Αγία Τριάδα Γιαλούσας: “Έφυγε” ο εγκλωβισμένος Σάββας Λιασής

Στιγμιότυπο 2019 05 01 11.20.33 Αγία Τριάδα, Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι

Aπεβίωσε το βράδυ της Τρίτης ο Σάββας Λιασής, ένας από τους ανθρώπους που θέλησαν “να κρατήσουν Θερμοπύλες” για 45 χρόνια, όντας εγκλωβισμένος στην Αγία Τριάδα της Γιαλούσας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου αναφέρει “είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του εγκλωβισμένου Ελληνοκύπριου Σάββα Λιασή, από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας. Ο Σάββας Λιασής υπήρξε μια ακόμα ηρωική μορφή ανάμεσα στους καθ’ ημέραν αγωνιστές της Καρπασίας. Πατέρας πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή και μέχρι πρότινος αγνοουμένου, ο Σάββας Λιασής χαρακτηριζόταν από τον πατριωτισμό, την αγάπη του για τον τόπο του και τη σθεναρή αγωνιστικότητα του, μαχόμενος καθημερινά υπέρ των εγκλωβισμένων συμπατριωτών μας και των δικαίων της Κύπρου. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους”.

cache 1000x3000 Analog medium 570533 6721869 2182018 Αγία Τριάδα, Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι

“Ο αγαπημένος μου κύριος Σάββας Λιασής. Στην κουζίνα του σπιτιού του, στην Αγία Τριάδα της Γιαλούσας. 44 χρόνια ελεύθερος, 45 χρόνια εγκλωβισμένος. Στην πραγματικότητα έζησε πιο ελεύθερος από εμάς. Κι ας ήταν χρόνια πικρά. “Εγώ δεν θα εγκαταλείψω τo σπίτι μου, για να πάω στο νότο να ζητώ να μου επιτρέψουν να επιστρέψω στο βορρά”, είχε πει το 1974. Κι έμεινε εκεί, ριζωμένος στον τόπο που τον γέννησε. Κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες. Συγκλονιστικά αξιοπρεπής. Σήμερα, πέρασε στην αιωνιότητα. Ήρθε η ώρα να συναντήσει την αγαπημένη του Μαρούλα, που τα τελευταία χρόνια ερχόταν συχνά στον ύπνο του και του κρατούσε συντροφιά. Μαζί της, και ο γιος τους Γιαννάκης, που χάθηκε εκείνο το πρωινό της 14ης Αυγούστου, στην Κλεπίνη της Κερύνειας”, έγραψε χαρακτηριστικά για τον Σάββα Λιασή, ο δημοσιογράφος Θανάσης Φωτίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος