Το πρώτο (Αγρο)Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κύπρο το οποίο θα συνδυάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την ταυτόχρονη εκμετάλλευση της γης για αγροτική καλλιέργεια (κολοκύθες), σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Σωτήρα Αμμοχώστου ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει υποβάλει στο Τμήμα Περιβάλλοντος Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον η οποία είναι ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022.
Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο, το οποίο θα εγκατασταθεί στην Κοινότητα Σωτήρας, επαρχίας Αμμοχώστου (Σχήμα 3.1), θα παράγει ενέργεια 1,377 MWh/yr (1,925 kWh / kWp) και θα περιλαμβάνει 1,882 panels, ισχύος 380 W έκαστο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 715.2 KW. Ο προσανατολισμός του Φωτοβολταϊκού Πάρκου θα είναι νότιος και η οριζόντια κλίση των panels θα είναι 12ο
Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 112 Φ/Σχ 0/2-284-377 όπως φαίνεται και στο Σχήμα 3.2, επιφάνειας 9,905 m2
Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα συνδεθεί με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Το συγκεκριμένο έργο είναι η πρώτη (Αγρο)Φωτοβολταϊκή ανάπτυξη στην Κύπρο, επιτρέποντας τη διπλή χρήσης γης, τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για την καλλιέργεια (κολοκύθες) στην περιοχή εγκατάστασης.
Η τεχνολογία ενεργειακής αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας με την χρήση φωτοβολταϊκών κυψελών επιλέγεται για την υλοποίηση της προτεινόμενης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, αλλά και τις συμβατικές. Σημειώνεται δε ότι η προτεινόμενη φωτοβολταϊκή μονάδα αποτελεί τη μοναδική ώριμη τεχνολογία εκμετάλλευσης του ηλιακού δυναμικού ΑΠΕ, με περισσότερες από εγκατεστημένες μονάδες στον κόσμο και εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 GW.
Στο ΦΒ Πάρκο θα τοποθετηθεί αντικεραυνική προστασία, η οποία θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή κεραυνική προστασία από κεραυνικά πλήγματα. Επίσης, περιμετρικά το ΦΒ Πάρκο θα περιφραχθεί και θα τοποθετηθεί σύστημα ασφαλείας για να αποτραπεί η είσοδος σε αυτό αναρμόδιων ατόμων και να παρέχεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας των εγκαταστάσεων.
Η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου είναι πέντε μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών.
Στο χώρο όπου θα τοποθετηθούν τα πλαίσια εάν δεν θα είναι εφικτή η πασσαλόμπηξη θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία εργασίας ενώ ο περιφραγμένος χώρος θα καταλαμβάνει επιφάνεια 10,000 m2 περίπου. Η διαμόρφωση των πλατειών εργασίας περιλαμβάνει τη συμπίεση της επιφάνειας με χρήση οδοστρωτήρα και την επίστρωση με υλικό επιχωμάτωσης για την κάλυψη όλων των ανωμαλιών.
Για την πρόσβαση στο ΦΒ πάρκο υπάρχει εσωτερική οδοποιία εντός των τεμαχίων όπου θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη για την πρόσβαση των φορτηγών και των εκσκαφέων. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα βελτιωθεί η πρόσβαση στο υπό μελέτη τεμάχιο. Ο όγκος των εργασιών αυτών όμως θα είναι περιορισμένος.
Κατανάλωση/ Παροχή Ενέργειας
Η ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών πάρκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (αντικαθιστώντας τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς) είναι σύμφωνη με το σύγχρονο μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που επιβάλει το μηδενισμό, όπου είναι δυνατόν, των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση της διατήρησης των φυσικών ενεργειακών πόρων.
Αέριες Εκπομπές στην Ατμόσφαιρα
Λαμβανομένων υπόψη τις εκπομπές ρύπων από τους υπό λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της ΑΗΚ και το γεγονός ότι η ενεργειακή παραγωγή του Φωτοβολταϊκού πάρκου θα ανέρχεται στις 1,377 MWh ανά έτος, η συμμετοχή του έργου στον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων (CO2) είναι της τάξης των 660 τόνων ετησίως περίπου.
Υγρά και Στερεά Απόβλητα
Μικρές ποσότητες αστικών απορριμμάτων αναμένονται να παράγονται γιατί δε θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό στο χώρο του Φωτοβολταϊκού Πάρκου αλλά περίπου κάθε μήνα θα επισκέπτεται το χώρο προσωπικό για έλεγχο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των πλαισίων. Περίπου 3 με 4 φορές τον χρόνο θα πλένονται τα πλαίσια. Το νερό θα μεταφέρεται με τη βοήθεια βυτιοφόρου στον χώρο του ΦΒ Πάρκου.
Περιοχή μελέτης
Σύμφωνα με τη Μελέτη, η θέση του προτεινόμενου έργου βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σωτήρας της επαρχίας Αμμοχώστου. Η θέση του προτεινόμενου έργου περιβάλλεται από γεωργικές εκτάσεις κοντά σε βιομηχανική ζώνη και μεμονωμένες κατοικίες και πιθανόν η παρουσία του φωτοβολταϊκού πάρκου να προκαλέσει οπτική αλλοίωση οποιουδήποτε αξιόλογου χώρου, καθώς η ευρύτερη περιοχή δεν περιλαμβάνει κανένα στοιχείο με ιδιαίτερη αισθητική αξία.
Στην περιοχή μελέτης απαντώνται τεκτονισμένοι χαρτζβουργίτες (πλουτώνια πετρώματα) με περιορισμένες δουνιτικές και λερζολιθικές εμφανίσεις. Η περιοχή μελέτης, καλύπτεται από τις αποθέσεις αναβαθμίδων (πλειστόκαινο) . Ο Σχηματισμός Λευκωσίας είναι Πλειόκαινης ηλικίας (1,8 – 5 εκατομμύρια χρόνια πριν) και αποτελείται από απολιθωματοφόρες γκρίζες ή κίτρινες μάργες και ασβεστολιθικούς ψαμμίτες. Λεπτομερείς γεωλογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πετρώματα του Σχηματισμού Κακκαρίστρας δεν παρουσιάζουν ενιαία εξάπλωση, αλλά εμφανίζονται κατά τόπους σε διάφορες περιοχές νότια της Λευκωσίας, με χαρακτηριστικότερη και σημαντικότερη εμφάνιση στο φαράγγι της Κακκαρίστρας. Για αυτό στα πετρώματα αυτά έχει δοθεί το όνομα «Σχηματισμός Κακκαρίστρας». Ο σχηματισμός αυτός πλευρικά μεταπίπτει στο Σχηματισμό Αθαλάσσας, με τον οποίο έχει την ίδια ηλικία. Στην περιοχή της Κακκαρίστρας, ο ομώνυμος γεωλογικός σχηματισμός έχει πάχος περίπου 15 μέτρα. Αποτελείται στη βάση του από λεπτόκοκκους, εύθρυπτους και ενστρωμένους ασβεστολιθικούς ψαμμίτες τους οποίους διαδέχονται προς τα πάνω απολιθωματοφόρες μάργες με λεπτές στρώσεις ψαμμιτών και στη κορυφή λιμναίος ασβεστόλιθος. Από τη μελέτη των απολιθωμάτων του σχηματισμού, προκύπτει ότι, στο μεγαλύτερο μέρος του, αποτέθηκε σε υφάλμυρο νερό και το ανώτερο σε γλυκό νερό. Τον σχηματισμό Κακκαρίστρας διαδέχεται προς τα πάνω ο Σχηματισμός Απαλού. Η τυπική εμφάνιση του σχηματισμού αυτού βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο που δεσπόζει του φαραγγιού της Κακκαρίστρας. Στην εν λόγω περιοχή ο σχηματισμός έχει πάχος που φθάνει τα 65 μέτρα και αποτελείται από οριζόντιες στρώσεις λιμναίων αποθέσεων, όπως ιλυόλιθους, κροκαλοπαγή, μάργες, άμμους, καθώς και ανεμογενή ιζήματα. Είναι Σικελίου ηλικίας, δηλαδή 700.000 έως 1.000.000 χρόνια πριν. Ο Σχηματισμός Απαλού σημαδεύει το τέλος του κύκλου της ιζηματογένεσης σε ένυδρο περιβάλλον στη λεκάνη της Μεσαορίας.
Το τεμάχιο στο οποίο θα ανεγερθεί τo προτεινόμενο έργο εντάσσεται γεωλογικά στην ζώνη Αυτόχθονων Ιζηματογενών Πετρωμάτων η οποία αποτελείται από μπεντονίτες, ηφαιστειοκλαστικά, συνονθύλευμα πετρωμάτων (melange), μάργες, κρητίδες, κερατόλιθους, ασβεστόλιθους, ασβεστολιθικούς ψαμμίτες, εβαπορίτες και κλαστικά ιζήματα.
Famagusta.News
Λευκωσία Γεωργίου Σούλα Βασιλέως Παύλου Α' 12Α Λευκωσία 22672502 Παπαβαρνάβας Βαρνάβας Αρμενίας 67β Στρόβολος 22264999…
Της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και του Αγίου Ζωίλου είναι σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.Τα ονόματα που…
Λευκωσία Παφίτης Γιώργος Λυκαβυτού 42 Β Έγκωμη 22658161 Βασιλείου Αγγελική Χάρη Γρούτα 8, Κατ. 5…
Λευκωσία Μήτση Μάγδα Πινδάρου 18 Λευκωσία 22750672 Τρακκούδη - Κυπριανού Μαρία Αντρέα Αβρααμίδη 88Β Στρόβολος…
Λευκωσία Κυριακούδης Μιχάλης Πινδάρου 8 Λευκωσία 22344877 Γοτουχίδης Γεώργιος Αχαιών 5 Έγκωμη 22420303 Κουράτου Γιώργος…
Της Οσίας Αγλαΐας της Ρωμαίας και του Αγίου Άρεως μάρτυρος είναι σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.Τα…