Πρωτοβουλία Ισαάκ-Σολωμού: “Είναι έγκλημα να φωνάζει κανείς για τον Τάσο και τον Σολωμό;”

Στιγμιότυπο 2019 11 05 15.02.52 exclusive, Ισαάκ-Σολωμού

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού σχετικά με την καταγγελία σε μαθητές οι οποίοι κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εκφωνούσαν συνθήματα για τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού.

Διαβάστε επίσης: «Απέβαλαν μαθητές επειδή φώναξαν συνθήματα για Ισαάκ-Σολωμού»

Αυτούσια η ανακοίνωση:

“Είναι έγκλημα να φωνάζει κανείς για τον Τάσο και τον Σολωμό;

Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση ότι Διεύθυνση Λυκείου στη Λεμεσό τιμώρησε τελειόφοιτους μαθητές επειδή φώναξαν σε πρόβα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τα συνθήματα “Ισαάκ-Σολωμέ δεν θα σας ξεχνώ ποτέ” και “Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια”. Με πρόφαση ότι οι μαθητές δεν μπήκαν εγκαίρως στις τάξεις τους, η διεύθυνση αποφάσισε να τους τιμωρήσει επειδή φώναξαν για την Κερύνεια και τους δύο ήρωες της Αμμοχώστου.

Η “Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού” εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και ζητά εξηγήσεις για το γεγονός, τόσο από τη διεύθυνση του Λυκείου όσο και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσει αυτή η πολιτεία αν δικαιούνται οι πολίτες της να τιμούν την ιστορία τους και να ζητούν την απελευθέρωση της Κερύνειας. Είναι καιρός να απαντήσουν στο αν είναι καθολικά σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης ή αν η άποψη της διεύθυνσης του Λυκείου της Λεμεσού είναι στο πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης.

Μοιάζει τρομακτικό το γεγονός ότι, ενώ οι μαθητές δεν φώναξαν κανένα ρατσιστικό, κομματικό, υβριστικό ή οπαδικό, τιμωρήθηκαν με διήμερη αποβολή. Αλήθεια, ποιο το έγκλημα; Η υπενθύμιση ότι τα σύνορα της Κύπρου βρίσκονται στην Κερύνεια; Η προστασία της μνήμης του Τάσου και του Σολωμού; Το πάθος και η ψυχή των μαθητών λίγες ώρες πριν από μια εθνική επέτειο; Θα επιβληθεί γλωσσάρι και στους δεκαεξάρηδες, που επιμένουν πως τα σύνορα του νησιού είναι στην Κερύνεια μας; Ή θα τιμωρούνται αναλόγως των ευαισθησιών της όποιας διευθύντριας ή του όποιου υπουργού Παιδείας; Ντροπή.

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές.

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού

4 Νοεμβρίου 2019″