Σωτήρα

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών του Δήμου Σωτήρας (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών του Δήμου Σωτήρας.

Το νεότευκτο κτήριο περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, Δημοτική Βιβλιοθήκη, αίθουσες πληροφορικής, χορού, μουσικής, ζωγραφικής και καφεστιατόριο στο οποίο θα φιλοξενούνται παιδιά, νέοι, άτομα τρίτης ηλικίας και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Παράλληλα, στον χώρο θα λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας, ιατρικές και άλλες υπηρεσίες, ενώ θα στεγάζεται επίσης ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ο οποίος θα προσφέρει με τη σειρά του προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η δημιουργία του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών, εντάσσεται μέσα στις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Σωτήρας για τη δημιουργία έργων και υποδομών που θα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Σωτήρας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα. Αννίτα Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα. Νιόβη Παρισινού, βουλευτές Αμμοχώστου, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της περιοχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι τόσο του νυν όσο και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας, ο Έπαρχος Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Χρυσαφίνης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας, ο τέως Αν. Έπαρχος Αμμοχώστου κ. Άντρος Κτωρίδης, εκπρόσωποι της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Αρχιτέκτονες-Μηχανικοί του έργου «Ι&Α Φιλίππου», οι Εργολάβοι του έργου «Σταύρος Ανδρονίκου & Υιοί Κατασκευές Λτδ», καθώς και πλήθος άλλων συνεργατών και παρευρισκόμενων.

Με το πέρας των χαιρετισμών ο Δήμαρχος Σωτήρας προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ενθύμιο, το ομοίωμα ανδριάντα της Χριστοδούλας, της γυναίκας-συμβόλου του αγώνα κατά του καρκίνου αλλά και της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες. Ο ανδριάντας αποτελεί έργο του γνωστού Κύπριου γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη και κοσμεί το νέο Μνημείο Χριστοδούλας στη Σωτήρα, το οποίο θα εγκαινιαστεί κατά τη φετινή Πορεία Χριστοδούλας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε την κορδέλα και τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας εγκαινίων του κτηρίου.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στον χώρο του καφεστιατορίου του Κέντρου.


————————

Δήμαρχος Σωτήρας: Επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας ανέφερε ότι η εκδήλωση των εγκαινίων αποτελεί το επιστέγασμα των πολύχρονων προσπαθειών του Δήμου Σωτήρας για τη δημιουργία ενός κέντρου-στολιδιού που θα κοσμεί τόσο τη Σωτήρα, όσο και ολόκληρη την Επαρχία Αμμοχώστου.

Υπογράμμισε ότι η κατασκευή του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών Σωτήρας εντασσόταν στις εξαγγελίες του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη για ανάπτυξη της υπαίθρου και τη δημιουργία υποδομών, στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με αξιοποίηση κονδυλίων από την Ε.Ε. Όπως ανέφερε, η πορεία μέχρι την υλοποίηση του Κέντρου δεν υπήρξε και η πιο εύκολη, γεγονός που γεμίζει τον Δήμο με διπλή υπερηφάνεια που κατάφερε στο τέλος να πετύχει τους στόχους του.

Ο κ. Τάκκας τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να απευθύνουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα έργα ύψους 10, σχεδόν, εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν εξαγγελθεί το 2015 και αφορούσαν τη Σωτήρα, καθώς και σημαντικά έργα υποδομής για την επαρχία μας, τα οποία επηρεάζουν είτε άμεσα, είτε έμμεσα τον Δήμο μας. Η κυβερνητική αρωγή για έργα όπως η ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Γηπέδου Σωτήρας με την παραχώρηση κονδυλίου ύψους άνω των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, η κατασκευή της οδού Γλαύκου Κληρίδη (του Νότιου Παρακαμπτήριου στα Βραστά που συνδέει τη Σωτήρα με το Παραλίμνι) ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ο δρόμος νότια του Β’ Δημοτικού Σωτήρας που ενώνει την οδό Ακροπόλεως με την οδό Καραϊσκάκη δαπάνης €500,000, η ανάπλαση της οδού Βασίλη Μιχαηλίδη που ενώνει τη Σωτήρα με το Φρέναρος, έχουν εκσυγχρονίσει το οδικό δίκτυο σε μεγάλο βαθμό και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και πρόοδο της Σωτήρας. Επιπλέον, χάρη στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η βελτίωση και ανάπλαση του δρόμου Δερύνειας-Σωτήρας, ενός έργου το οποίο αποτελούσε απαίτηση δεκαετιών για τους δύο Δήμους, έχει δρομολογηθεί και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2022».

Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ανέφερε ότι «η προσωπική σας υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, η εργατικότητα και ο ζήλος σας, έχουν αποφέρει καρπούς σε όλα τα επίπεδα. Και η Σωτήρα έχει να λέει πως ποτέ άλλοτε ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει προσφέρει σ’ αυτήν τόσα πολλά, όσα εσείς τα τελευταία 10 χρόνια».

————————

Το ιστορικό του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών Δήμου Σωτήρας:

Η απόφαση για δημιουργία του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών Σωτήρας πάρθηκε στις 10 Μαΐου του 2004 από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας ενώ στις 19 Μαΐου του 2009 το Κοινοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην αγορά της γης.

Ακολούθως ετοιμάστηκαν σχέδια και μέσω του Έπαρχου Αμμοχώστου υποβλήθηκε αίτηση για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στο Μέτρο 3.2. Το έργο αναμενόταν να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2012 αλλά παγοποιήθηκε πριν εγκριθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση/συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015 αποφασίστηκε η αλλαγή των σχεδίων, με κύριο γνώμονα τη βιωσιμότητα του έργου από τη δημοτική αρχή αλλά και να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό και με χαμηλό κόστος συντήρησης κτίριο, που να μπορεί παράλληλα να απασχολεί τόσο νέους όσο και άτομα τρίτης ηλικίας. Ως εκ τούτου, ο Δήμος προχώρησε στην τροποποίηση των σχεδίων και υποβλήθηκαν εκ νέου με στόχο την έγκριση και χρηματοδότησή τους, κάτι που επιτεύχθηκε, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών.

Το Κέντρο Κοινωνικών Παροχών Σωτήρας είναι αποτέλεσμα των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για έργα στον Δήμο Σωτήρας, ενώ εντάσσεται ανάμεσα στα δεκατέσσερα έργα που είχε εξαγγείλει ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για ανάπτυξη της υπαίθρου και τη δημιουργία υποδομών, ύψους €9,4 εκ. στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με αξιοποίηση κονδυλίων από την Ε.Ε.

Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2020. Το κόστος ανέγερσης του ανήλθε γύρω στα 1.8 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και χρηματοδοτήθηκε κατά ένα τρίτο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Σωτήρας ενώ υπεύθυνος κατασκευής του έργου υπήρξε η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου.

Περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, Δημοτική βιβλιοθήκη, αίθουσες πληροφορικής, χορού, μουσικής, ζωγραφικής και καφεστιατόριο όπου θα μπορεί να φιλοξενεί τόσο νέους όσο και άτομα τρίτης ηλικίας.

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024

Τραγωδία στην Πάφο: Nεκρή γυναίκα που έπεσε από σκαλιά του σπιτιού της

Νεκρή βρέθηκε γυναικα το πρωί της Πέμπτης 16/05 στην Πάφο. Συγκεκριμένα, 68χρονη γυναίκα γύρω στις…

16 Μαΐου, 2024

Συνελήφθη 48χρονος ψευδογιατρός – Έτσι ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν €52.000

Υπό κράτηση δυνάμει δικαστικού διατάγματος διάρκειας οκτώ ημερών, τέθηκε άντρας ηλικίας 48 ετών, ο οποίος…

16 Μαΐου, 2024

Χορωδία «Ανεμόεσσα»: Αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια ιστορία που «Δεν Ξεχνώ»

Η Χορωδία «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει το αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια…

16 Μαΐου, 2024

Σλοβακία: Σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του πρωθυπουργού

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, ωστόσο η κατάστασή του…

16 Μαΐου, 2024

Την Παρασκευή στη Λευκωσία Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Στην Κύπρο φιλοξενείται αύριο, 17 Μαΐου 2024, η Υπουργική Σύνοδος που θα θέσει στο επίκεντρο…

16 Μαΐου, 2024