Στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο στην ελ. Αμμόχωστο τα κόμματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, που πλήγηκε από τις χθεσινές καταστροφικές βροχές και το χαλάζι.

Σε δηλώσεις του χθες, ύστερα από επίσκεψη στις πληγείσες από τις βροχές περιοχές Σωτήρας και Λιοπετρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην παρουσία βουλευτών του κόμματος αλλά και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, είπε πως “μαζί με τους στενούς συνεργάτες, βουλευτές, τον Παναγροτικό και τους τοπικούς παράγοντες έχουμε το πρωί επισκεφθεί διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία. Οντως μεγάλες οι ζημιές και είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης αλλά και βοήθειας προς τους γεωργούς μας”.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις των κομμάτων:

Ο κ. Νεοφύτου απηύθυνε “έκκληση προς την Πολιτεία και τον Υπουργό να αντιμετωπίσουν το συντομότερο δυνατό τις ζημιές. Δεν μπορούν να περιμένουν οι γεωργοί μήνες και χρόνια ολόκληρα για τις αποζημιώσεις, θα ήταν καλό ένα σημαντικό ποσό να δοθεί κατ’ αποκοπήν μέχρι να γίνει η καταγραφή των ζημιών από τον αρμόδιο Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “ακόμα μια φορά ο πιο ευάλωτος τομέας, ο γεωργικός τομέας πλήγηκε από τα καιρικά φαινόμενα και είναι εδώ που χρειάζεται η Πολιτεία να στέκει δίπλα από τους γεωργούς”.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός συνέχισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου “θα είμαστε δίπλα τους γιατί πραγματικά το έχουν ανάγκη”.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ βρέθηκε από χθες βράδυ στις πληγείσες περιοχές και εξέφρασε “ικανοποίηση από το γεγονός ότι διαφυλάξαμε το ρόλο του ΟΓΑ και αφήσαμε να γίνει το ξεπούλημα του όπως επεδίωκε ο προηγούμενος Υπουργός. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν όπως προβλέπεται σε όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές και ελπίζουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να κάνουν ξανά τις καλλιέργειες τους εντός Νοεμβρίου και να μην περιπέσουν σε δυσμενή θέση”.

Πρόσθεσε πως “θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνει ο Υπουργός Γεωργίας παρακολουθώντας την όλη κατάσταση”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κέττηρος είπε πως το ΑΚΕΛ είχε επιδιώξει “να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση στον τομέα της γεωργικής ασφάλισης”, χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το νομοσχέδιο για τον ΟΓΑ που επιχείρησε να πάρει στη Βουλή ο προηγούμενος Υπουργός Γεωργίας και σημείωσε πως “έγιναν κάποιες αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο στη βάση και των δικών μας εισηγήσεων και θα δούμε τώρα πως εφαρμόζεται στην πράξη”.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ “θα ψηφίσει όλα τα μέτρα και τις νομοθεσίες που θα φέρει η κυβέρνηση για τη βοήθεια των αγροτών μας. Η καταστροφή στην περιοχή μας, όπως έχουμε δει, είναι ολική, ενώ πρώτη φορά έγινε τέτοια βιβλική καταστροφή” με το χαλάζι να είναι τόσο μεγάλου μεγέθους.

Πρόσθεσε πως όταν το κολοκάσι που έχει μεγάλη αντοχή και δυναμικότητα, έπαθε αυτή την καταστροφή, όλοι αντιλαμβάνονται την καταστροφή που υπέστησαν οι πατάτες και τα άλλα ευαίσθητα προϊόντα όπως οι φράουλες και τα λαχανικά.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα είναι άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης” στις αποζημιώσεις προς τους αγρότες, την ικανοποίηση του για την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές του Υπουργού Γεωργίας, που “ευελπιστώ ότι αυτά που είπε να τα κάνει και πράξη. Ως ΔΗΚΟ θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγροτικό μας κόσμο” κατέληξε ο κ. Κουλίας.