Στην επίθεση ο Δήμος Σωτήρας: “Αναληθή και εσκεμμένα δημοσιεύματα”

Καταγγέλλει παραπλανητικά δημοσιεύματα για το παραλιακό μέτωπο Αγίας Θέκλας ο Δήμος Σωτήρας - "Δεν ζητούμε την άναρχη ανάπτυξη της παραλιακής περιοχής, όπως λανθασμένα αφήνεται να εννοηθεί από κάποια δημοσιεύματα"

05658764 BAFE 4E65 B124 21C900C04F25 exclusive

Παραπλανητικά δημοσιεύματα για το παραλιακό μέτωπο Αγίας Θέκλας καταγγέλει ο Δήμος Σωτήρας. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ο Δήμος Σωτήρας αναφέρει πως τον τελευταίο καιρό παρατήρησαν πως υπάρχουν, δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που παραποιούν θέσεις του Δήμου Σωτήρας σε σχέση με περιβαλλοντικά θέματα δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Η ανακοίνωση του Δήμου Σωτήρας συνεχίζει λέγοντας πως “δεν ζητούμε την άναρχη ανάπτυξη της παραλιακής περιοχής, όπως λανθασμένα αφήνεται να εννοηθεί από κάποια δημοσιεύματα”.

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση

Μετά λύπης παρατηρούμε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν, θεωρούμε, μη εσκεμμένες δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που παραποιούν θέσεις του Δήμου Σωτήρας σε σχέση με περιβαλλοντικά θέματα και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Πάγια θέση μας είναι η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος κάτι το οποίο αποδεικνύει η διαχρονική πολιτική του Δήμου Σωτήρας. Άλλωστε η παρουσία της Ζώνης Ειδικής Προστασίας κατά μήκος ολόκληρου του παραλιακού μετώπου μας, θεωρούμε ότι αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για το Δήμο μας.

Δεν ζητούμε την άναρχη ανάπτυξη της παραλιακής περιοχής, όπως λανθασμένα αφήνεται να εννοηθεί από κάποια δημοσιεύματα. Αντιθέτως επιζητούμε την εφαρμογή των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου με την ταυτόχρονη υιοθέτηση κατάλληλων περιβαλλοντικών όρων που να θωρακίζουν τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Σήμερα, το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας εξαιρείται από το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Ανάκαμψη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην Κύπρο. Ως εκ τούτου πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, αλλά και των νομοθεσιών γενικότερα που άπτονται του τομέα των αναπτύξεων, δεν εφαρμόζονται λόγω μέτρων που επιβάλλονται οριζοντίως χωρίς τα προτεινόμενα έργα να τυγχάνουν περιβαλλοντικής αξιολόγησης. Αυτό, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη χωρίς κάποιο περιβαλλοντικό όφελος στις πλείστες των περιπτώσεων, αφού εξαιτίας της οριζόντιας επιβολή μέτρων και εξαιρέσεων, απορρίπτονται αιτήσεις που αποδεδειγμένα είναι περιβαλλοντικά προτιμητέες.

Θέση μας είναι όπως:

1️⃣ Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Ανάκαμψη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην Κύπρο.

2️⃣ Εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, αλλά και των νομοθεσιών γενικότερα που άπτονται του τομέα των αναπτύξεων.

3️⃣ Οι προτεινόμενες αναπτύξεις αξιολογούνται περιβαλλοντικά και εγκρίνονται ή απορρίπτονται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Σε αντίθεση με την οριζόντια απόρριψης τους που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνουμε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή για την υλοποίηση έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων, ανάμεσα τους και σοβαρών προτάσεων από το εξωτερικό, με επωφελής συνέπειες όχι μόνο για την τοπική οικονομία αλλά και την εθνική. Σημειωτέων πρόκειται για προτεινόμενες αναπτύξεις για τα οποίες εκπονούνται περιβαλλοντικές μελέτες. Η συλλήβδην και εκ προοιμίου όπως διαφαίνεται όμως απόρριψη τους, καταδικάζει την περιοχή στον οικονομικό μαρασμό, σε μια περίοδο μάλιστα που πληθαίνουν οι προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης και η ανάγκη προσέλκυσης σοβαρών και αξιόπιστων επενδύσεων μεγαλώνει.

Τέλος, για να αποδείξει τις οικολογικές ευαισθησίες του και την ταύτιση λόγων και πράξεων του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας έχει αναθέσει την εκπόνηση ανεξάρτητης περιβαλλοντικής μελέτης σε ειδικούς.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θέλουμε να τονίσουμε ότι τρέφουμε απέραντη εκτίμηση προς τις Υπηρεσίες του κράτους και το ρόλο που επιτελούν. Στόχος μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του Δήμου και είμαστε βέβαιοι ότι σ’ αυτό θα έχουμε την συμπαράσταση τους αφού οι στόχοι μας ταυτίζονται πλήρως.