Βασιλική Χατζηαδάμου «Πνίγομαι να κρύβω την αλήθεια» (εικόνες)

vasiliki hadjiadamou

Πανέτοιμη να ριχτεί στη μάχη της τηλεθέασης, με την «Παραδοση κατ’ οίκον» στον Alpha Κύπρου, μιλά για τις δυσκολίες του χώρου, τις εμπειρίες που αποκόμισε και σε ποιο βαθμό επηρέασαν τον χαρακτήρα της.

«Παράδοση κατ’ οίκον» στον Alpha, με πρεμιέρα στις 3 Φεβρουαρίου. Ποιο είναι το concept της καινούριας σου εκπομπής;
«Παράδοση κατ’ οίκον» από πολλές απόψεις! Έχοντας ένα κεντρικό, γνωστό και αγαπητό πρόσωπο κάθε φορά, παρέα με πέντε φίλους, παίζουμε, τραγουδάμε, γελάμε, δοκιμαζόμαστε. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για όλα! Για την υπέροχη ομάδα που έχει στηθεί και δουλεύει με αγάπη και όρεξη, για τον συνεργάτη-μουσικό Νεόφυτο Νεοφύτου που έχω παρέα στο πλατό, για το φορμάτ που λίγο πολύ στήθηκε μέσα από την επιθυμία του κόσμου, για την αγάπη και στήριξη του καναλιού. Κάθε Κυριακή βράδυ, στις 21:15 στον Άλφα Κύπρου. Είμαστε πανέτοιμοι να παραδώσουμε κατ’ οίκον όλη την αγάπη και τη θετική μας ενέργεια.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το «ναι» στην πρόταση του Alpha;
Το «ναι» στον Alpha είχε ειπωθεί όταν αισθάνθηκα ότι υπήρχε κοινή γραμμή σκέψης. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να βρούμε τις ισορροπίες μας. Υπάρχει η θετική διάθεση και η πίστη, απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αρχική σκέψη για φέτος ήταν να συνεχίσει το «Όσο υπάρχουν τραγούδια», αλλα τελικά καταλήξαμε στο συγκεκριμένο concept. Ευελπιστώ να το αγκαλιάσει ο κόσμος!

Έχεις άγχος, αγωνία, ενθουσιασμό;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό οτιδήποτε καινούριο να κουβαλά διάφορα συναισθήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, υπερτερεί ο ενθουσιασμός και η αγωνιά τού να ξεκινήσει. Νιώθω μια σχετική ασφάλεια γι’ αυτό που πάμε να κάνουμε, γιατί ένα κομμάτι του υπάρχει ως εμπειρία. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει μια δυνατή ομάδα πίσω, με την οποία δουλεύουμε πολύ αρμονικά και με συνέπεια, με κάνει να αισθάνομαι πολύ όμορφα και πάνω απ’ όλα μου προκαλεί ηρεμία.

cache 1050x3000 Analog medium 645542 173069 2412019

Είχες καθόλου ενδοιασμούς μετά από τις παρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί σε προηγούμενή σου συνεργασία με εταιρία παραγωγής;
Η ζωή αποτελεί έναν δρόμο γεμάτο εμπειρίες. Δεν είμαι άνθρωπος που δημιουργώ εντάσεις. Αντιδρώ, σε πολύ κόσμια πλαίσια, όταν οι προθέσεις δεν είναι ειλικρινείς και όταν νιώσω καταπίεση. Πράγμα που έγινε! Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προέκυψαν στην πορεία δεν λειτούργησαν ως ανασταλτικός παράγοντας στο να προσπαθήσω για παρακάτω. Το αντίθετο, μάλιστα. Θεώρησα ότι ένας κύκλος κλείνει, κρατώντας κάποια όμορφα, αλλά αφήνοντας και κάποια βαρίδια πίσω που τραβούσαν την ψυχολογία μου κάτω. Ο Alpha Κύπρου πίστωσε και στήριξε το δικό μου «θέλω» και τους ευχαριστώ όλους πολύ.

Θα έλεγες ότι είσαι εύκολη ως συνεργάτης;
Αν ρωτήσεις συνεργάτες μου, πιθανόν κάποιοι να απαντήσουν «ναι» και κάποιοι άλλοι «όχι». Όταν υπάρχει «καθαρότητα» στις κινήσεις και σεβασμός, μπορείς εύκολα να… «μου παίρνεις την ψυχή». Υπό αυτές τις συνθήκες, αφήνομαι, δίνομαι και εμπιστεύομαι. Διαφορετικά, δυσκολεύομαι, και ίσως να θεωρούμαι δύσκολη.

cache 1000x3000 Analog medium 645544 159627 2412019

Θεωρείς ότι η ειλικρίνειά σου σε βάζει σε μπελάδες;
Είτε είναι κανείς ειλικρινής, είτε δεν είναι. Πνίγομαι να κρύβω την αλήθεια. Έχω απίστευτη υπομονή και πάντα πριν πω κάτι συλλογίζομαι και δυο και τρεις φορές. Δεν μπορώ όμως να γνωρίζω και να προσποιούμαι, όσο δύσκολη και να ‘ναι η κατάσταση. Πιστεύω στην αλήθεια που λέγεται με αγνές προθέσεις. Έχω αντιμετωπίσει ανθρώπους που αντιδρούσαν σ’ αυτήν ή που λόγω υπερβολικού εγωισμού δεν την αποδέχονταν. Έχω περάσει δύσκολα λόγω της στάσης μου αυτής, όμως, είναι κάτι που δεν αλλάζει. Αυτό που μπορεί να άλλαξε συν τω χρόνω είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να μεταδώσω την αλήθεια.

Νιώθεις την ανάγκη να απαντάς σε δημοσιεύματα που έχουν σχέση με το άτομό σου;
Κρατάω γενικά ένα χαμηλό προφίλ στα μέσα, όσον αφορά το πρόσωπό μου. Κάποια πράγματα που πιθανόν να γράφονται με κακεντρέχεια, πολλές φορές δεν τα διαβάζω. Δεν μπαίνω στον κόπο. Αν θεωρήσω κάποια στιγμή ότι κάτι με προσβάλλει είτε θίγει δικούς μου ανθρώπους, θα αντιδράσω. Διαφορετικά, όχι. Από τη στιγμή που επιλέγω να βρίσκομαι μπροστά στο γυαλί κάποια πράγματα θα γραφτούν. Πιστεύω πολύ στην κρίση του κόσμου, όπως επίσης γνωρίζω πολύ καλά τον εαυτό μου, τα βρίσκω μαζί του και έτσι είμαι ήρεμη!

Προσωπική επίθεση από τα Μέσα έχεις δεχτεί ποτέ;
Γράφονται κατά καιρούς διάφορα που αγγίζουν το επαγγελματικό κομμάτι. Κάποια στιγμή, στην αρχή, είχαν βγει κάποιες ψευδείς πληροφορίες, που με έκπληξή μου είχα διαβάσει και ψάχνοντας, είχα ανακαλύψει ότι ήταν κατευθυνόμενες, στην προσπάθεια κάποιου να δημιουργήσει συγκεκριμένες εντυπώσεις. Καμιά φορά, διαβάζοντας διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν γνωστά στο ευρύ κοινό πρόσωπα αισθάνομαι ότι η «αναιδής» προσέγγιση κάποιων δημοσιογράφων, πηγάζει μέσα από δικές τους, προσωπικές εμπάθειες και αντιπάθειες, πράγμα τελείως αντιεπαγγελματικό. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει και ένας απλός αναγνώστης.

cache 1050x3000 Analog medium 645543 61295 2412019

Έχεις δηλώσει ότι η ζήλια σε ενοχλεί και όμως επιλέγεις έναν χώρο, όπου αναπόφευκτα, θα τη βιώσεις, θέλεις δεν θέλεις. Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις;
Ξεκινώντας στον χώρο, ήταν κάτι που με ενοχλούσε πολύ και δεν είχα τον μηχανισμό να το χειριστώ. Στην πορεία, έμαθα να προσπερνώ κάποιες συμπεριφορές, άμα χρειαστεί να τις αντιμετωπίζω, να επικεντρώνομαι στην οικογένεια μου μετά τη δουλειά, να μην ασχολούμαι με κουτσομπολιά και να εστιάζω στα δικά μου.

Ο ανταγωνισμός σε ποιο βαθμό σε απασχολεί;
Η αγορά γενικότερα απαιτεί να μετράς τον ανταγωνισμό. Όλα στις μέρες μας, δυστυχώς, μετριούνται με νούμερα, παρόλο που δεν θα ήθελα να είναι έτσι τα πράγματα. Παρατηρώ, θέλω να γνωρίζω, αλλά όχι μανιωδώς. Σε καμία περίπτωση.

Ποιο είναι το πολυτιμότερο μάθημα που σε δίδαξε η τηλεόραση; Σε έχει αλλάξει;
Αυτός ο χώρος μού χάρισε πολύ όμορφες στιγμές και συγκινήσεις. Δεν μετράω πολλά χρόνια, αλλά είμαι ευγνώμων για όλα όσα ήρθαν. Γνώρισα σπουδαίες προσωπικότητες, μου δόθηκαν ευκαιρίες για διάφορα, με έφερε πιο κοντά με τον κόσμο. Βέβαια, έζησα και τη σκληρότητα που κουβαλά, γνώρισμα που δεν μπόρεσα ποτέ να υιοθετήσω. Μαζεύτηκα λίγο ως προς τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους, ενώ παλαιότερα ήμουνα πιο διαχυτική. Επίσης, με παίδεψε και με εκπαίδευσε στο κομμάτι της υπομονής!

Πέραν από την τηλεόραση, έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με το ραδιόφωνο. Πώς περνάς κατά τη διάρκεια των εκπομπών σου στον Active;
Στις 2 Ιανουαρίου, έκλεισα έναν χρόνο παρουσίας στον Active 107,4 & 102,5, έναν χρόνο όμορφης συνεργασίας με τον Όμιλο Φιλελευθέρου. Αγαπώ το καθημερινό ραδιόφωνο. Η πρωινή μου παρουσία εκεί αποτελεί και τη ξεκούρασή μου. Η αλήθεια είναι ότι η μουσική που προβάλλει ο σταθμός είναι αυτή που αγγίζει και τα δικά μου θέλω. Επιλέγουμε καθημερινά τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, ξεκινώντας παρέα με τον Παναγιώτη Δημόπουλο στις 9.00 για μια ώρα και συνεχίζοντας μετά, για άλλες δυο ώρες μουσικά, μέσα από τη «Μουσική Αυλαία»! Είναι κάτι που θα επιθυμούσα να έχω για… αρκετό καιρό!

Όσον αφορά το τραγούδι και τη δισκογραφική σου πορεία, ποια είναι τα επόμενα σου βήματα;
Έχουμε βρεθεί μια πολύ όμορφη παρέα, μια παρέα από πολύ ταλαντούχους μουσικούς, με τους οποίους εμφανιζόμαστε σε διάφορα live και εκδηλώσεις και με τους οποίους ταξιδέψαμε πρόσφατα μέχρι την Αυστραλία. Ετοιμαζόμαστε σύντομα να εμφανιστούμε και στην Αθήνα. Πέραν τούτων, έχουμε τροχοδρομήσει μια δισκογραφική δουλειά που αφορά κυπριακά τραγούδια δοσμένα κάπως αλλιώς. Αυτό, βέβαια, χρειάζεται χρόνο και σκληρή δουλειά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μου ανάφερες και την ενασχόλησή σου με την αφήγηση παραμυθιών. Πώς προέκυψε αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι, λόγω τηλεόρασης, με είχαν καλέσει να παρευρεθώ κατά καιρούς σε κάποια σχολεία, μέσα στα πλαίσια κάποιων δραστηριοτήτων που αφορούσαν την κυπριακή παράδοση. Από τότε, λοιπόν, δέχομαι συχνά προσκλήσεις από δημοτικά σχολεία, όπου εκεί ανοίγουμε τις σελίδες κυπριακών παραμυθιών, αντικρίζουμε τον κόσμο της Κύπρου, παίζουμε παιχνίδια που αφορούν την κυπριακή διάλεκτο και φυσικά, τραγουδάμε. Το κλίμα και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι πραγματικά απίστευτη!

Υποθέτω ότι είναι κάτι που σε γεμίζει, καθώς συνδυάζει την κυπριακή κουλτούρα και τα παιδιά;
Είναι πολύ ιδιαίτερο το αίσθημα όταν κάνεις παρέα με παιδιά. Επειδή εμείς οι μεγάλοι ξεχνιόμαστε, όταν βρεθείς με παιδιά, συναντάς την αλήθεια σου και αρπάζεις την ουσία. Για μένα, είναι λυτρωτικό όλο αυτό. Η επαφή μέσα από το παραμύθι, το παιχνίδι και τη μουσική, είναι ένα σπουδαίο μέσο για να επικοινωνήσεις μαζί τους και να πάρεις από αυτά. Είναι συγκλονιστικό το πώς τα παιδιά αποδέχονται τις ρίζες τους και πώς αγαπούν αυτά που οι μεγάλοι καμιά φορά απορρίπτουν.

Αυτή η αγάπη που έχεις για την παράδόσή μας δεν είναι κάτι που συναντάς συχνά σε νέους ανθρώπους. Θα ήθελες να περάσει και στα δικά σου παιδιά;
Δεν τολμώ να ακουμπάω τη λέξη παράδοση και παραδοσιακό τραγούδι, ξέροντας ότι πλέον πολλά νεαρά παιδιά αγαπούν, σπουδάζουν, μελετούν το κομμάτι αυτό με πολλή συνέπεια και σεβασμό. Είναι ένα κομμάτι μου, από την άποψη ότι μεγάλωσα με αυτά τα ακούσματα και πίστευα ότι πρέπει στην Κύπρο να υπάρξει συνέχεια. Θα ήταν χαρά για μένα αν τα δικά μου παιδιά αποφάσιζαν να ασχοληθούν σοβαρά. Αυτό, βέβαια, εναπόκειται στα ίδια.

Μετά από μια τόσο έντονη καθημερινότητα, πού βρίσκεις ηρεμία και καταφύγιο;
Η οικογένεια μου, τα δυο μικρά μου αγοράκια, στα οποία αφιερώνω αρκετό χρόνο, αποτελούν όαση για μένα. Υπάρχει ένα διαρκές τρέξιμο, όμως, αρκεί μια κουβεντούλα και μια αγκαλιά για να με ηρεμήσει!

Θα στεναχωριόσουν αν μια μέρα δεν υπήρχε πια η τηλεόραση στη ζωή σου;
Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το κομμάτι κάποια στιγμή θα τελειώσει. Υπάρχει ημερομηνία λήξης. Θα μου λείψουν κάποια στοιχεία της, αλλά δεν θα στεναχωρηθώ. Είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, με τα εύκολα και τα δύσκολά της, που μέσω της απέκτησα αρκετά εφόδια. Θα κρατήσω όλα αυτά ως ένα πανέμορφο κομμάτι της ζωής μου, ευελπιστώντας ότι πιθανόν, θα έχω το ραδιόφωνο στη ζωή μου.

Έχεις κάποια καθορισμένη εικόνα στο μυαλό σου για το μέλλον;
Σκέφτομαι διάφορα που θα ήθελα να κάνω. Έχω θέσει κάποιους στόχους, χωρίς αυτό να με αγχώνει. Από την άλλη, αφήνω κάποια πράγματα να έρχονται από μόνα τους και αναλόγως, κρίνω και πράττω. Αυτό που σίγουρα θα ήθελα είναι να υπάρχει γύρω μου, ένα πλαίσιο αγάπης και ηρεμίας και πολλά αγαπημένα πρόσωπα!

 

Πηγή: DownTown