Η ζωή δεν χαρίστηκε στον Αδάμο Κκάφα από τη Σωτήρα

CEB1 3 Άνθρωπος, διαβήτης, Καρκίνος, Νέα Αμμοχώστου, παγκρεατίτιδα

Του Μαρίνου Παυλικκά (Famagusta.News)

Υπάρχουν πολλές φορές παραδείγματα ανθρώπων που η ζωή δεν τους χαρίζεται. Άνθρωποι οι οποίοι υποκύπτουν στα ανελέητα κτυπήματα της μοίρας. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο κύριος Αδάμος Κκάφας από τη Σωτήρα, που δέκτηκε αμέτρητα κτυπήματα στη ζωή του. Πάλεψε με τον καρκίνο, τον διαβήτη, την παγκρεατίτιδα, το εγκεφαλικό και το έμφραγμα. Παρ’ όλα αυτά, παίρνει δύναμη από την οικογένειά του και αποτελεί ένα παράδειγμα αντοχής και ψυχικής δύναμης.

DSC 2809 001 Άνθρωπος, διαβήτης, Καρκίνος, Νέα Αμμοχώστου, παγκρεατίτιδα

Στα 53 του χρόνια ο κύριος Αδάμος Κκάφας βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες στις κινήσεις και στον λόγο. Στήριγμά του η γυναίκα του Κυριακούλα και τα τρία παιδιά του, Μαρία, Νικόλας και Λουίζα. Τα κτυπήματα όμως που τον ανάγκασαν να καθηλωθεί στο τροχοκάθισμα δεν ήταν ένα αλλά πολλά.

Τα πρώτα κτυπήματα

Στη νεαρή ηλικία των 36 χρονών η καρδία του σταμάτησε να δουλεύει. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επήλθε από την απόφραξη πέντε αρτηριών. Οι γιατροί του συστήνουν να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο μέχρι τη μετάβασή του στη Μεγάλη Βρετανία. Λίγους μήνες μετά μεταβαίνει στο εξωτερικό όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδίας.

Όταν ολοκληρώνεται η επέμβαση, πιστεύει πως η ζωή του χαμογέλασε. Ελπίζει πως, παρά τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που τον ταλαιπωρεί, έχει καταφέρει να ξεγελάσει τη μοίρα του.

Η μάχη με τον καρκίνο

Παρ’ όλα αυτά, η ζωή θα του αποκαλύψει το σκληρό της πρόσωπο, όταν ακριβώς δύο χρόνια μετά την επέμβαση ανοικτής καρδίας, το 2002, θα διαγνωστεί με οξεία λευχαιμία.

Όπως περιγράφει και ο ίδιος, αδυνατούσε να πιστέψει και ο ίδιος τα απανωτά αυτά κτυπήματα. Δεν πίστευε τους γιατρούς που ενώ εισήχθη στο νοσοκομείο για εξετάσεις καρδίας, διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία.

Η μάχη με τον καρκίνο ήταν επώδυνη και εξαντλητική. Νοσηλεύτηκε για πολύ μεγάλο διάστημα στο Μακάρειο Νοσοκομείο για να ολοκληρώσει τις χημειοθεραπείες, μία διαδικασία, που όπως περιγράφει, ήταν ακόμη μια αδιάκοπη μάχη με τον θάνατο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Μακάρειο Νοσοκομείο θα διαγνωστεί με οξεία παγκρεατίτιδα.

α1 Άνθρωπος, διαβήτης, Καρκίνος, Νέα Αμμοχώστου, παγκρεατίτιδα

Το εγκεφαλικό

Το μεγαλύτερο κτύπημα, όμως, στη ζωή του κύριου Κκάφα ήταν όταν το 2006 η ζωή τον δοκιμάζει ακόμη μια φορά. Τον βρίσκει η γυναίκα του στο δωμάτιο, όπως περιγράφει, να υποφέρει από πόνους στο κεφάλι. Μεταβαίνουν στις Πρώτες Βοήθειες και εισάγεται για εξετάσεις στο αξονικό. Το εγκεφαλικό επεισόδιο άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Προκαλούνται δυσκολίες στην κίνηση και στην ομιλία, ενώ αδυνατεί να περπατήσει.

Αναγκάζεται να καθηλωθεί σε τροχοκάθισμα. Όπως περιγράφει η γυναίκα του, κυρία Κυριακούλα Κκάφα, πέρασαν χρόνια μέχρι να αποδεχτεί το αναπηρικό καροτσάκι. Παρ’ όλα αυτά, ήταν η μόνη του επιλογή για να μπορέσει να αποδράσει από τον εγκλεισμό στο σπίτι.

Η ελπίδα τον κράτησε ζωντανό

Ο τρόπος με τον οποίο ο Αδάμος Κκάφας κοιτάζει σήμερα τη ζωή ήταν η πηγή της δύναμής του για να κρατηθεί ζωντανός. Περιγράφει τις κακουχίες της ζωής με πόνο αναφέροντας συνεχώς πως τόσο η γυναίκα του όσο και τα παιδιά του δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Όπως αναφέρει, τα παιδιά του μεγάλωσαν βλέποντας τον πατέρα τους τα περισσότερα χρόνια να νοσηλεύεται στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω. Καθημερινά βρίσκεται στη μικρή υπεραγορά που διατηρούν στη Σωτήρα προσπαθώντας με όση δύναμη πηγάζει από την ψυχή του να βοηθάει τη γυναίκα του στη δουλειά αλλά και στην φροντίδα του πρώτου τους εγγονιού. Η απόφαση να βγει από το σπίτι αλλά και η συναναστροφή με κόσμο ήταν δύσκολη, όμως αυτή ήταν μία από τις κυριότερες αιτίες που του έδωσαν την αντοχή να συνεχίσει τον καθημερινό του αγώνα. Το σημαντικότερο από όσα μας ανέφερε, είναι πως ποτέ δεν έπαψε να έχει πίστη στον θεό και αγάπη στην οικογένειά του, ενώ όπως πιστεύει και ο ίδιος, κάθε κτύπημα της μοίρας αποτελεί μία δοκιμασία για να εκτιμήσουμε την πραγματική αξία της ζωής και των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας.

*Πηγή: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (3/9/2017)