Προτιμούν τις πατάτες του ψευδοκράτους

α 1 exclusive, Γεωργία, Πατάτες, Σημερινή, Ψευδοκράτος

Του Μαρίνου Παυλικκά*

Η Παγκύπρια Ομάδα Πατατοπαραγωγών καταγγέλλει ότι δεν γίνεται μόνο από τα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία σημεία διακίνηση πατατών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι έμποροι χρησιμοποιούν τις κάρτες Ελληνοκύπριων παραγωγών ανεξέλεγκτα, για να «βαφτίσουν» τις εμποτισμένες με παράνομα φυτοφάρμακα πατάτες των κατεχομένων ως ελληνοκυπριακό προϊόν

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των πατατοπαραγωγών για την εμπορία πατατών από τα κατεχόμενα μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Αφενός η φετινή χρονιά, η οποία δεν ήταν η καλύτερη για τους παραγωγούς και αφετέρου οι τελευταίες προκλήσεις των Τουρκοκυπρίων με την επιβολή «δασμών» στην ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται προς τους εγκλωβισμένους, ήταν παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε οι αντιδράσεις να ενταθούν.

Πατατοπαραγωγοί κατήγγειλαν στη «Σημερινή» της Κυριακής ότι μεσάζοντες εκμεταλλεύονται τη χαμηλότερη τιμή των τουρκοκυπριακών πατατών, δημιουργώντας καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού με τις πατάτες των ελεύθερων περιοχών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αποφέρουν χαμηλά κέρδη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη φετινή χρονιά, η οποία ήταν κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για την καλλιέργεια, έχει οδηγήσει τους γεωργούς σε καθεστώς μαρασμού εν’ όψει της ανοιξιάτικης σοδειάς.

Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομάδας Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Κάρυος, οι καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τον φετινό χειμώνα οψίμησαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα η εκρίζωση των πατατών να γίνει καθυστερημένα και σε περίοδο που ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός όσον αφορά την εξαγωγή και κυρίως κατά τη φετινή χρονιά, οπότε όλες οι ανταγωνιστικές σε πατατοκαλλιέργεια χώρες είχαν καλή σοδειά.

«Βαφτίζουν» τις πατάτες των κατεχομένων ε/κ

Αναφερόμενος στο θέμα της εμπορίας πατατών μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομάδας Πατατοπαραγωγών ανέφερε πως ο κανονισμός αυτός καλύπτει τους εμπόρους. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, είναι γνωστό ότι διακίνηση αγαθών και δη πατατών δεν γίνεται μόνο από τα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία σημεία αλλά και από μη ελεγχόμενα. Πρόσθεσε, μάλιστα, και το γεγονός ότι οι έμποροι χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τις κάρτες των Ελληνοκύπριων παραγωγών «βαφτίζοντας» τις πατάτες των κατεχομένων ως ελληνοκυπριακές.

Ποτίζονται με παράνομα φυτοφάρμακα

Έντονο λόγο κάνουν οι γεωργοί και για τα φυτοφάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στα γεωργικά προϊόντα τα οποία εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές. Όπως κατέδειξε και ρεπορτάζ της «Σ» (1/10/2017), η Πράσινη Γραμμή είναι διάτρητη, επιτρέποντας τη διέλευση παράνομων από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές στα γεωργικά προϊόντα που εισέρχονται στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα το ποτήρι ξεχείλισε τον Αύγουστο του 2016, όταν παραγωγοί συγκεντρώθηκαν έξω από συσκευαστήριο στο Δασάκι της Άχνας διαμαρτυρόμενοι για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πατατών από τα κατεχόμενα.

Αυστηρότερο έλεγχο ζητά η Βουλή

Μιλώντας στη «Σ», ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής ισχύει από το 2004 και από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να αποφύγουμε το απευθείας εμπόριο και, με άλλα λόγια, την απευθείας αναγνώριση. Απ’ εκεί και πέρα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, είναι γνωστό ότι η ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα ο κανονισμός έχει προκαλέσει στρέβλωση στην εμπορία και την αγορά. Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής αλλά οι έλεγχοι που γίνονται ή δε γίνονται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τις αρμόδιες Αρχές.

Προωθούν σήμα Κυπριακού Προϊόντος

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής είναι έτοιμη να εγκρίνει δικλίδα ασφαλείας όσον αφορά την αναγνώριση των κυπριακών προϊόντων, προωθώντας το Σήμα Κυπριακού Προϊόντος, μία πρόταση νόμου η οποία βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και αναμφίβολα θα αποτελέσει πιστοποίηση της προέλευσης των κυπριακών προϊόντων.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, μελετάται η κατ’ αρχήν τοποθέτηση του σήματος σε προϊόντα πρωτογενούς τομέα και πρώτης επεξεργασίας καθώς επίσης και σε προϊόντα τα οποία έχουν κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. με Πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης ή με Πιστοποιημένη Γεωγραφική Ένδειξη, όπως είναι το Κολοκάσι Σωτήρας, το Λουκούμι Γεροσκήπου, το Παφίτικο Λουκάνικο και το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού. Το σήμα αναμένεται να εκδίδεται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με στόχο τη συλλογή εμπειρίας, ούτως ώστε να συλλεχθούν εμπειρίες για χρήση του και σε προϊόντα του δευτερογενούς τομέα.

*Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (22/10/2017)