Πρωτιά στα Τεχνικά Επαγγέλματα για την επ. Αμμοχώστου (ΒΙΝΤΕΟ)

Κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα τα τεχνικά επαγγέλματα, αφού όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον των μαθητών να φοιτήσουν στους σχετικούς κλάδους ολοένα και αυξάνεται.

Παρόλο που η Κυπριακή κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό προκατειλημμένη εναντίον των τεχνικών επαγγελμάτων και υπέρ των επαγγελμάτων “λευκού κολλάρου”, ο φετινός αριθμός των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου που εγγράφηκε στις Τεχνικές σχολές φθάνει το 22%.Ένας αριθμός που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε απρόσιτος και ένας στόχος που θεωρήθηκε υπέρμετρα φιλόδοξος.

Ένας από τους λόγους που έκανε ελκυστικότερη την επιλογή της Τεχνικής εκπαίδευσης ήταν οι συνεχείς επιτυχίες των αποφοίτων της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας:

  • Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου παρουσιάζει το ψηλότερο ποσοστό ενδιαφέροντος για την Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕΚ). Παρουσιάζει ποσοστό που ξεπερνά το 34%. (Λειτουργούν δύο Τεχνικές Σχολές: Παραλίμνι, Αυγόρου).
  • Στην Επαρχία Πάφου το ποσοστό ξεπερνά το 27%, με μόνο μία Τεχνική Σχολή στην Πάφο.Η προσφορά ειδικοτήτων στο ΜΤΕΕΚ στο Λύκειο Έμπας (προωθείται προς υλοποίηση τον Σεπτέμβριο) δημιουργεί νέα δυναμική. Το ποσοστό εγγραφής έφθασε στο 38%.
  • Πόλη Χρυσοχούς: Λειτουργεί Λύκειο και Τέχνική Σχολή. Το ποσοστό έφθασε το 40%.
  • Το ενδιαφέρον για τους τεχνικούς κλάδους στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση.

Πηγή: SigmaTV