Καύσιμα από κολοκάσι και πατάτες ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μπορεί οι γεωργοί της Κύπρου να είναι σε απόγνωση γιατί με τις προειδοποιήσεις για έλλειψη και περιορισμούς στο νερό άρδευσης δεν θα μπορούν ούτε μαρούλια και κρεμμύδια να φυτέψουν, όμως λόγω εναρμόνισης με Κοινοτική Οδηγία, η Βουλή καλείται να θεσπίσει -τάχιστα- νόμο με τον οποίο το 7% των καυσίμων να περιλαμβάνει βιοκαύσιμα, που παράγονται από σιτηρά και άλλα αμυλούχα, σακχαρούχα και ελαιούχα φυτά.

Όταν λένε μάλιστα «αμυλλούχα φυτά», εννοούν καύσιμα από σιτηρά, πατάτες, κολοκάσι, όπως διευκρινίζεται στο σχετικό νομοσχέδιο και τα επίσημα συνοδευτικά του έγγραφα.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται, πέραν των αμυλλούχων φυτών περιλαμβάνονται και «φυτά που καλλιεργούνται ως βασικές καλλιέργειες, κυρίως για ενεργειακούς σκοπούς σε γεωργικές γαίες», που δεν θα υπερβαίνουν το 7% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές το 2020.

Βέβαια, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ότι κολοκάσι και πατάτες στην Κύπρο καλλιεργούνται κυρίως σε μία περιοχή (στα Κοκκινοχώρια) απ’ όπου αν λειτουργήσει μηχανικά η νέα οδηγία, θα πρέπει η Κύπρος να προμηθεύεται μέρος των υγρών της καυσίμων τόσο όσο περίπου προμηθεύεται τώρα από τα διυλιστήρια του Ισραήλ.Βέβαια, επειδή δεν θα παράγουμε προφανώς εμείς τα καύσιμα αυτά, θα τα εισάγουμε από άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι δεσμευτικοί στόχοι αφορούν και ελάχιστο μερίδιο 13% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020 και ελάχιστο μερίδιο 10% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις μεταφορές το 2020.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, πάντως, ενέκρινε τα σχετικά νομοσχέδια στις 4 Απριλίου και κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της Οδηγίας στην Κύπρο θα σημαίνει και αύξηση στο κόστος βενζίνης και ντίζελ μέχρι και 6 σεντ ανά λίτρο, κάτι που γνωρίζουν όλες οι πλευρές και δηλώθηκε επίσημα στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από την υπουργό Μεταφορών.

Μάλιστα, επειδή δεν έχουμε ακόμα ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία, ενώ έπεσαν στο κενό οι όποιες προσπάθειες για απαλλαγή της Κύπρου λόγω του ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν οδηγεί στον κύριο σκοπό της Οδηγίας (την προστασία του περιβάλλοντος), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η παραπομπή εκκρεμεί από τον Νοέμβριο 2017, αφού η εναρμόνιση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι πέρσι τον Σεπτέμβριο και η απάντηση της Κύπρου ήταν ότι θα προωθηθεί τάχιστα σε Υπουργικό και Βουλή νομοσχέδιο.

«Με βάση τα πιο πάνω, καθώς και τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που καταγράφονται στην προαναφερθείσα επιστολή του, το υπουργείο υποβάλλει αίτημα προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως το υπό αναφορά νομοσχέδιο συζητηθεί και ψηφιστεί σε νόμο άμεσα, καθόσον υπάρχει πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με καταχώρηση προσφυγής κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη έγκαιρη εναρμόνιση με την Οδηγία», αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας στα συνοδευτικά έγγραφα που απέστειλε στους βουλευτές.

Θα αυξηθεί η τιμή πώλησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα που έστειλε το υπουργείο Ενέργειας στη Βουλή, κατά τη διαβούλευση η ExxonMobil (Esso) υπέβαλε με γραπτή επιστολή ένσταση για το νομοσχέδιο και το διάταγμα, επικαλούμενη την περιορισμένη διαθεσιμότητα προηγμένων βιοκαυσίμων.

Στα ίδια έγγραφα, γίνεται επίσημα παραδοχή ότι με τη θέσπιση του νέου πλαισίου για τα καύσιμα, θα υπάρξει σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όπως εξηγείται, η προτεινόμενη νομοθεσία καθορίζει μέγιστα και ελάχιστα όρια στη χρήση βιοκαυσίμων (μέχρι 7% χρήση 1ης γενεάς βιοκαυσίμων και τουλάχιστον 0,5% χρήση προηγμένων βιοκαυσίμων).

«Η υποχρέωση αυτή θα έχει κόστος για τις εταιρείες πετρελαιοειδών, αφού τα προηγμένα βιοκαύσιμα είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα 1ης γενεάς και με τα συμβατικά καύσιμα. Το κόστος αυτό θα επηρεάσει την τιμή πώλησης των καυσίμων και θα μετακυλήσει στους πολίτες». Δηλαδή, οι εταιρείες πετρελαιοειδών, θα έχουν επιπλέον κόστος στην εισαγωγή πετρελαιοειδών, λόγω της εισαγωγής προηγμένων βιοκαυσίμων, κόστος που προφανώς θα μεταφέρεται –συν όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έπονται, στην αντλία που γεμίζει καύσιμα ο πολίτης και οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση πάντως, το επιπλέον κόστος δεν θα είναι τέτοιο που να φέρει σημαντικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, αναμένεται «θετικός αντίκτυπος όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στις οδικές μεταφορές», χωρίς να αναφέρεται από πού θα προέλθει στην Κύπρο η μείωση αυτή.

Η ζημιά στο περιβάλλον θα εξουδετερώσει το όφελος

Δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα για έγκαιρη εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, αφού έχει γίνει μελέτη από ειδικούς της ΕΕ που και οι ίδιοι κατ’ αρχάς διαπιστώνουν ότι πρόκειται για δώρο – άδωρο, αφού σύμφωνα με τη μελέτη, λόγω της αύξησης της χρήσης συμβατικών βιοκαυσίμων, για την επίτευξη του στόχου για χρήση 10% ΑΠΕ στις μεταφορές μέχρι το 2020, «υπάρχει ο κίνδυνος οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που συνδέονται με την έμμεση αλλαγή της χρήσης γης, για παραγωγή βιοκαυσίμων, να είναι σημαντικές και ενδεχομένως να ακυρώσουν το σύνολο ή μέρος της αναμενόμενης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Γι’ αυτό και προτείνεται να ληφθούν μέτρα για περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που συνδέονται με την έμμεση αλλαγή της χρήσης γης. Ποια είναι τα μέτρα που προτείνονται; «Η ανάπτυξη προηγμένων βιοκαυσίμων, χρησιμοποιώντας πόρους χαμηλής αξίας όπως το άχυρο, τα υπολείμματα ξυλείας και δασοκομίας».

Γι’ αυτό και οι μελετητές θεωρούν και αυτό το μέτρο ως δώρο – άδωρο, αφού η Κύπρος ούτε προσφέρεται για τέτοια παραγωγή αλλά και «το κόστος για την παραγωγή τέτοιων καυσίμων είναι υψηλότερο από την εναλλακτική λύση των συμβατικών βιοκαυσίμων».

Οπότε, καταλήγουν στο ότι η λύση είναι η παροχή κινήτρων για την παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων που δεν απαιτείται η δέσμευση γης για την παραγωγή τους, χωρίς όμως να δίνεται έστω και ένα παράδειγμα για συμφέρουσα και ανταποκρινόμενη στις συνθήκες του νησιού τέτοια παραγωγή.

Πηγή: Φιλελεύθερος