Πορεία Ισαάκ – Σολωμού: Ξεκίνησε από το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με το χρέος βαρύ και την ιστορία αιώνων στα σακιά τους, τα μέλη της “Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού” ξεκίνησαν την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 το οδοιπορικό τους, ένα διαφορετικό λόγω πανδημίας μονοπάτι προς τη λευτεριά, 24 σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμα εκείνου του Αυγούστου.

Ξεκινώντας από τη Λευκωσία, γύρω στους 80 μοτοσικλετιστές, απηύθυναν χαιρετισμό στον Πενταδάκτυλο και πάτησαν γκάζι για τον Μαχαιρά. Με γνώμονα την ταυτότητα και την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, έκαναν στάση στα Καμπιά, έξω από τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί, όπου η παλιγγενεσία βρυχάται, μήνες πριν τα 200 της χρόνια. Στον ανδριάντα του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, η Πρωτοβουλία κατέθεσε στεφάνι λατζιάς, κουβαλώντας τις μνήμες της νύχτας του Δευτερογιούνη: “Συ που σκοτώθης για το φως, σήκου να δεις τον ήλιο, σήκου να δεις το γαίμαν σου, πως έγινεν βασίλειον”.

Με τον νου στην Εννάτη Ιουλίου και τη συντροφιά της μητέρας του Τάσου Ισαάκ και της Αναστασίας, του χελιδονιού που πέταξε μετά από εκείνο τον Αύγουστο, οι μοτοσικλετιστές ανηφόρησαν για τον ιερό Μαχαιρά. Άκουσαν την συγκλονιστική ιστορία της Μονής από τον πατέρα Αλέξιο και μυήθηκαν στο μυστήριο των άγριων βουνών. Υποκλίθηκαν ξανά στον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ κι έζησαν τον “Αποχαιρετισμό” του, σε ένα λιτό τρισάγιο κάτω στο κρησφύγετο. Από εκεί, πήραν χώμα για να το εναποθέσουν στην κατάληξη της Πορείας. Στον χώρο της θυσίας του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Για να σημειώσουν την αναντίλεκτη συνέχεια και συνέπεια της Ιστορίας. Ελεύθεροι.

Famagusta.News