Κλείσιμο των περιουσιακών δικαιωμάτων των Καρπασιτών ζητά η τουρκική πλευρά στο Στρασβούργο

imagew 15 Καρπασία, Κατεχόμενα, Τουρκία, Ψευδοκράτος

Η τουρκική πλευρά ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το κλείσιμο της πτυχής της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής που αφορά στα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων της Καρπασίας και των κληρονόμων τους, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο έχει ήδη καθυστερήσει.

Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές μπορούν να απολαμβάνουν τις περιουσίες τους χωρίς παρεμβάσεις, αλλά και χωρίς δυσκολία, καθώς μπορούν να διακινούνται μεταξύ του βορείου και νοτίου τμήματος της Κύπρου, αναφέρεται σε υπόμνημα που συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενόψει της επόμενης συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών στο Στρασβούργο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’ στα κατεχόμενα είναι σε θέση να παράσχει θεραπεία στις περιπτώσεις περιουσιών Ελληνοκυπρίων Καρπασιτών και των κληρονόμων τους, τις οποίες το ψευδοκράτος θεωρεί ως εγκαταλειφθείσες. Μέχρι σήμερα, προστίθεται, υποβλήθηκαν 422 αιτήσεις από Ελληνοκύπριους στην ‘ΕΑΙ’ για περιουσίες στην περιοχή της Καρπασίας, με τη διαδικασία να περατώνεται σε 43 περιπτώσεις, ενώ σε 12 περιπτώσεις οι αιτητές δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Από τις ολοκληρωμένες υποθέσεις, σε 14 περιπτώσεις δόθηκε αποζημίωση και σε 2 περιπτώσεις η περιουσία αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με το τουρκικό υπόμνημα.

Η τουρκική πλευρά αναφέρει εξάλλου ότι η Λευκωσία κατάφερε να διατηρήσει το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των κατοίκων της Καρπασίας στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό – κατά την έκφρασή της – ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014 για αποζημίωση των εγκλωβισμένων Ε/κ και των συγγενών αγνοουμένων μπορεί να έχει κάποια επίπτωση στο θέμα.

Κάνει ακολούθως λόγο για διαφαινόμενη αλλαγή στάσης, λέγοντας πως τον Δεκέμβριο του 2018 “η ε/κ πλευρά συντάχθηκε με την Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών, επιβεβαιώνοντας ότι η απόφαση για την αποζημίωση δεν έχει καμία επίδραση στα μέτρα που λήφθηκαν για να αντιμετωπιστούν τα ευρήματα του Δικαστηρίου που αφορούν αυτή την πτυχή”. “Ωστόσο, στο μεταξύ πέρασαν πάνω από 4 χρόνια για ένα ανύπαρκτο ζήτημα” συμπληρώνει.

Ο χρόνος που παρήλθε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απαίτηση της κυπριακής πλευράς να δοθεί περαιτέρω ενημέρωση στην Επιτροπή Υπουργών σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που λήφθηκαν, προστίθεται.

Παράλληλα, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά παρείχε στην Επιτροπή πληροφόρηση “έχοντας υπόψη της το γεγονός ότι η απόφαση στην υπόθεση ‘Κύπρος εναντίον Τουρκίας’ είναι διακρατικής φύσεως”, με την τουρκική αντιπροσωπεία να εξασκεί τη μέγιστη δυνατή “αυτοσυγκράτηση” ώστε να μην εκχωρηθούν αρμοδιότητες του ψευδοκράτους.

Στο υπόμνημα καταγράφονται οι θέσεις της τουρκικής πλευράς για τα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων που παρέμειναν στην Καρπασία μετά την εισβολή του 1974 και εγκαταστάθηκαν ακολούθως στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και των κληρονόμων τους που ζουν στον “νότο”, όπως αναφέρονται οι ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρεται συναφώς ότι από το 2001 μέχρι το 2008 καταγράφηκαν 11 περιπτώσεις που αφορούν τη διαχείριση τέτοιων περιουσιών. Μετά το 2008 και τη νέα “απόφαση” του “υπουργικού συμβουλίου” του ψευδοκράτους καταγράφηκαν άλλες 68 περιπτώσεις διαχείρισης περιουσιών από Ε/κ κληρονόμους, προστίθεται.

Κατά την τουρκική πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να παρακάμπτεται η θετική αξιολόγηση των μέτρων που έγινε από την Επιτροπή Υπουργών το 2015, τόσο σε σχέση με τα μέτρα για διασφάλιση των περιουσιακών δικαιωμάτων των κατοίκων της Καρπασίας και των κληρονόμων τους, όσο και για τη δυνατότητα που προσφέρεται σε αυτούς μέσω της ‘ΕΑΙ’. Καταληκτικά, τα μέτρα χαρακτηρίζονται αποτελεσματικά, με την τουρκική πλευρά να ζητά το κλείσιμο της εξέτασης της πτυχής αυτής.