Πατάτες “μαϊμού”: Βάφουν πατάτες με κοκκινόχωμα και τις πωλούν ως κυπριακές

papates agrotes neurokopi 660 exclusive, Γεωργία, Πατάτες, Πατατοπαραγωγοί
Εικόνα Αρχείου

Από την εφημερίδα “Σημερινή” της Κυριακής

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει το παραεμπόριο με τη “βάφτιση” πατάτας ως κυπριακής σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο. Το φαινόμενο έχει επιβεβαιώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Σταύρο Αραχωβίτη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Κύπριος Υπουργός επιβεβαίωσε την ύπαρξη παραεμπορίου, στο οποίο πατάτες αγνώστου προελεύσεως “βαφτίζονται” σε λάσπη, η οποία περιλαμβάνει κοκκινόχωμα, και στη συνέχεια πωλούνται ως κυπριακές. Μάλιστα, για το θέμα αυτό υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

Οι παράνομοι έμποροι εκμεταλλεύονται την υψηλή τιμή της κυπριακής πατάτας και ιδιαίτερα της κοκκινογής λόγω της ποιότητάς της και την αναμειγνύουν με φθηνότερες πατάτες αγνώστου προελεύσεως, που τις περισσότερες φορές μπορεί να προέρχονται από την Αίγυπτο ή και την Ελλάδα. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε υπαίθριες αγορές ή υπεραγορές, όπου πωλούνται με τη σήμανση και στην τιμή της κυπριακής πατάτας, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή των αγνώστου προελεύσεως πατατών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, Γιώργος Τάσου, το ποσοστό αισχροκέρδειας είναι μεγάλο, καθώς η τιμή της κυπριακής πατάτας είναι τετραπλάσια από αυτήν των αγνώστου προελεύσεως πατατών. Ο κ. Τάσου επεσήμανε, επίσης, τη δυσκολία όχι μόνο του εντοπισμού των παρανομούντων αλλά και της καταπολέμησης του φαινομένου.

Τον περασμένο Μάρτιο, σε καταγγελίες του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας Στέφανος Κυρλής, προειδοποίησε, μάλιστα, ότι κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια ευρώ από το παρεμπόριο, ενώ παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και όσον αφορά την ελληνοποίηση φθηνών πατατών από Γαλλία ή από άλλες χώρες.

Καταγγελίες από γεωργούς

Επίσημη πηγή του Υπουργείου Γεωργίας ενημέρωσε τη “Σ” ότι για το θέμα έχουν γίνει ανώνυμες καταγγελίες από Κύπριους γεωργούς οι οποίοι μετέβησαν στην Ελλάδα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συγκεκριμένος γεωργός, μετέβη σε γνωστή υπεραγορά στην Ελλάδα, όπου αγόρασε πατάτες με κυπριακή σήμανση και τις παρέδωσε σε λειτουργούς του Υπουργείου. Παρά το ότι για τις συγκεκριμένες πατάτες μπορούσε με ευκολία κανείς να διαπιστώσει οπτικά το ότι δεν είχαν κυπριακή προέλευση αφού η συγκεκριμένη ποικιλία δεν καλλιεργείται στη χώρα μας, οι λειτουργοί του Υπουργείου απέστειλαν το δείγμα για εξετάσεις στο εξωτερικό όπου καταδείχτηκε ότι επρόκειτο για μη κυπριακό προϊόν.

Μάλιστα, σύφωνα με τις καταγγελίες, υπήρξαν έμποροι οι οποίοι τοποθετούσαν τις πατάτες αγνώστου προελεύσεως σε λάσπη από κοκκινόχωμα, ώστε να παρουσιάζεται κατά την πώλησή της ως κυπριακή πατάτα κοκκινογής.

Παρά την εξακρίβωση του προβλήματος, και παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας, διαπιστώνεται μεγάλη δυσχέρεια στην πάταξη του φαινομένου, καθώς πέραν της συνεργασίας που ήδη υπάρχει ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία των δύο χωρών, η πάταξη του παρεμπορίου στην Ελλάδα προϋποθέτει συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως μεταξύ άλλων ο εντοπισμός της παρανομίας, ο επιτόπιος έλεγχος από κλιμάκιο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, και η λήψη δείγματος και στη συνέχεια η ταυτοποίησή του.

Παρεμπόριο και από τα κατεχόμενα

Το παρεμπόριο φαίνεται να μην περιορίζεται μόνο εντός ελληνικών συνόρων να ανθεί και στη χώρα μας. Καταγγελίες γεωργών αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες για εμπόρους οι οποίοι φέρονται να εισάγουν παράνομα από μη ελεγχόμενα σημεία πατάτες από την Τουρκία και στη συνέχεια “βαφτίζονται” κυπριακές. Παρ’ όλα αυτά, βάσει του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, η εισαγωγή πατατών από τα κατεχόμενα μέσω ελεγχόμενων σημείων και η πώλησή τους ως κυπριακές θεωρείται νόμιμη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας, η ποσότητα των πατατών που εισήχθη από τα κατεχόμενα ανέρχεται μόλις στο 2%, περίπου, της ετήσιας παραγωγής της Κύπρου.

Πιστοποίηση πατάτας

Την ίδια στιγμή σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και προσπάθειες πατατοπαραγωγών για πιστοποίηση της κυπριακής πατάτας. Από τον Ιούνιο του 2017 υποβλήθηκε αίτηση καταχώρησης για την πιστοποίηση της “Πατάτας Κοκκινογής Κοκκινοχωρίων” ως Προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη. Η αίτηση τελεί υπό εξέταση σε εθνικό επίπεδο, και υποβλήθηκε από την Παγκύπρια Συντονιστική Οργάνωση Πατατοπαραγωγών (ΠΑ.ΣΥ.Ο.ΠΑ).

Η πιστοποίησή της “Πατάτας Κοκκινογής Κοκκινοχωρίων” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναγνωριστιμότητα του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο και θα αναδείξει την ποιότητά του η οποία σήμερα είναι ήδη γνωστή στους καταναλωτές της Ευρώπης. Παράλληλα, δύναται να αποτρέψει το παρεμπόριο, το οποίο, πλέον, θα παραβιάζει το κοινοτικό και όχι μόνο το εθνικό δίκαιο με τις βαρύτατες ποινές να δρουν αποτρεπτικά. Παράλληλα, ενδεχόμενη πιστοποίηση του προϊόντος θα προσφέρει τη δυνατότητα στην πατάτα να απολαμβάνει και υψηλότερες τιμές.

Πηγή: Εφημερίδα “Σημερινή” της Κυριακής / Μαρίνος Παυλικκάς