ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου: Μειωμένος ο αριθμός κρατήσεων λόγω κορωνοϊού

"Η κατάσταση είναι ρευστή καθώς δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί η αγορά"

Στιγμιότυπο 2019 03 17 11.01.27 Coronavirus, exclusive, Ξενοδοχεία, ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου
Δώρος Τάκκας

Μειώθηκε ο αριθμός κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Κύπρου, την τελευταία εβδομάδα, λόγω κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου (ΠΑΣΥΞΕ).

Στις δηλώσεις του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τάκκας είπε πως «ο Μάρτιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας, εάν μιλούμε ειδικά για την ρωσική αγορά αφού είναι ο μήνας που γίνονται οι περισσότερες κρατήσεις. Το ατύχημα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις έχουν «παγώσει» ειδικά από τη ρωσική αγορά σε ανησυχητικό βαθμό, ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις, αφού ο κόσμος δεν προχωρεί για να κλείσει τις διακοπές του».

Πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει και για την βρετανική αγορά αλλά και για τις υπόλοιπες αγορές, σε σημείο που οι μεγάλες τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν. Σε συνομιλία που είχαμε μαζί τους, οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν από τους ξενοδόχους γενναιόδωρες προσφορές ούτως ώστε να προσελκύσουμε κόσμο για να κλείσει αυτή την περίοδο, τις διακοπές του για την Κύπρο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τάκκας είπε ότι «η κατάσταση είναι πολύ ρευστή γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί η αγορά. Δεν γνωρίζουμε, δηλαδή, εάν θα έχουμε θετική εξέλιξη, ή εάν θα συνεχίσει η κατάσταση με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα» είπε και σημείωσε πως «σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση είναι πάρα πολύ ανησυχητική».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι πιέσεις που ασκούν οι τουριστικοί πράκτορες στους ξενοδόχους μπορούν να υλοποιηθούν ή όχι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου είπε πως «οι πράκτορες ζητούν προσφορές ώστε τα πακέτα να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά. Εμείς ανταποκρινόμαστε στο βαθμό του δυνατού αλλά δεν είμαστε βέβαιοι εάν αυτό μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα».

Ωστόσο συνέχισε «δεν γνωρίζουμε εάν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το να προσφέρουμε δηλαδή ένα τουριστικό πακέτο κατά 10, 20 ή και 30% πιο φτηνά».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Τάκκας απάντησε πως «ασφαλώς θα ωφελήσει τον τουρισμό» σε περίπτωση που δεν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ορισμένα γεγονότα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και έχουν πανικοβάλει τον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι η αναστολή μεγάλων τουριστικών εκθέσεων όπως η ITB Βερολίνου, μια τεράστια έκθεση, γεγονός που έστειλε πολύ αρνητικά μηνύματα στη συγκεκριμένη βιομηχανία».

Ο κόσμος συνέχισε «είναι προβληματισμένος και σίγουρα αποφεύγει τα ταξίδια αυτή την εποχή, ενώ δεν προχωρά για να κλείσει τις διακοπές του, γιατί δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Αυτό το «πάγωμα» της τουριστικής αγοράς, δημιουργεί νευρικότητα, που μεταφέρεται σε όλους» ανέφερε και σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο, αλλά η κατάσταση, από τις χώρες από τις οποίες ταξιδεύει ο κόσμος προς το νησί μας, είναι αρνητική».

Ερωτηθείς εάν οι ξενοδόχοι θα ζητήσουν βοήθεια από την κυβέρνηση σε περίπτωση που εμφανιστεί στην Κύπρο κρούσμα κορωνοϊού, απάντησε πως «είμαστε στο στάδιο της μελέτης για τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, αφού βρισκόμαστε ενώπιον ενός πρωτόγνωρου γεγονότος. Την επόμενη εβδομάδα οι ξενοδόχοι παγκύπρια θα συναντηθούν με κύριο θέμα συζήτησης τους τρόπους και τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορωνοϊού»».

Σίγουρα κατέληξε ο Δώρος Τάκκας «θα χρειαστεί η συνδρομή του Υφυπουργείου Τουρισμού αλλά και του κράτους, ούτως ώστε όλοι μαζί, συλλογικά να δούμε πως μπορούμε να αντεπεξέλθουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Famagusta.News / ΚΥΠΕ