Τουρίστες και από τον αραβικό κόλπο ψάχνουν στην ελ. Αμμόχωστο

b342db17 8369 42b4 9952 82493409d207 tourism cyprus ΠΑΣΥΞΕ, ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου

Άνοιγμα προς νέες τουριστικές αγορές θα επιχειρήσουν το 2020 οι τουριστικοί φορείς και οι ξενοδόχοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αφενός μεν για να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και αφετέρου για να καλύψουν τυχόν απώλειες από άλλες αγορές που θεωρούνται «κορεσμένες», όπως για παράδειγμα η αγγλική αγορά.

Ενόψει, μάλιστα, του Brexit που αναμένεται αρχές του νέου έτους, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, το τελευταίο διάστημα γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από τους ξενοδόχους και τους παράγοντες της επαρχίας, ώστε να αναπτυχθούν νέες τουριστικές αγορές. «Ενόψει του νέου χρόνου, στοχευμένα θα επιδιώξουμε την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από χώρες όπως είναι η Πολωνία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, από την κεντρική Ευρώπη και από χώρες της Σκανδιναβίας, οι οποίες πιστεύουμε ότι έχουν μεγάλες προοπτικές. Επιπρόσθετα, όμως, απ’ αυτές τις χώρες, από τις οποίες ως ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ήδη προσελκύουμε μικρό αριθμών τουριστών ετησίως, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε συνεργασίες και με χώρες εκτός Ευρώπης, όπως είναι οι χώρες του αραβικού κόλπου, για τις οποίες φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος ενόψει του 2020», σημείωσε ο Δ. Τάκκας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αμμοχώστου δήλωσε ότι ξεκίνησαν προσπάθειες για προσέλκυση περιηγητών και από αγορές του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως για παράδειγμα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες οι οποίες στην Κύπρο είναι γνωστές τα τελευταία χρόνια μόνο εξαιτίας του εργατικού προσωπικού που απασχολούν στο νησί μας. «Εκτός από το εργατικό δυναμικό που αποστέλλουν αυτές οι χώρες στην Κύπρο, πλέον διαβλέπουμε προοπτικές και για προσέλκυση οργανωμένων ομάδων τουριστών και αυτό θα επιδιώξουμε τη νέα χρονιά», σημείωσε.

Ανοικτά ξενοδοχεία από τα τέλη Μαρτίου

Εκτός από τις προσπάθειες που θα καταβληθούν τη νέα χρονιά για «απεξάρτηση» της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά από τις παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η ρωσική, η αγγλική και η σκανδιναβική, οι ξενοδόχοι θα επιχειρήσουν να πετύχουν μια μικρή, έστω, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Όπως εξήγησε στον «ΠΟΛΙΤΗ» ο Δώρος Τάκκας, παρόλο που η φετινή χειμερινή τουριστική περίοδος δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι κρατήσεις στα εναπομείναντα ανοικτά ξενοδοχεία της περιοχής είναι περιορισμένες, εντούτοις τη νέα χρονιά θα επιχειρηθεί όπως όλες σχεδόν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στα δύο τουριστικά θέρετρα να ανοίξουν περί τα τέλη Μαρτίου (άλλες χρονιές άνοιγαν Απρίλιο ή Μάιο). Και τούτο, όπως ανέφερε, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο Απρίλιος, με την ελπίδα να υπάρξει ικανοποιητική κίνηση από την άνοιξη και να επιτευχθεί μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ικανοποίηση για TUI

Σε μια άλλη εξέλιξη, ικανοποίηση επικρατεί ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου μετά την εξαγγελία της TUI Russia, ότι το 2020 θα αυξήσει τα προγράμματά της προς την Κύπρο, κάτι που σημαίνει αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 150 χιλιάδες από τη Ρωσία. Η εξέλιξη χαροποιεί τους ξενοδόχους της περιοχής, καθότι τα τελευταία χρόνια η ελεύθερη Αμμόχωστος απορροφά τη μερίδα του λέοντος από τη ρωσική τουριστική πίτα της Κύπρου, ευελπιστώντας παράλληλα να καλύψει με αυτή την αύξηση σε απώλειες που ενδεχομένως να προκύψουν από άλλες αγορές (βλέπε Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit).

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ