Σωτήρα: Πάει για ακύρωση η παράσταση του ΘΟΚ

Την ακύρωση της θεατρικής παράστασης “Cock” του ΘΟΚ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από ανθρώπους που διαφωνούν με την παράσταση αλλά και τις πληροφορίες που έφτασαν στον Δήμο για προσπάθεια από πολίτες να ακυρώσουν την πραγματοποίησή της, το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας συνέρχεται σήμερα το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρία ούτως ώστε να αποφασίσει το κατά πόσον θα επιτρέψει ή όχι την πραγματοποίηση της παράστασης η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ.

“Κόκκινο πανί” για τους διαφωνούντες με την προβολή της παράστασης δεν αποτελεί μόνο η ιστορία του έργου, που βασίζεται στη σχέση δύο ομοφυλόφιλων ανδρών, αλλά και σε φωτογραφία με την οποία προωθείται το θεατρικό έργο, στην οποία απεικονίζονται δύο άνδρες να φιλιούνται.

Άδικα στοχοποιείται ο Δήμος Σωτήρας

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Σωτήρας βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες καθώς η παράσταση θα φιλοξενηθεί αύριο. Σημειώνεται ότι από το 2013 το Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας αποτελεί την επίσημη έδρα του ΘΟΚ στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου φιλοξενούνται όλες οι παραστάσεις του ΘΟΚ (εκτός αυτών που δεν πληρούν τα κριτήρια βάσει μεγέθους της σκηνής). Ως εκ τούτου, ο Δήμος Σωτήρας δεν μπορεί να φέρει οποιοδήποτε λόγο για την επιλογή της παράστασης, αφού όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Famagusta.News, οι κρατήσεις των παραστάσεων γίνονται προ μηνών και πριν καν να γνωρίζει η υπηρεσία του Δήμου τον τίτλο της κάθε παράστασης.

Εξαιτίας, όμως, των αντιδράσεων που προκλήθηκαν και των χλευαστικών σχολίων στα οποία έγινε μάρτυρας ο Δήμος Σωτήρας, ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΘΟΚ την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου ζητώντας ακύρωση της παράστασης. Η επιστολή δεν λήφθηκε υπόψη από τον ΘΟΚ, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του θεατρικού οργανισμού, Γιάννη Τουμαζή να αναφέρει ότι ο ΘΟΚ εμμένει στην αρχική του απόφαση για πραγματοποίηση κανονικά της παράστασης.

Από την άλλη η Εκκλησία Σωτήρας φαίνεται να βρέθηκε άδικα στο στόχαστρο όσων επιθυμούν την πραγματοποίηση της παράστασης, καθώς κατηγορήθηκε για αντίδρασή σε διάφορες ιστοσελίδες. Από την άλλη, οι ιερωμένοι της Σωτήρας αναφέρουν ότι σε παρόμοια θέματα, η Εκκλησία είναι συνήθως το εξιλαστήριο θύμα όσων επιθυμούν να επιρρίψουν ευθύνες για όσους αντιδρούν με το θέμα της ομοφυλοφιλίας.

Εκκλησία Σωτήρας: “Προκλητική η διαφήμιση”

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χατζηαδάμου, ιερέας της Εκκλησίας Σωτήρας ξεκαθάρισε στο “FN” ότι τα όσα ακούστηκαν και όσα γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες ιστοσελίδες για αντίδραση της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο έργο δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα, καθώς η ενημέρωση για την παράσταση έφτασε στους υπεύθυνους της Εκκλησίας Σωτήρας μετά από διάφορα δημοσιεύματα που είχαν γραφτεί.

Από την άλλη ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χατζηαδάμου θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι εκκλησία δεν καταδικάζει καμία ανθρώπινη συμπεριφορά και δεν κατηγορεί κανένα άνθρωπο. Αντιθέτως, ανέφερε, βρίσκεται κοντά στο ποίμνιό της βοηθώντας μέσω της εξομολόγησης όλους όσοι έχουν ανάγκη τη βοήθειά της.

Παρ’ όλα αυτά ο π. Γεώργιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επίμαχη φωτογραφία η οποία κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφέροντας ότι δυστυχώς ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επέλεξε μία φωτογραφία που φιλιούνται δύο άντρες για να προωθήσει τη θεατρική παράσταση και διερωτήθηκε εάν ο ΘΟΚ ηθελημένα προκάλεσε αυτές τις αντιδράσεις, οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνη την Εκκλησία.

Εξήγησε δε ότι παρά το ότι η Σωτήρα κατηγορείται ως μία “συντηρητική κοινωνία”, από την άλλη η Εκκλησία αποτέλεσε το καταφύγιο της πίστης αλλά και του πολιτισμού σε μία κοινότητα η οποία αποτελεί παράδειγμα για την θρησκευτική της ταυτότητα. Δήλωσε, δε, ότι οι ιερείς της Σωτήρας είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας σε περίπτωση απόφασης ακύρωσης της παράστασης.

Δήμαρχος Σωτήρας: “Στόχος να αποφευχθούν δυσάρεστες ενέργειες”

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας ανέφερε πως σέβεται την κάθε επιλογή οποιουδήποτε ανθρώπου και πως καταγγέλλει απερίφραστα τις οποιεσδήποτε ρατσιστικές συμπεριφορές. Από την άλλη δεν παρέλειψε να σημειώσει πως σέβεται περισσότερο τις απόψεις των δημοτών του και πως δεν επιθυμεί την διατάραξη της ομαλότητας μεταξύ των πολιτών του Δήμου. Βάσει αυτών, είναι υποχρεωμένος, ανέφερε, να σεβαστεί τις όποιες απόψεις και να εισακούσει όλες τις φωνές που φθάνουν ενώπιόν του. Παρά το ότι ο Δήμος Σωτήρας δεν είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό και την επιλογή της παράστασης, δήλωσε πως είναι υποχρεωμένος να μεταβιβάσει το θέμα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο θα λάβει τη τελική απόφαση.

Ανδρέας Τσέλεπος: “Είναι τραγικό να κατηγορείται η παράσταση”

Ένας εκ των ηθοποιών της επίμαχης φωτογραφίας, ο Ανδρέας Τσέλεπος -νυμφευμένος από τον περασμένο Ιούλιο με τη Νατάσα Σχίζα- ανέφερε από την πλευρά του στο Famagusta.News ότι είναι είναι τραγικό να κατηγορείται μια παράσταση από αυτούς που δεν την έχουν δει και να κρίνεται από μία σκηνή ενός δευτερολέπτου. Όπως ανέφερε, το έργο του Μπάρτλετ έχει να κάνει με την αγάπη και στόχο έχει την αφαίρεση των προκαταλήψεων από τους ανθρώπους.

Εξέφρασε την άποψη ότι εν έτει 2017 είναι κρίμα να προκαλούνται σε μια ευρωπαϊκή χώρα αντιδράσεις για μία παράσταση και πώς δεν μπορεί ο Δήμος να καθορίζει την απόφασή του από μικρές ομάδες ανθρώπων.

Η παράσταση “Cock” του Mike Bartlett

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΘΟΚ για την παράσταση, το έργο του Μπάρτλετ μιλάει για την σεξουαλική ταυτότητα, τη συντροφικότητα και τις σύγχρονες σχέσεις.

Οι παραστάσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο σε Λευκωσία. Στις 29 Νοεμβρίου περιόδευσε σε Λεμεσό ενώ στις 8 Δεκεμβρίου θα ταξιδέψει στη Λάρνακα.

Το έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, μιλάει με χιούμορ αλλά και ωμότητα για έναν νέο ομοφυλόφιλο άντρα, τον Τζων, που διχάζεται ανάμεσα στον επί πολλά χρόνια ερωτικό του σύντροφο και μια γυναίκα η οποία μπαίνει στη ζωή του.

Ο Τζων συζεί επτά χρόνια με τον Α αλλά η σχέση τους περνάει κρίση. Κάποια στιγμή χωρίζουν για λίγο και ο Τζων γνωρίζει μια γυναίκα. Από αυτό το σημείο αρχίζει μια διελκυστίνδα για τα συναισθήματά του με αποκορύφωμα ένα τρομερό δείπνο στο οποίο παρίστανται οι τρεις τους και ο «προχωρημένος» πατέρας του Α, ο οποίος επεμβαίνει με σκοπό να βγάλει τη γυναίκα από τη μέση και να επανενώσει το ζευγάρι.

Ένα έργο που ξεκινά σαν κωμωδία γύρω από το σεξουαλικό προσανατολισμό και καταλήγει σε έναν βαθύ προβληματισμό για την αγάπη και τους κανόνες της, ανεξάρτητα από ερωτικές προτιμήσεις. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το κείμενο ξεχωριστό: οι σεξουαλικές επιλογές δεν αντιμετωπίζονται με «τηλεοπτικούς» όρους ή εύκολα στερεότυπα. Την ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα και το προκλητικό πνεύμα του συγγραφέα καλείται να ζωντανέψει θεατρικά ο βραβευμένος με το περσινό βραβείο σκηνοθεσίας Κώστας Σιλβέστρος, με τη συνδρομή μιας δυναμικής ομάδας συντελεστών.

Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Αλέξης Βασιλείου

Ερμηνεύουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Κώστας Καζάκας, Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Ανδρέας Τσέλεπος.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024