Στη Δερύνεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε συζήτηση για μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στιγμιότυπο 2019 02 20 12 Δικαιοσύνη, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Σε παρουσίαση των σχεδιασμών για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων προέβη, χθες στη Δερύνεια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, προς τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της σειράς επαφών που πραγματοποιεί με τους δικηγορικούς συλλόγους όλων των Επαρχιών.

Στην παρουσίασή του ο κ. Νικολάου είπε ότι το έργο της παρακολούθησης των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης είναι συνεχές, αναφερόμενος στα μέτρα που λήφθηκαν από το 2013 μέχρι σήμερα, είτε από το Υπουργείο ή με τη δική του συμβολή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των Δικαστηρίων σε δικαστικό προσωπικό, στην επέκταση του συστήματος στενοτύπησης για την άμεση καταγραφή των πρακτικών της δικαστικής διαδικασίας, στη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, στην εισαγωγή της υποκατάστατης επίδοσης ποινικής κλήσης, καθώς και στην κατάθεση νομοσχεδίου αναφορικά με τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Επεξηγώντας τα βήματα που έγιναν για τη γενική μεταρρύθυμιση των Δικαστηρίων, ο κ. Νικολάου σημείωσε: «Το Μάρτιο 2018 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η τελική έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων αναφορικά με την μεταρρύθμιση-αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων. Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής και των αποφάσεων για μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων ετοιμάσθηκε Σχέδιο Δράσης στο οποίο καταγράφονται οι δράσεις/ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν και τροχοδρομήθηκε η υλοποίησης τους στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με ορίζοντα τις αρχές του 2020.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός έκανε αναφορά στο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων (backlog), με την δρομολογούμενη πρόσληψη 26 νέων Δικαστών για την εκδίκασή τους, στην αναθεώρηση και συγγραφή των θεσμών πολιτικής δικονομίας, στην αγορά υπηρεσιών πληροφοριακού συστήματος διοίκησης δικαστηρίων μέσω στρατηγικού επενδυτή (Σύστημα η-Δικαιοσύνη) και στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο για την ακουστική καταγραφή πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίου.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν ο καθορισμός αντικειμενικών κριτηρίων για την πρόσληψη και αξιολόγηση των δικαστών, και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται αναφορικά με την δημιουργία του Ινστιτούτου Δικαίου, το οποίο θα αναλαμβάνει την επιμόρφωση των δικαστών και στο μέλλον θα αναλάβει την εκπαίδευση λειτουργών διαφόρων νομικών επαγγελμάτων, όπως των δικηγόρων, των νομικών λειτουργών, των Πρωτοκολλητών, των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και άλλων προσώπων που εργάζονται στη διοίκηση των δικαστηρίων, είτε μαζί με τους δικαστές είτε ξεχωριστά. Επίσης, έγινε αναφορά στα νομοσχέδια για την ίδρυση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, καθώς και Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

Ο κ. Υπουργός στη συνέχεια, ενημέρωσε τα μέλη για τα νομοσχέδια που αφορούν τον διαχωρισμό της δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τη σύσταση ξεχωριστής δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας, με την δημιουργία Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και το Ανώτατου Δικαστηρίου Εφετών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Επίσης, έγινε αναφορά στο νομοσχέδιο που αφορά τη νέα ειδικής δικαιοδοσίας εκδίκασης διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις και αξιόγραφα, καθώς και στο νομοσχέδιο για δημιουργία, στα πλαίσια του Επαρχιακού Δικαστηρίου, δικαιοδοσίας επίλυσης μικρών διαφορών.

Τέλος, τα μέλη ενημερώθηκαν για την προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων αναβάθμισης του θεσμού της διαμεσολάβησης, για τη δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δικαστηρίων, καθώς και για τις διαδικασίες επίλυσης των στεγαστικών αναγκών των δικαστηρίων.

viber image 2019 02 20 14 002 Δικαιοσύνη, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

viber image 2019 02 20 14 001 Δικαιοσύνη, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

viber image 2019 02 20 14 Δικαιοσύνη, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Πηγή: ΚΥΠΕ