Η ανακοίνωση του Δήμου Σωτήρας για την παράσταση – Απάντηση από ΑΚΕΛ Σωτήρας

682

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα ο Δήμος Σωτήρας σχετικά με τη διεξαγωγή της θεατρικής παράστασης “Cock” του ΘΟΚ που θα διεξαγόταν σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας. Απάντηση εξέδωσε και το ΑΚΕΛ Σωτήρας αναφορικά με την ακύρωση της παράστασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Σωτήρας:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας σε έκτακτη συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Σωτήρας, έλαβε την πιο κάτω ομόφωνη απόφαση:

1. Ο Δήμος Σωτήρας και συγκεκριμένα το Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας από το 2013 αποτελεί την επίσημη έδρα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για τις χειμερινές παραστάσεις στην επαρχία Αμμοχώστου.

2. Έχει εκφραστεί ανησυχητικά μεγάλος αριθμός αντιδράσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφορικά με την ήδη προγραμματιζόμενη παράσταση «COCK» την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας.

3. Πληροφορηθήκαμε ότι αριθμός ατόμων που αντιδρούν με τη θεατρική παράσταση ή τα μηνύματα αυτής και τα οποία να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από Κοινότητες εκτός της Σωτήρας, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολος ο έλεγχός τους, θα παρευρεθούν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας για να διαμαρτυρηθούν. Επίσης, εκφράζονται από μέρους μας φόβοι για την τήρηση της τάξης και της ομαλής διεξαγωγής.

4. Από τις πιο πάνω καταστάσεις, ο Δήμος Σωτήρας έχει στοχοποιηθεί και παρ’ ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το θέμα ή τη διοργάνωση της παράστασης, εντούτοις έγινε αποδέκτης μεγάλου αριθμού αρνητικών σχολίων ενώ αντιμετωπίζει και τον προβληματισμό πολλών δημοτών του.

5. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας καταδικάζει έντονα τις οποιεσδήποτε απειλές και ρατσιστικές συμπεριφορές ενάντια στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα επικροτεί το έργο που επιτελεί ο ΘΟΚ στην προβολή ζητημάτων που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία.

6. Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας, αποφασίζει ομόφωνα όπως εισηγηθεί τη μη πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδήλωσης την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου εντός του Δημαρχείου ή του Δημοτικού Θεάτρου Σωτήρας που θα πλήξουν το όνομα του ίδιου του Δήμου. Ο Δήμος Σωτήρας δεν θα γίνει πεδίο προστριβών των οποιωνδήποτε ρατσιστικών συμπεριφορών.”

Δυσαρέσκεια εκφράζει το ΑΚΕΛ Σωτήρας

Το ΑΚΕΛ Σωτήρας εξέδωσε τη δική του απάντηση για την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου στην οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

“Το ΑΚΕΛ Σωτήρας εκφράζει την έντονη αντίθεση του για την ομόφωνη απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας να μην παραχωρήσει το Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας για την προβολή της θεατρικής παράστασης του ΘΟΚ “COCK.”

Η απόφαση αυτή αφήνει εκτεθειμένο τον Δήμο σε ολόκληρη τη Κύπρο, που δικαιολογημένα διερωτάται σε ποιον αιώνα ζούμε. Σε μια κοινωνία που η χαρά, ο έρωτας, ο πόνος, η αγάπη δεν κάνουν διακρίσεις θεωρούμε αναχρονιστική αυτή την απόφαση. Μια τέτοια απόφαση μας υποδεικνύει πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ωσότου καταστούμε μια σύγχρονη, ανοικτόμυαλη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

Διαχρονική είναι η στήριξη του ΑΚΕΛ στον πολιτισμό και τους ανθρώπους τους πνεύματος. Ως εκ τούτου, το ΑΚΕΛ Σωτήρας λαμβάνει πρωτοβουλία για να παρουσιαστεί το έργο σε άλλο γειτονικό Δήμο ή κοινότητα, και θα συμβάλλει στη συμμετοχή του κόσμου που θα ήθελε να παρακολουθήσει την παράσταση.”