Διαβεβαιώσεις για δρόμο Σωτήρας-Δερύνειας

215

Τη διαβεβαίωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι έχει προβλεφθεί επιπρόσθετο κονδύλι της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ για αντικατάσταση του παλιού αγωγού υδατοπρομήθειας στο πλαίσιο της ανάπλασης του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας εισέπραξε ο Δήμος Δερύνειας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπό τον δήμαρχο Άντρο Καραγιάννη είχε χθες συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, στην οποία συζητήθηκαν τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τη Δερύνεια. Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το μεγαλεπήβολο έργο της βελτίωσης του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας, ένα έργο το οποίο βρίσκεται πριν την προκήρυξη προσφορών, ωστόσο, χρήζει αύξησης προϋπολογισμού ώστε να μπορέσει να αντικατασταθεί ο παλιός αγωγός υδατοπρομήθειας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από αμίαντο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους τοπικούς άρχοντες ότι έχει ενταχθεί επιπλέον ποσό 2 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του έργου ο οποίος αυξάνεται από τα 11, στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα στη «Χ», τα χρήματα αυτά προέκυψαν από εξοικονόμηση λόγω απόφασης για χρηματοδότηση άλλων έργων στην Αγία Νάπα και στο Παραλίμνι με μειωμένη οικονομική συνεισφορά των δύο δήμων αντί της κανονικής συνεισφοράς που προβλέπεται για πολεοδομικά έργα.

Χρειάζεται έξτρα βοήθεια και για αποκατάσταση δρόμων

Ως εκ τούτου, οι πιστώσεις των έργων αυτών θα μεταφερθούν σε ώριμα οδικά έργα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μεταξύ των οποίων η βελτίωση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας. Η προκήρυξη προσφορών, ήδη καθυστερεί δύο χρόνια λόγω των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και της μελέτης για την αντικατάσταση του αγωγού υδατοπρομήθειας.

Οι δύο δήμοι ευελπιστούν ότι στις αρχές του 2019 θα προκηρυχθούν οι προσφορές ώστε να ξεκινήσουν και οι εργασίες εντός του νέου έτους. Πέραν από την ανάπλαση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας όμως, το Δ. Συμβούλιο Δερύνειας ζήτησε από τον ΥΠΕΣ έξτρα οικονομική βοήθεια και για την αποκατάσταση των δρόμων εντός της πόλης οι οποίοι έχουν καταστραφεί από τις εργασίες του αποχετευτικού συστήματος. Ο Δήμος Δερύνειας έχει εξασφαλίσει σε δύο δόσεις ποσό €426 χιλιάδων από την κυβέρνηση και για το 2019 έχει προβλέψει ποσό €750 χιλιάδων για έργα επιδιόρθωσης των δρόμων.

Αυτά τα χρήματα όμως δεν αρκούν για πλήρη αποκατάσταση του οδικού δικτύου, όπως τόνισε στον Υπουργό Εσωτερικών η δημοτική Αρχή Δερύνειας. Ο Κ. Πετρίδης υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα για επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια και θα επανέλθει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ανάμεσα στους δρόμους που θα διορθωθούν μέσα στο 2019 είναι και οι οδοί Ομόνοιας και Καλυθιών οι οποίοι έχουν υποστεί καθιζήσεις λόγω κακοτεχνιών 4-5 φορές και γι’ αυτό επιβάλλεται η ολική βελτίωση και επίστρωση αυτών των δρόμων ύψιστης σημασίας.