Σε καραντίνα η Καρπασία: Έκτακτη σύσκεψη και μέτρα για εγκλωβισμένους

imagew 4 Εγκλωβισμένοι, Επίτροπος Προεδρίας, καραντίνα, Καρπασία, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, μέτρα

Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας προχωρά στη σύσταση ομάδας που θα συμβουλεύει τους εγκλωβισμένους σχετικά με τη λήψη βασικών μέτρων αυτοπροστασίας, μετά την επιβολή καραντίνας σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας, ενώ δημιουργείται και υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν το πρωί, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Παράλληλα, αποστέλλονται κανονικά τα φάρμακα στους εγκλωβισμένους, ωστόσο σήμερα δημιουργήθηκε πρόβλημα με την αποστολή τροφίμων, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στα κατεχόμενα για τον κορωνοϊό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, το θετικό κρούσμα στην Αγία Τριάδα αφορά έποικο, ο οποίος στη συνέχεια διαφάνηκε ότι έχει συγγενείς και στο Ριζοκάρπασο. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει και δεύτερο κρούσμα στη Γιαλούσα.

Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μεταξύ των εγκλωβισμένων άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, είπε ο κ. Φωτίου. Ανάφερε ωστόσο ότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

«Εμείς έχουμε υποχρέωση να συμβουλεύσουμε και να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, για αυτό ακόμα και εξ αποστάσεως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους συμβουλεύσουμε να αυτοπροστατευτούν» σημείωσε, λέγοντας πως οι ηλικιωμένοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι σε επικοινωνία με τους κοινοτάρχες, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τα άτομα αναφοράς που θα διανείμουν κατ’ οίκον τα φάρμακα στους εγκλωβισμένους. Παράλληλα, υπάρχει συντονισμός με τον νοσοκόμο που βρίσκεται επί τόπου, ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα συμβουλεύει τους εγκλωβισμένους για βασικά μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19.

Επίσης δημιουργείται τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να μπορούν να ενημερώνονται οι εγκλωβισμένοι που αναζητούν συμβουλές.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή φαρμάκων, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα αποσταλούν κανονικά μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά ενημέρωσε μέσω της ειρηνευτικής δύναμης ότι η αποστολή τροφίμων δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί στα κατεχόμενα και την επιβολή καραντίνας στα χωριά.

«Τρόφιμα δεν θα πάνε σήμερα, ενώ αν συνεχιστεί το πρόβλημα και την άλλη εβδομάδα ασφαλώς θα εξετάσουμε θέμα έκτακτου επιδόματος τροφίμων» είπε ο κ. Φωτίου, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υποβληθεί εκτάκτως πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.