Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

AFDEE8E6 FE79 490B 96CE 91CDABD941F2 exclusive, Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου

«Καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες του βίου μας να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Γιορτή χαρμόσυνη γιατί μας προσφέρει την αιώνια χαρά και απαλλάσσει τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, από την αμαρτία και μας ανοίγει την έξοδο από το αδιέξοδο σκοτεινό πλέγμα της αράχνης της αμαρτίας και της πνευματικής δουλείας.

• Η κίνηση αυτή του Θεού να συναντήσει όλους εμάς, δεν πρέπει να μας οδηγεί στον ύπνο της αδιαφορίας για την προσωπική, την κοινωνική και την παγκόσμια κατάσταση των πραγμάτων που μας προκαλούν φόβο, θλίψη οδύνη, θυμό και φθορά της υπάρξεώς μας. Πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους της σημερινής κατάστασης είτε στην πατρίδα μας, το Έθνος μας είτε της απειλής της ζωής του καθενός μας από την πανδημία. Μέσα σε μια παρεξηγημένη έννοια των λεγόμενων «δικαιωμάτων μας», όλοι γίναμε ειδικοί για τον ιό και για κάθε πράγμα γύρω μας και εκφράζουμε από καθέδρας την αλάθητη θέση μας.

• Λησμονήσαμε όμως να αναζητήσουμε τη συλλογική και προσωπική ευθύνη μας για την πνευματική κρίση που μας κατατρύχει και αποτελεί την αιτία της κακοδαιμονίας μας. Στροφή, λοιπόν, προς τον Σαρκωθέντα Υιό του Θεού που ήλθε και μας κάλεσε: «ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν τοῦ Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ» (Ματθ. 3, 3).

• Ας ετοιμάσουμε την ψυχή, την καρδιά και το σώμα μας να υποδεχθούμε τον ερχόμενο προς εμάς Χριστό και Λυτρωτή.

• Ας τον ευχαριστήσουμε για το «δρόμο» που έχει διανύσει από τον θεϊκό θρόνο στη σάρκωση, από την αιωνιότητα της θείας ζωής στο σταυρικό θάνατο, στον Άδη και στην Ανάσταση, για να μας συναντήσει.

• Ας τον δοξολογήσουμε για την ταπείνωσή του.

• Ας τον παρακαλέσουμε να φανεί ίλεως και να μας απαλλάξει από τη σκληρή εθνική και κοινωνική δοκιμασία των καιρών. •Ας ψάλλουμε με τους Αγγέλους του Θεού: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (Λουκ. 2, 14).

Ευλογημένα Χριστούγεννα και ελπιδοφόρο το νέον έτος 2021.

† Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος
Παραλίμνι,
Χριστούγεννα 2020.