Προτιμούν το Airbnb οι τουρίστες στην επ. Αμμοχώστου

airbnb 3399753 960 720 airbnb, Famagusta

Ένας στους τέσσερεις τουρίστες της επαρχίας Αμμοχώστου καταλήγει να διανυχτερεύει σε μη αδειούχα καταλύματα μέσω της πλατφόρμας Airbnb αναφέρουν οι ξενοδόχοι της επαρχίας, τονίζοντας πως η νόμιμη ξενοδοχεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου έχει διαρροές απο παντού, γεγονός που στοίχισε ιδιαίτερα στους ξενοδόχους τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Οι ξενοδοχοι της επαρχίας, πέρα απο το γεγονός της μετάβασης των τουριστών στα κατεχόμενα, έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα και το φαινόμενο “Airbnb”, που αφορά τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικιών, το οποίο το τελευταίο καλοκαίρι έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και μπήκε δυναμικά στην αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας.

Το γεγονός ότι τα καταλύματα του Airbnb δεν είναι αδειοδοτημένα και οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν τους απαραίτητους φόρους, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Τάκκας. Οι περισσότερες μισθώσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb, εξηγεί ο κ. Τάκκας δε δηλώνονται και κατά συνέπεια το Κράτος χάνει δημόσια έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ενώ η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να λειτουργεί άναρχα χωρίς κανόνες.

Στην επαρχία Αμμοχωστου υπολογίζεται ότι πολλές δεκάδες κλίνες διατίθενται μέσω της πλατφόρμας, ενώ οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως 1 στους 4 τουρίστες καταλήγουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα με αποτέλεσμα τη σημαντική διαφυγή εσόδων για τους ξενοδόχους -στις μονάδες μικρότερων κατηγοριών- και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Το τοπίο θα μπορούσε να «νοικοκυρέψει» κάπως, κατά τον ίδιο, το άνοιγμα του μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής αλλά και η επιβολή συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Στην αντίπερα όχθη ένας ιδιοκήτης, που νοικιάζει το σπίτι του στον Πρωταρά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει με καθεστώς ανωνυμίας ανάφερε πως τα καταλύματα τύπου Airbnb ουσιαστικά είναι ο «αντίπαλος» του “All Inclusive” που προσφέρουν πολλά ξενοδοχεία στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάποιος που θα μείνει σε μια τέτοια κατοικία, θα πληρώσει ταξί, θα κάνει τα ψώνια του στην τοπική αγορά, θα φάει το σουβλάκι και την μπύρα του και στο πέρασμα του γενικά θα αφήσει χρήματα σε περισσότερους, από ότι αν έμενε σε ένα ξενοδοχείο, κατέληξε.

Πηγή: ΡΙΚ / Τρίτο Πρόγραμμα, Δέσποινα Πούρεκκου