Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου: «Ευχή όλων μας, τα εγκαίνια να τελούνταν στην φυσική έδρα του Δικαστηρίου την Αμμόχωστο»

Συγκίνηση κατά την ομιλία του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου -«Ευχή μας τα εγκαίνια να τελούνταν στην φυσική έδρα του Δικαστηρίου που δεν είναι άλλη από την αγαπημένη μας, μαρτυρική πόλη, την Αμμόχωστο»

A08C9197 BF49 4A19 A05D 4426DD3A23CA exclusive

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 τα εγκαίνια του επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Συγκίνηση προκάλεσε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, κ. Ηλίας Γεωργίου.

Αναφερόμενος στην φυσική έδρα του δικαστηρίου, το οποίο από το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, είχε ενοποιηθεί προσωρινά με το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ευχήθηκε τα εγκαίνια να τελούνταν στη μαρτυρική μας πόλη, την Αμμόχωστο.

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, κ. Ηλία Γεωργίου

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Mε ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση των εγκαινίων του νεόδμητου κτηρίου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Δήμο Παραλιμνίου.

Τα αισθήματα ανάμικτα.

Ευχή όλων μας, τα εγκαίνια να τελούνταν στην φυσική έδρα του παρόντος Δικαστηρίου που δεν είναι άλλη από την αγαπημένη μας, μαρτυρική πόλη, την Αμμόχωστο.

 Το δικαστικό λειτούργημα είναι πρώτιστα  υπηρεσία και αποστολή. Πρωταρχικό μας χρέος η ισονομία και η ισοπολιτεία. Η δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη. Το κυριότερο πρόβλημά μας είναι αυτό των καθυστερήσεων. Στο πλαίσιο επίλυσής του και εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης η Πολιτεία, προχώρησε σε σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν τα μέγιστα στην απονομή της σε εύλογο χρόνο.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι, για να επιτελέσει η δικαιοσύνη το δύσκολο έργο της, πέραν του θεσμικού πλαισίου, χρειάζεται η απαραίτητη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

Εξαιτίας των δραματικών συνθηκών της εισβολής του 1974 και των αποτελεσμάτων της, το Ανώτατο Δικαστήριο, με διάταγμα που εξέδωσε την ίδια χρονιά (13.9.1974), ενοποίησε την Επαρχία Αμμοχώστου με αυτή της Λάρνακας, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να εκδικάζονται από αυτό της Λάρνακας.

Η Πολιτεία αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, το μεγάλο αριθμό υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί και την ανάγκη  εκσυγχρονισμού, αποφάσισε να ανεγείρει το νέο κτήριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, στο φιλόξενο και προοδευτικό Παραλίμνι, μερικές εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα της οδού Ανεξαρτησίας όπου βρισκόταν μέχρι το 1974, με θέα την αγαπημένη μας πόλη, μέχρι την επιστροφή μας στην Αμμόχωστο.

Ενόψει της περάτωσης και στελέχωσής του, το διάταγμα του 1974 ανακλήθηκε και από τις 10.9.22 επανήλθε η προ του διατάγματος κατάσταση, δηλαδή για πρώτη φορά μετά το 1974, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου λειτουργεί ως χωριστό Δικαστήριο και στο στάδιο αυτό εκδικάζονται αστικές και ποινικές υποθέσεις. Ύψιστη τιμή τόσο για μένα προσωπικά, όντας Αμμοχωστιανός, αλλά και για τους συναδέλφους μου να υπηρετούμε στο Δικαστήριο τούτο.

Η δημιουργία του παρόντος Δικαστηρίου που εγκαινιάζετε σήμερα κύριε Πρόεδρε, παρέχει ένα ασφαλές, σύγχρονο περιβάλλον εργασίας σε δικαστές, δικηγόρους και διαδίκους, όπως αρμόζει στο λειτούργημα που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε. Στο κτήριο, συνολικής έκτασης 4750 τ.μ δημιουργήθηκαν, μεταξύ άλλων, 7 αίθουσες δικαστηρίων, γραφεία, Πρωτοκολλητεία, αίθουσες συσκέψεων, αξιοπρεπείς και ασφαλείς χώροι ολιγόωρης κράτησης, ειδικοί χώροι συνάντησης δικηγόρου – κρατουμένου, χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, αποθηκευτικοί χώροι και ειδικός χώρος λήψης μαρτυρίας από πρόσωπα που χρήζουν βοηθείας. Διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την εύρυθμη λειτουργία του, την αξιοπρέπεια όλων και δη ευάλωτων προσώπων και μαρτύρων που χρήζουν βοήθειας, όπως παιδιά, θύματα σεξουαλικών και άλλων αδικημάτων ως επίσης και των κατηγορουμένων και υπόπτων προσώπων που τελούν υπό κράτηση.  Ακόμα και σε σχέση με τον σχεδιασμό του κτηριακού συγκροτήματος η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των καιρών για εκσυγχρονισμό, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Ολοκληρώνοντας, το κτήριο θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο απονομής της δικαιοσύνης,  να αποτελεί σύμβολο λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, να υπενθυμίζει σε όλους ότι μόλις λίγα μέτρα από εδώ η Τουρκία παραβιάζει κάθε αρχή του Κράτους δικαίου και συνάμα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο και επίτευξη του υψίστου αγαθού της ελευθερίας.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά, για την εδώ παρουσία σας σήμερα και για τη συμβολή σας, στην ανέγερση, αποπεράτωση και εγκαινίαση του παρόντος Δικαστηρίου και ευχή όλων να αξιωθούμε το συντομότερο να το εγκαινιάσουμε ξανά στη φυσική του έδρα που δε είναι άλλη από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους συνέδραμαν στην υλοποίηση του παρόντος έργου,

Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς  και τους προκατόχους τους,

Την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τους προκατόχους αυτής,

Τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τους αρχιτέκτονες, την κατασκευαστική εταιρεία και τους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τα έργα τέχνης,

Η συμβολή όλων ήταν καθοριστική.

Σας ευχαριστώ

===

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση, εγκαινιάζοντας το νέο Δικαστικό Μέγαρο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, “το οποίο, όπως και η ευχή του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου κ. Ηλία Γεωργίου, αποτελεί ή θέλουμε να αποτελεί την προσωρινή έδρα πριν την επαναφορά στην έδρα, που δεν είναι άλλη από τη σκλαβωμένη περιοχή των Βαρωσίων”.

Famagusta.news