Θέλουν Δήμο Σωτήρας στο θέμα συνένωσης των Δήμων

Ακολουθούν η Δερύνεια και η Αγία Νάπα, σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Ελεύθερη Αμμόχωστο

dimarxio sotiras exclusive, Δήμος Σωτήρας, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Συνένωση Δήμων, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Σωτήρας κατατάσσεται πρώτος στο ισοζύγιο αποδοχής και απόρριψης στις προτιμήσεις των κατοίκων της ελεύθερης Αμμοχώστου, για το θέμα της συνένωσης των Δήμων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακολουθεί ο Δήμος Αγίας Νάπας, ενώ ο Δήμος Παραλιμνίου συγκεντρώνει αρνητικό ποσοστό στον σχετικό πίνακα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία SYMMETRON, για λογαριασμό της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Αγίας Νάπας, στην οποία μετέχουν ξενοδόχοι, επιχειρηματίες και κάτοικοι της Αγίας Νάπας, κατά την περίοδο 30 Σεπτεμβρίου ως 12 Οκτωβρίου. Η δημοσκόπηση με δείγμα 754 συνεντεύξεις, κάλυψε όλους τους δήμους και τα χωριά της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

WhatsApp Image 2019 11 14 at 09 exclusive, Δήμος Σωτήρας, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Συνένωση Δήμων, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο ερώτημα που αφορούσε τη διαμόρφωση του ισοζυγίου αποδοχής με άλλο δήμο ή κοινότητα, η αποδοχή του Δήμου Παραλιμνίου ήταν 13% και η απόρριψη 27%, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο -14%. Για το Δήμο Αγίας Νάπας, η αποδοχή ήταν 25% και η απόρριψη 14%, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο 11%. Ο Δήμος Σωτήρας, ο οποίος ως γνωστό έχει αποφασίσει τη συνένωση του με την Αγία Νάπα και το Λιοπέτρι, κατατάσσεται πρώτος στο ισοζύγιο αποδοχής, με τους ερωτηθέντες να απαντούν σε ποσοστό 30% θετικά και 6% αρνητικά, διαμορφώνοντας το ισοζύγιο στο 24%. Για τον Δήμο Δερύνειας το ποσοστό αποδοχής ήταν 20% και της απόρριψης 8%, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο 12%. Στον σχετικό πίνακα αποδοχής και απόρριψης, θετικό ορόσημο επιτυγχάνουν επίσης το Φρέναρος με 12%, το Λιοπέτρι με 9% και το Αυγόρου 1%. Αντίθετα, το Δασάκι Άχνας καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο με -3% και ο συνοικισμός Βρυσούλλες – Αχερίτου -5%.

Με βάση τη δημοσκόπηση, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ένας στους τρεις κατοίκους της Ελεύθερης Αμμοχώστου δεν απορρίπτει τη συνένωση με οποιονδήποτε δήμο και κοινότητα. Ο Δήμος Παραλιμνίου καταγράφει το μεγαλύτερο μερίδιο απόρριψης με 24% και ακολουθεί η Αγία Νάπα με 14%. Ενδιαφέρον προκαλεί στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ότι το 13% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προτιμούν το σημερινό καθεστώς και την αυτονομία του δήμου ή της κοινότητας όπου κατοικούν.

Τοπικές τάσεις

Σύμφωνα με άλλο πίνακα της δημοσκόπησης, οι κάτοικοι του Δήμου Παραλιμνίου επιλέγουν σε ποσοστό 26% τη συνένωση του δήμου με τον Δήμο Δερύνειας και μόλις το 8% με την Αγία Νάπα, ενώ με τη Σωτήρα ευνοούν συνένωση το 17%. Στη Δερύνεια, το 40% των κατοίκων επιθυμούν συνένωση με το Παραλίμνι και με την Αγία Νάπα το 15%. Στην Αγία Νάπα, το ποσοστό των κατοίκων που επιθυμούν συνένωση με το Παραλίμνι είναι 37%, με τη Δερύνεια 15% και με τη Σωτήρα 13%. Στον Δήμο Σωτήρας 26% τάσσεται υπέρ της συνένωσης με το Παραλίμνι και 41% με τη Δερύνεια. Η Αγία Νάπα συγκεντρώνει ποσοστό 59%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι τρεις πρώτες αυθόρμητες επιλογές για τους κατοίκους του Δήμου Αγίας Νάπας είναι η ενοποίηση με το Δήμο Σωτήρας 59% και το Λιοπέτρι 41%, ενώ αυτονομία επιλέγει το 25%. Οι δημότες Παραλιμνίου επιλέγουν ενοποίηση με το Δήμο Δερύνειας 40%, Αγίας Νάπας 37%, ενώ 30% προκρίνουν ενιαίο, αυτόνομο Δήμο. Οι τρεις σημαντικότερες επιλογές των δημοτών Δερύνειας είναι η ενοποίηση με το Δήμο Σωτήρας 41%, με το Φρέναρος 34% και το Παραλίμνι 26%. Περίπου ένας στους δύο κάτοικους Σωτήρας προτιμούν ενοποίηση με το Δήμο Αγίας Νάπας, το 31% με το Λιοπέτρι και 17% το Παραλίμνι,ενώ 21% επιλέγουν διατήρηση του αυτόνομου Δήμου.

Ποιότητα ζωής

Όσον αφορά την ποιότητα ζωής στους Δήμους και κοινότητες της Ελεύθερης Αμμοχώστου, το 67% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι αρκετά καλή ή πολύ καλή. Κατά δήμο η κοινότητα αρκετά καλή ή πολύ καλή, βρίσκουν την ποιότητα ζωής τους οι δημότες οι ή κάτοικοι, ως εξής: Παραλίμνι 69%. Δερύνεια 74%. Αγία Νάπα 71%. Σωτήρα 65%. Λιοπέτρι 65%. Φρέναρος 55%. Αυγόρου 69%. Αχερίτου 64% και Δασάκι Άχνας 52%.

Όσον αφορά στο επίπεδο των παρεχόμενων δημοτικών και κοινοτικών υπηρεσιών το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι αρκετά καλές ή πολύ καλές. Οι απαντήσεις αυτής της κατηγορίας είχαν ως εξής: Παραλίμνι 64%. Δερύνεια 74%. Αγία Νάπα 76%. Σωτήρα 60%. Λιοπέτρι 47%. Φρέναρος 36%. Αυγόρου 59%. Αχερίτου 64% και Δασάκι Άχνας 48%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αυτό το διάστημα πραγματοποιείται στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου μια ακόμη δημοσκόπηση ανάλογου περιεχομένου με αυτήν της εταιρείας SYMMETRON, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Πηγή: εφημερίδα Φιλελεύθερος