εγκρίνει διάφορα ζητήματα, επιτελώντας στο ακέραιο την συγκάλυψη των παρατυπιών και παράνομων διαδικασιών που ήταν εκτός διαδικασίας προσφοράς. Αυτή η επιτροπή έχει την ευθύνη για όλες τις λάθος αποφάσεις που λήφθηκαν. Παραδόξως η επιτροπή αυτή έχει πλέον διαλυθεί, αφού ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών έκλεισε τον Ιανουάριο του 2018. Θυμίζει διαδικασίες δικτατορικού καθεστώτος Βορείου Κορέας.

Συζητήσεις, διαπιστώσεις, ακόμη και παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, έπρεπε να κρούσουν τον κώδωνα στους υπεύθυνους. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση μας και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε πρόσφατα έγκριση για να δοθούν στο έργο ακόμη €151,300 για εργασίες οι οποίες έπρεπε να είχαν αναληφθεί πλήρως από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου και όχι από το Κράτος. Σημειώνεται ότι τα κονδύλια που αποδεσμεύονται από την Κυβέρνηση πρέπει να παίρνουν έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα κονδύλια για το συγκεκριμένο κτήριο για το έτος 2018 έχουν παγοποιηθεί κατά την διάρκεια της έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018. Το εν λόγω κονδύλι ύψους €151,300 πέρασε κάτω από ειδικές διαδικασίες που παρέχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να εγκριθεί από την Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δοθεί από το Κράτος πάνω από €600,000 για το συγκεκριμένο έργο, προς όφελος του ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ετοιμάζει έκθεση την οποία θα στείλει στον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών του.
Γίνεται ξεκάθαρα διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την Κυβέρνηση και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Αντ’ αυτού συνεχίζεται η παράνομη κατάσταση με τις ευλογίες των άνωθεν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024