Παρατυπίες στη μεταστέγαση Κτηματολογίου εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής

«Φύλλο και φτερό» έκανε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” ο Γενικός Ελεγκτής τη συμφωνία ενοικίασης του επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, υποδεικνύοντας πως «η όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα δημιουργούσαν σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», αφού: Δεν ήταν προϊόν υγιούς ανταγωνισμού, έγιναν ασύμφορες συμφωνίες αναφορικά με την εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις και υπέρβαση του αρχικού ποσού που υπολογίστηκε για την εκτέλεσή τους, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η παραλαβή και χρήση του κτηρίου στον προκαθορισμένο χρόνο.

Στον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος διενεργήθηκε με αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, καταγράφονται και τα εξής:

  • Στις 14.5.2018, με επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών (ΥΜΕΕ) και τον έπαρχο Αμμοχώστου, αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και παρατήρησε τα ακόλουθα:
    • Το εν λόγω κτήριο, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 3 των ενοικιαστήριων συμβολαίων που υπογράφτηκαν στις 15.6.2016, θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στους χρήστες για τη μεταστέγαση των Τμημάτων τους, το αργότερο στις 15.10.2016.
    • Τελικά, παραδόθηκε μόλις πρόσφατα με την υπογραφή στις 30.8.2018, νέων ενοικιαστήριων συμβολαίων, μετά από καθυστέρηση 22,5 μηνών. Ο συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε για ολοκλήρωση της διαδικασίας (από τις 5.6.2014 μέχρι τις 30.8.2018) ανέρχεται σε 4 χρόνια και 3 μήνες, περίοδο την οποία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί υπερβολική για τέτοιου είδους διαδικασίες.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει, πως με την επιλογή του εν λόγω κτηρίου, δεν έχει διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού δεν ήταν προϊόν υγιούς ανταγωνισμού. Η τιμή του μηνιαίου ενοικίου που συμφωνήθηκε με τον ιδιοκτήτη (€7.83/τ.μ.) είναι ψηλή, σε σύγκριση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Δείκτη Τιμών του RICS Κύπρου κατά την 31.12.2015, για την περιοχή Παραλιμνίου (€3.34/τ.μ.).

Χαρακτηρίζει επίσης ασύμφορες τις συμφωνίες αναφορικά με την εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου, από το κράτος αντί από τον ιδιοκτήτη όπως θα έπρεπε, έναντι ποσού €500.000, το οποίο με την ανάλογη κατανομή του στα 9 χρόνια ενοικίασης, ανεβάζει την τιμή του μηνιαίου ενοικίου σε €9.84/τ.μ.

Πέραν των πιο πάνω, ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρεί ότι με την απόφαση που λήφθηκε για επιλογή του εν λόγω κτηρίου, έχουν παραβιαστεί οι αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, αφού τροποποιήθηκαν ουσιώδεις όροι της δημοσιευθείσας Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος (ΠΔΕ), όπως η επέκταση της χρονικής διάρκειας ενοικίασης του κτηρίου από 3+2 χρόνια, σύμφωνα με τους όρους της ΠΔΕ, σε 9 χρόνια και η ανάληψη από το κράτος υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη (εργασίες διαμόρφωσης των χώρων του κτηρίου).

Σημειώνει, επίσης, ότι με την εν λόγω συμφωνία το κράτος θα κληθεί, μετά τη λήξη του ενοικιαστήριου συμβολαίου, να πληρώσει επιπρόσθετη δαπάνη που θα προκύψει για αποξήλωση των διαχωριστικών στο ισόγειο του κτηρίου και αναδιαμόρφωσή του ως ενιαίου γραφειακού χώρου.

Μόλις πρόσφατα το Πιστοποιητικό Έγκρισης

Το Πιστοποιητικό Έγκρισης του κτηρίου εκδόθηκε στις 8.8.2018, η υπογραφή των ενοικιαστήριων συμβολαίων έγινε στις 30.8.2018 και η μεταστέγαση των δύο Τμημάτων στο συγκεκριμένο κτήριο έγινε στις 5.9.2018. Ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρεί πως η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ενοικίαση του εν λόγω κτηρίου, δεν συνάδει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθούνται από το δημόσιο για την ενοικίαση κτηρίων για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους.

Το κράτος αγνόησε τις υποδείξεις της Ελεγκτικής 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρατηρεί, πως παρά τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Κράτος παρέλειψε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο άμεσου τερματισμού των πιο πάνω ενοικιαστηρίων συμβολαίων με τον Ιδιοκτήτη του κτηρίου και προκήρυξης νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ώστε να εξασφαλιστεί λογική τιμή ενοικίου που να είναι προϊόν υγιούς ανταγωνισμού ή να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας τους, με σκοπό την υπογραφή νέων συμβολαίων, που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου.

Ο Γενικός Ελεγκτής είχε ζητήσει με επιστολή του τις απόψεις/σχόλια του Υπουργείου επί των εν λόγω θεμάτων ώστε να ενημερώσει σχετικά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, για τα ακόλουθα:

  • Πότε αναμενόταν να εκδοθεί το Πιστοποιητικού Έγκρισης και να παραδοθεί το κτήριο στα εν λόγω Τμήματα για μεταστέγαση.
  • Κατά πόσο είχε προχωρήσει η υπογραφή νέων ενοικιαστήριων συμβολαίων με τον Ιδιοκτήτη του κτηρίου.
  • Κατά πόσο είχαν εκπληρωθεί όλοι οι όροι της Πολεοδομικής Άδειας η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Προσωρινή Πολεοδομική Άδεια κατά παρέκκλιση των προνοιών της Δήλωσης Πολιτικής Παραλιμνίου.
  • Δεδομένου ότι η εν λόγω Άδεια είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ισχύει μέχρι τις 31/03/2023, ημερομηνία τερματισμού της ενοικίασης του τεμαχίου με αρ 116 όπου χωροθετείται μέρος των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης της ανάπτυξης, πως προτίθεντο να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα (διάρκεια Πολεοδομικής Άδειας 5 χρόνια ενώ διάρκεια ενοικίασης κτηρίου 9 χρόνια) στην περίπτωση άρνησης της Ιδιοκτήτριας του εν λόγω τεμαχίου να ανανεώσει την παράταση της ισχύος της ενοικίασης του πιο πάνω τεμαχίου αρ. 116.
  • Το συνολικό ποσό ενοικίου που είχε καταβληθεί από το δημόσιο για τη στέγαση των εν λόγω Τμημάτων στα υφιστάμενα κτήρια στη Λάρνακα από τις 15/10/2016, προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης του συγκεκριμένου κτηρίου μέχρι και την μετακίνηση εκεί του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου, Αλέκος Μιχαηλίδης, απάντησε ότι το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Κράτος για τη στέγαση των πιο πάνω Επαρχιακών Γραφείων σε Λάρνακα και Αμμόχωστο από τις 15/10/2016 μέχρι τις 15/6/2018 (δηλαδή περίοδο 20 μηνών) ανέρχεται στις €833.116,67. Το αντίστοιχο ποσό που θα καταβαλλόταν από το Κράτος σε περίπτωση μεταστέγασης των πιο πάνω Υπηρεσιών στις 15/10/2016, περιλαμβανομένου του ποσού που θα αναλογούσε για τη διαμόρφωση του κτηρίου θα ανερχόταν στα €452.592,59 (δηλαδή θα καταβάλλονταν €380.524,08 λιγότερα).

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Πιέρο Φασίνο: Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη

«Το Βαρώσι δεν θα πρέπει να είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι…

15 Μαΐου, 2024

ΟΣΑΚ: Σε οριακά αποθέματα τα ενέσιμα σκευάσματα για διαβήτη

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) απευθύνει έκκληση στο κοινό αλλά και στους γιατρούς, για…

15 Μαΐου, 2024

ΠτΔ: «Απαράδεκτη» η παρότρυνση Νασράλα – Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για μεταναστευτικό

Η Κυβέρνηση έχει πράξει πολλά στο μεταναστευτικό και θα συνεχίσει, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

15 Μαΐου, 2024

Europol: Υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταναστευτικό

Είναι υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό δήλωσε ο…

15 Μαΐου, 2024

Υπ.Δικαιοσύνης: Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών η αύξηση μέτρων στην πράσινη γραμμή

Η αύξηση των μέτρων κατά μήκος της πράσινης γραμμής έγινε στα πλαίσια αξιολόγησης σχετικής πληροφόρησης,…

15 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Σταρόβας: Στην εντατική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Δημήτρης Σταρόβας. Νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΜΕΘ…

15 Μαΐου, 2024