ΣΩΤΗΡΑ-ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Προκηρύχθηκε το έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου – Οι πληροφορίες

«Το έργο έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων, με δαπάνη που εκτιμάται στα 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ»

D1A68352 4F18 437D A1C9 72E8B26A4F89 exclusive, Οδικό Δίκτυο, ΣΩΤΗΡΑΣ-ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

Tο Υπουργείο Εσωτερικών σε πλήρη συντονισμό με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία και με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τόπο, προγραμματίζει για το αύριο και υλοποιεί σειρά μέτρων και πολιτικών για τη στήριξη των πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο δρόμος που συνδέει τους Δήμους Σωτήρας και Δερύνειας, είπε ο Νίκος Νουρής.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του έργου της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη «Διεύρυνση/ Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας», ο κ. Νουρής είπε ότι το συγκεκριμένο έργο «προάγει την ανάπτυξη και αναδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι οι στόχοι και οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης γίνονται πράξεις και έργα ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο, ελέω πανδημίας».

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της πανδημίας, ο Υπουργός είπε πως «βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή. Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας επιτρέπει να αισιοδοξούμε  και να προετοιµαζόµαστε για την επόµενη µέρα» είπε και σημείωσε πως «στη νέα πραγµατικότητα που διαµορφώνεται, η Κύπρος θα πρωτοστατήσει και πάλι».

Αφού είπε πως «θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στον δρόµο της ανάκαμψης» ο κ. Νουρής σημείωσε ότι «είναι επόµενο τέτοια έργα υποδοµής και ανάπτυξης να έχουν σημαντική θέση στους σχεδιασμούς μας. Γιατί είναι σ΄ αυτά και άλλα παρόμοια έργα που στηρίζονται οι τοπικές μας κοινωνίες, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη βελτίωση της καθημερινότητας, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «η Κύπρος του Αύριο», που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη διοχέτευση 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των ταμείων συνοχής».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, συνέχισε «σε πλήρη συντονισμό με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία και με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τόπο, προγραμματίζει για το αύριο και υλοποιεί σειρά μέτρων και πολιτικών για τη στήριξη των πολιτών», εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση «για τη συνεργασία που επετεύχθη μεταξύ όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της  ελεύθερης Αμμοχώστου που είχε σαν αποτέλεσμα την ετοιμασία μιας κοινής στρατηγικής».

Ο κ. Νουρής χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό για την περιοχή» το οδικό έργο που αφορά την «Διεύρυνση – Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με την Σωτήρα» το οποίο θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα ενισχύσει την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, καλύπτοντας πολλαπλούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο περιβαλλοντικούς όσο και κυκλοφοριακούς, αλλά και  κοινωνικούς».

Όπως είπε ο κ. Νουρής «το έργο έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων, με δαπάνη που εκτιμάται στα 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ, θα καταστήσει τη διασύνδεση των Δήμων Σωτήρας και Δερύνειας απρόσκοπτη και θα φέρει την ενδοχώρα πιο κοντά στην παραλιακή περιοχή, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Αμμοχώστου».

Το συγκεκριμένο έργο, ανέφερε «καθυστέρησε για μια δεκαετία» και γίνεται πλέον πραγματικότητα χάρη στην προσπάθεια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, των Δημοσίων Έργων αλλά και των Τοπικών Αρχών. Η υλοποίηση του σε συνδυασμό με σειρά άλλων πολεοδομικών έργων, που είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συμβάλουν στην συνολική αναβάθμιση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, είπε.

Μεταξύ των έργων αυτών είναι η Γ΄ Φάση του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά, που υλοποιείται με κόστος 4,8 εκατομμυρίων ευρώ και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, η ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με κόστος 8,2 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται υπό κατασκευή, η βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας  κόστους 2,7 εκατομμυρίων που ήδη προκηρύχθηκε αλλά και η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, με εκτιμώμενο κόστος 7 εκατομμυρίων το οποίο προσφοροδοτήθηκε και αναμένεται να αρχίσει τον Ιούλιο του 2021.

Ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη «θερμά τους Δημάρχους Σωτήρας και Δερύνειας, αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό αλλά και στην ετοιμασία του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου. Με την τροχοδρόμηση αυτού αλλά και πολλών άλλων αναπτυξιακών έργων, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνοντας το μήνυμα, ότι είμαστε έμπρακτα δίπλα στις τοπικές αρχές και στους πολίτες».

Σαν Κυβέρνηση, σημείωσε ο Νίκος Νουρής, «ακολουθούμε την ίδια πετυχημένη συνταγή που μας οδήγησε και στο παρελθόν στη λεωφόρο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Επενδύουμε σε έργα υποδομής, στηρίζουμε τους ανθρώπους μας και επαναφέρουμε την οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο «κερδίσαμε το στοίχημα την μνημονιακή περίοδο, αυτό πράττουμε και σήμερα με την στήριξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης».