Βίντεο από το ναυάγιο στη Γιαλούσα – Έτοιμη να συνεισφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, που επέβαιναν σε πλοιάριο με πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους ανοικτά της Γιαλούσας όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ διασώθηκαν 122 άνθρωποι μέχρι τώρα. Η Κίπρις Ποστασί στην ιστοσελίδα της επικαλείται μήνυμα του «υπουργού μεταφορών», Τολγκά Ατακάν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η «ακτοφυλακή» προσπαθεί να βοηθήσει και βρίσκεται επιτόπου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πλοιάριο μετέφερε 147 με 150 πρόσφυγες από τη Συρία που αναζητούν καταφύγιο από τον εμφύλιο και βυθίστηκε 15 με 16 μίλια ανοιχτά της Γιαλούσας. Επομένως αγνοούνται 26-28 άτομα. Το πλοιάριο άρχισε να μπάζει νερά στο μηχανοστάσιο του και δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα. Από τις 06.00 το πρωί επεμβαίνουν σκάφη του λιμενικού σώματος της Τουρκίας για να βοηθήσουν, ενώ συνέδραμε ελικόπτερο όπως και άλλα παραπλέοντα πλοία.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και σκάφη που πλέουν στην περιοχή, ενώ το NTV σημειώνει ότι το συμβάν έλαβε χώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Οι τουρκικές αρχές εκφράζουν προβληματισμό για τον τελικό αριθμό νεκρών. Ο Ατακάν δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι οι πρόσφυγες που έχουν διασωθεί μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και εάν χρειαστεί, λήφθηκαν μέτρα, για να μεταφερθούν κάποιοι στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένη πληροφορία η υγεία ενός επιβάτη θεωρήθηκε πολύ κρίσιμη και μεταφέρθηκε στα κατεχόμενα.

Συνεχίζονται πάντως οι έρευνες και η προσπάθεια διάσωσης για υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στο πλοιάριο.

Εξαιτίας του συμβάντος έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού στα κατεχόμενα.

Έτοιμο το ΚΣΕΔ να συνεισφέρει στη διάσωση

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των προσφύγων που επέβαιναν στο πλοιάριο μετέφερε σε διεθνείς οργανισμούς το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ το ΚΣΕΔ ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη την ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες αλλά και γειτονικές χώρες πως η Κύπρος είναι έτοιμη να συνδράμει τις προσπάθειες με πτητικά και ναυτικά μέσα με την προϋπόθεση ασφάλειας των μέσων που θα διατεθούν.

Το ναυάγιο σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι αρχές της Δημοκρατίας είναι κοντά στη διαχωριστική γραμμή του FIR Λευκωσίας και της Τουρκίας βόρεια του Απ. Ανδρέα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ