Συνέντευξη Γιώργου Λακκοτρύπη στο Famagusta.News – “Προωθούμε μεγάλα έργα υποδομής”

DSC 5383 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Γιώργος Λακκοτρύπης, Επιχειρήσεις

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης είναι αναμφίβολα ένα από τα μέλη του Κυβερνητικού σχήματος που έχει συμβάλει, τουλάχιστον από το 2013 και έπειτα, στην ανασυγκρότηση της κυπριακής οικονομίας.

Έχει συνδέσει το όνομά του με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και με την έναρξη των γεωτρήσεων στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αποτελεί τον άνθρωπο που υλοποίησε το όραμα της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσω των στοχευμένων, ομολογουμένως, σχεδιασμών που επικεντρώθηκαν στη δημιουργία υποδομών για τον τουρισμό, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ελκυστική εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό ως ένας ισχυρός επενδυτικός προορισμός στη Μέση Ανατολή.

Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από τον Μάρτιο του 2013 και με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του Υπουργικού Συμβουλίου με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, μίλησε στο Famagusta.News για τους επόμενους σχεδιασμούς του Υπουργείου, σε περίπτωση παραμονής του στη θέση του Υπουργού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στρατηγικούς στόχους του για τον Τουρισμό, τις Επιχειρήσεις και τα ενεργειακά.

Συνέντευξη στον Μαρίνο Παυλικκά

DSC 5392 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Γιώργος Λακκοτρύπης, Επιχειρήσεις

“Όπως ανακοινώθηκε δημόσια, τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις έχουν προγραμματιστεί εντός του 2018.”

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με το πέρας της θητείας του φαίνεται να έχει ρίξει –και όχι αδικαιολόγητα- μεγάλο βάρος στο θέμα των ενεργειακών. Σε περίπτωση επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη και παραμονής σας στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, πώς αναμένεται να προχωρήσετε με το θέμα των γεωτρήσεων;

Όποιος ή όποια και να βρίσκεται στη θέση του/της Υπουργού Ενέργειας, η επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη θα διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση της ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής που έχουμε εκπονήσει για τον τομέα των υδρογονανθράκων. Αυτή η σταθερότητα στην πολιτική που εφαρμόζει το Κράτος μας, αλλά και το ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα, το οποίο εργαζόμαστε τα τελευταία πέντε χρόνια για να δημιουργήσουμε, αποτελούν, θεωρούμε, βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων.

Η στρατηγική μας, πρέπει να τονίσω, περιλαμβάνει τόσο τη γεωπολιτική διάσταση όσο και το ερευνητικό πρόγραμμα, τους τρόπους αξιοποίησης των υδρογονανθρακικών μας πόρων και τη διαχείριση σημαντικών θεμάτων, όπως οι διακρατικές συμφωνίες για οριοθετήσεις, συνεκμετάλλευση και υποθαλάσσιους αγωγούς. Ιδιαίτερα για τη γεωπολιτική διάσταση, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι συνεχείς πρωτοβουλίες μας στην ενεργειακή διπλωματία αποσκοπούν στη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και σε ευθυγράμμιση των συμφερόντων της με σειρά χωρών και διεθνών οργανισμών.

Σήμερα βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύκλου ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ μας, ακριβώς λόγω της άμεσης αντίδρασής μας στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ», αρχικά επαναξιολογώντας το γεωλογικό μας μοντέλο για έρευνες, πλέον, για φυσικό αέριο σε ανθρακικές δομές και, στη συνέχεια, προκηρύσσοντας τον πολύ επιτυχημένο 3ο Γύρο Αδειοδότησης. Όπως ανακοινώθηκε δημόσια, τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις έχουν προγραμματιστεί εντός του 2018. Είναι ήδη σε εξέλιξη η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο Τεμάχιο 6, από τις Eni και Total, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά», του Τεμαχίου 3, από Eni και Kogas. Το 2ο εξάμηνο του 2018 η κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Petroleum θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις, στους στόχους «Δελφίνος» και «Άνθεια», του Τεμαχίου 10.

Παράλληλα, και ενώ αναμένουμε την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της ΑΟΖ μας, επεξεργαστήκαμε διάφορα σενάρια για αξιοποίηση των γηγενών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ξεκινώντας με ελάχιστη ποσότητα τα 4.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που διατηρούμε τις επιλογές μας ανοιχτές, προωθώντας ταυτόχρονα τους σχεδιασμούς μας για τον αγωγό EastMed προς Ελλάδα και Ιταλία, για τον αγωγό προς την Αίγυπτο και για το χερσαίο και το πλωτό τερματικό υγροποίησης.

“Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε στο παιγνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο οποίο προσπαθεί να μας παρασύρει η Τουρκία.”

Παρ’ όλα αυτά η Άγκυρα φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις τουρκικές προκλήσεις. Πώς θα διασφαλίσει η χώρα μας την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και στα ίδια τα γεωτρύπανα και πώς οι διπλωματικές σχέσεις μπορούν κατά την άποψή σας να αποκλιμακώσουν μία ενδεχόμενη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ;

Η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις είναι να συνεχίσουμε ψύχραιμα να υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Κράτος ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο διεθνώς, και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε στο παιγνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο οποίο προσπαθεί να μας παρασύρει η Τουρκία.

Τουναντίον, με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, θωρακίζουμε την Κύπρο, την ΑΟΖ της και την ενεργειακή της προοπτική. Είναι γι’ αυτό που αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες για Τριμερείς Συνεργασίες με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, εργαζόμενοι στοχοπροσηλωμένα για ευθυγράμμιση των συμφερόντων μας με χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας.

“Προωθούμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον κυπριακό τουρισμό με νομοθετικό-κανονιστικό πλαίσιο ποy περιλαμβάνει 16 νομοθεσίες και κανονισμούς για την αδειοδότηση και λειτουργία των κέντρων αναψυχής, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, γραφείων τουρισμού και ξεναγών.”

Αναμφίβολα η αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι πραγματικότητα, είτε αυτό οφείλεται σε επιτυχημένη στρατηγική, είτε στις γεωπολιτικές συνθήκες της Μέσης Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά γίνεται πολύς λόγος για το ότι ο ΚΟΤ εξακολουθεί να μην χαράσσει αειφόρο πολιτική στο θέμα του τουρισμού και να μην αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της χώρας μας. Πώς απαντάτε;

Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα την τελευταία πενταετία δεν μπορεί να θεωρηθεί κατεξοχήν συγκυριακή, αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διάφορες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση, σε συνεργασία και με τον ΚΟΤ. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, αναγνωρίσαμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επανεκκίνηση, σταθεροποίηση και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Σ’ αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, σχεδιάσαμε πολιτικές για άμεση αναβάθμισή του, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή του.

Στα μέτρα που λήφθηκαν και είχαν άμεση εφαρμογή και αποτέλεσμα, περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, το άνοιγμα των αιθέρων, η βελτίωση της συνδεσιμότητας, η αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, ο εμπλουτισμός του προϊόντος, η απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου στην Κύπρο πολιτών από χώρες καθαρούς εξαγωγείς τουριστών, η παροχή κινήτρων για αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων κ.ά.

Σ’ ό,τι αφορά δε στα μακροπρόθεσμα μέτρα, η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αποφασίσαμε τον σχεδιασμό μιας νέας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Μέσω της στρατηγικής, η διαμόρφωση της οποίας ολοκληρώνεται σύντομα, έχουμε καθορίσει ως επιμέρους σκοπούς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την εξεύρεση νέων αγορών, την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών, τη βελτίωση των υποδομών και τη στοχευμένη και ανταγωνιστική ανάπτυξη των υφιστάμενων και σύγχρονων μορφών τουρισμού.

Παράλληλα, προνοείται η βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης του τουριστικού τομέα στη βάση διεθνών καλών πρακτικών, π.χ. με τη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής Αρχής. Είναι, λοιπόν, σ’ αυτή τη λογική που η Κυβέρνησή μας έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού.

Ολοκληρώνω την αναφορά μου στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε στον κυπριακό τουρισμό με το νέο νομοθετικό-κανονιστικό πλαίσιο για τον τομέα, το οποίο έχουμε ήδη ετοιμάσει και αφορά συνολικά 16 νομοθεσίες και κανονισμούς για την αδειοδότηση και λειτουργία των κέντρων αναψυχής, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, γραφείων τουρισμού και ξεναγών. Το πλαίσιο προωθείται σταδιακά στη Βουλή, καθώς ολοκληρώνεται η αναγκαία νομοτεχνική επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία, και απώτερο στόχο έχει την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που διέπουν τα θέματα τουρισμού, έτσι ώστε η τουριστική μας βιομηχανία να καταφέρει να αντλήσει περισσότερες επενδύσεις.

DSC 5388 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Γιώργος Λακκοτρύπης, Επιχειρήσεις

“Η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία.”

Τουλάχιστον στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι φανερός ο εμπλουτισμός με επιπλέον τουριστική κίνηση χάρη στα κίνητρα των ξενοδόχων που έδωσε η Κυβέρνηση για ανακαινίσεις και επεκτάσεις, αλλά και με τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, π.χ. στην Αγία Θέκλα. Υπάρχει σκέψη για να δοθούν επιπλέον κίνητρα στο μέλλον;

Πρέπει να τονίσω εδώ ότι η Κυβέρνηση δεν έπαψε ποτέ να επεξεργάζεται μέτρα για  αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού και, γενικότερα, των υποδομών μας.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι είναι σήμερα ανοικτό το Σχέδιο Χορηγιών που εφαρμόζει ο ΚΟΤ, για εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, το οποίο αποσκοπεί στην αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία. Τα κίνητρα αυτά, σημειώνω, βοηθούν τα μέγιστα και στην ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας, μέσω της επέκτασης και αναβάθμισης των τουριστικών μονάδων.

Τέλος, η νέα Εθνική  Στρατηγική Τουρισμού, για την οποία έχουμε μιλήσει προηγουμένως, προνοεί για διάφορα μέτρα που θα αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες υποδομές, καθώς και για έναν νέο Σχεδιασμό Τουριστικής Ανάπτυξης.

“Δημιουργώντας μια ενιαία ζώνη ναυσιπλοΐας γύρω από το νησί, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ολόχρονα ποιοτικότερους τουρίστες, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα σε ένα ταξίδι τους στην Κύπρο να επισκεφθούν πολλές περιοχές.”

Η μαρίνα Αγίας Νάπας παίρνει σάρκα και οστά ενώ τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου έπεσαν και οι υπογραφές για τη μαρίνα Παραλιμνίου. Τελικά, οι πολλές μαρίνες θα επιφέρουν την ανάπτυξη;

Η ανάπτυξη του Ναυτικού Τουρισμού, μέσω της δημιουργίας μαρίνων και χώρων ελλιμενισμού σε ολόκληρη την ακτογραμμή της ελεύθερης Κύπρου, είναι, ακριβώς, ένας από τους μεγάλους μας στόχους όσον αφορά στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Επί της ουσίας, δημιουργώντας μια ενιαία ζώνη ναυσιπλοΐας γύρω από το νησί, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ολόχρονα ποιοτικότερους τουρίστες, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα σε ένα ταξίδι τους στην Κύπρο να επισκεφθούν πολλές περιοχές. Παράλληλα, οι υποδομές που δημιουργούνται συμβάλλουν σημαντικά ως προς την επιδιωκόμενη αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας, μεταξύ άλλων προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

“Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε, την ίδια στιγμή, να προωθούμε τα μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων του καζίνο θέρετρου, των γηπέδων γκολφ και των μαρίνων.”

Ποιους σχεδιασμούς θα μπορούσατε να αποκαλύψετε σε περίπτωση παραμονής σας στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού;

Αντιλαμβάνεστε κι από την ονομασία του Υπουργείου μας, ότι υπό την αρμοδιότητά του έχει πολλούς παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Ως εκ τούτου, είναι πολλά που θα μπορούσαν, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, να γίνουν. Θα αναφερθώ ακροθιγώς σε κάποια από τα σημαντικότερα.

Ξεκινώντας με τον ενεργειακό τομέα, να σημειώσω ότι πέρα από τη απρόσκοπτη υλοποίηση της ολοκληρωμένης μας στρατηγικής για τους υδρογονάνθρακες, προχωρούμε και σε υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού το 2019. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ανταγωνίζονται, πλέον, επί ίσοις όροις τη συμβατική παραγωγή και, ως μεταβατικό στάδιο, έχει επιτραπεί, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η σύναψη διμερών συμβολαίων με προμηθευτές πέραν της ΑΗΚ.

Σχετική, ασφαλώς, είναι και η προσπάθεια που καταβάλλουμε για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, με τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου να ετοιμάζει έγγραφα διαγωνισμών. Μάλιστα, έχουμε εξασφαλίσει τον Ιανουάριο του 2018 χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους €101 εκατομμυρίων, για τις υποδομές έλευσης του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών, έχουμε θέσει την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις άμεσες προτεραιότητές μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εργαζόμαστε ήδη για την ετοιμασία πλαισίου στρατηγικής για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, υπό μορφή κινήτρων και δημιουργίας των  αναγκαίων υποδομών.

Για τον τουρισμό μας, στόχος πρέπει να είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού και το νέο νομοθετικό – κανονιστικό πλαίσιο, για τα οποία όμως αρμόδιο θα είναι, ιδανικά, το νέο Υφυπουργείο Τουρισμού. Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε, την ίδια στιγμή, να προωθούμε τα μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων του καζίνο θέρετρου, των γηπέδων γκολφ και των μαρίνων.

Φυσικά, κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου την επόμενη πενταετία, θα πρέπει να είναι και τα θέματα της επιχειρηματικότητας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να συνεχιστεί η πολύ καλή δουλειά που γίνεται για εκσυγχρονισμό του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, μέσω της αναδιάρθρωσης του νομικού πλαισίου, της βελτιστοποίησης των διαδικασιών και της χρήσης της τεχνολογίας.

Παράλληλα, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, θα ξεκινήσει το 2018 η εφαρμογή της νέας Εθνικής Βιομηχανικής Στρατηγικής της Κύπρου 2017-2030, την οποία έχουμε ήδη ετοιμάσει και θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ θα ενισχύσουμε περαιτέρω και τη στήριξη των επιχειρήσεών μας με Σχέδια Χορηγιών που θα τρέχουν πλέον ηλεκτρονικά, αποσκοπώντας σε επίσπευση των διαδικασιών. Ιδιαίτερα σε σχέση με την Επιχειρηματική Καινοτομία, αναγνωρίζοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των τεχνολογιών αιχμής, καθώς και τις δεξιότητες της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου, στόχος μας είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαδικασίες για ετοιμασία μελέτης για στήριξη των σημαντικότερων τεχνολογιών για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Σ’ αυτές κατατάσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, τις προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, τη ρομποτική, την εικονική πραγματικότητα και την τρισδιάστατη εκτύπωση.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάσταση που παραλάβαμε τον Μάρτιο του 2013, μ’ ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρακωμένο και χωρίς προοπτική κι έναν λαό βαθιά απογοητευμένο.”

Πώς κρίνετε την πενταετία διακυβέρνησης Αναστασιάδη;

Δεδομένων και των συνθηκών υπό τις οποίες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θεωρώ πως το γενικότερο έργο που επιτελέστηκε είναι εξαιρετικό. Σίγουρα έχουμε ακόμα ενώπιόν μας πολλές και μεγάλες προκλήσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάσταση που παραλάβαμε τον Μάρτιο του 2013, μ’ ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρακωμένο και χωρίς προοπτική κι έναν λαό βαθιά απογοητευμένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του έπρεπε, από την πρώτη κιόλας μέρα, να διαχειριστούμε τις πολλαπλές παθογένειες που υπήρχαν, σε όλους σχεδόν τους τομείς. Όλοι οι Κύπριοι συνεισφέραμε, ασφαλώς, προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Οι θυσίες του λαού μας όμως, μαζί με τη συνετή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με τις μεγάλες τομές και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν, μας επέτρεψαν να βρισκόμαστε σήμερα, πέντε χρόνια μετά, στο μέσο μιας πορείας για ένα νέο μοντέλο Κράτους. Για μια Κύπρο σταθερή και ευημερούσα, που θα διεκδικεί την επανένωσή της σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Famagusta.News