Θησαυρίζουν με πατάτες Κοκκινοχωρίων “μαϊμού” – Τί απαντά ο Υπουργός Γεωργίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τζίρος εκατομμυρίων από παρεμπόριο πατατών στην Ελλάδα. Επιτήδειοι θησαυρίζουν βαπτίζοντας αγνώστου προέλευσης πατάτες ως κυπριακές. Καταγγελίες από γεωργούς ακόμα και για “επάλειψη” πατατών με κοκκινόχωμα.

Διαστάσεις προσλαμβάνει τα τελευταία χρόνια ένα καλά δικτυωμένο κύκλωμα παρεμπορίου που εκμεταλλεύεται το όνομα της κυπριακής πατάτας στην Ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης: Πατάτες “μαϊμού”: Βάφουν πατάτες με κοκκινόχωμα και τις πωλούν ως κυπριακές

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πατατοπαραγωγών, το παρεμπόριο των κυπριακών πατατών “μαϊμού” έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής αλλά και ζημιά στο ίδιο το όνομα της κυπριακής πατάτας.

Επισημαίνεται ότι οι παρανομούντες έμποροι, εκμεταλλευόμενοι το όνομα της πατάτας των Κοκκινοχωρίων, έχουν προχωρήσει αρκετές φορές, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κυπρίων γεωργών, σε επάλειψη των αγνώστου προελεύσεως πατατών με κοκκινόχωμα για να τις πλασάρουν στην αγορά ως κυπριακές.

Δείτε το βίντεο με τη σημερινή εκπομπή του Σίγμα, “Μεσημέρι και Κάτι”:

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής στην εκπομπή του Σίγμα, “Μεσημέρι και Κάτι”, “ήταν ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν θα έλεγα σε δύο συναντήσεις. Και με τον τέως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και μετο νυν Υπουργό. Και ήταν ένα από τα θέματα μάλιστα τα οποία συζητήσαμε έτσι σε έκταση, και αποφασ΄σιτηκαν συγκεκριμένες ενέργειες πρώτα απ’ όλα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Δηλαδή οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεργάζονται ως προς το να δίνουν η μία στην άλλη στοιχεία ως προς τις ποσότητες οι οποίες εξάγονται από την Κύπρο και εισάγονται στην Ελλάδα, περαιτέρω, όποτε υπάρξει πληροφορία ή καταγγελία για τέτοιου είδους παραπλάνηση να λαμβάνονται, να διερευνώνται υποθέσεις και να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα. Πρέπει να σας πω ότι πήραμε και στο γραφείο μου συγκεκριμένες καταγγελίες οι οποίες για σκοπούς διασφάλισης της διερεύνησης δόθηκαν στον ίδιο τον Υπουργό ανά χείρας και αυτή τη στιγμή, λοιπόν, διερευνώνται αυτές οι αναφορές στη βάση καταγγελιών που έχουν γίνει στο γραφείο μου. Είχαμε μια συζήτηση πρόσφατα με τον Υπουργό, είναι υπό διερεύνηση το θέμα, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή για ευνόητους λόγους διότι αντιλαμβάνεστε πρέπει η διερεύνηση αυτή να γίνει διακριτικά και όταν υπάρξουν αποτελέσματα βέβαιαι θα ανακοινωθούν.”

Famagusta.News