Βρυσούλλες: Λαθροθήρες επιτέθηκαν σε ακτιβιστές – Παραδόθηκαν στην Αστυνομία των Βάσεων

Τί αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ακτιβιστές της οργάνωσης CABS

2020.01.22 SBA CABS PR Photo CABS, exclusive, Αμπελοπούλια, Λαθροθηρία

Δύο παγιδευτές πουλιών από τις Βρυσούλλες, για τους οποίους, όπως αναφέρει η Επιτροπή κατά της σφαγής πουλιών (Committee against Bird Slaughter – CABS) υπήρχε ένταλμα σύλληψης από την Αστυνομία των Βάσεων για περιστατικό επίθεσης σε ακτιβιστή του οργανισμού (CABS), παραδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό της Δεκέλειας.

“Τα δύο άτομα κατηγορούνται για επίθεση που προκάλεσε σωματική βλάβη, οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς νούμερα κυκλοφορίας, λεκτική βία (εξύβριση και θανατικές απειλές) προς έναν εθελοντή του CABS μπροστά από αστυνομικούς των Βάσεων που συνόδευαν τους εθελοντές”, σημειώνει σε ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ η CABS.

Αναφέρει ότι “το περιστατικό συνέβη στις πρωινές ώρες της 14ης Ιανουαρίου όταν οι ακτιβιστές οδηγούσαν την Αστυνομία των Βάσεων σε παράνομη περιοχή παγίδευσης πουλιών κοντά στον Άγιο Νικόλαο”.

“Μετά την επίθεση και τις απειλές, οι άντρες εγκατέλειψαν τη σκηνή, για να παραδοθούν μερικές ημέρες αργότερα ύστερα από την αυξημένη πίεση της Αστυνομίας για εντοπισμό τους”, αναφέρει.

“Έχουμε ενημερωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς θα κατηγορηθεί σύντομα για την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του CABS, Andrea Rutigliano.

Αυτούσια η ανακοίνωση της οργάνωσης:

Δύο παράνομοι παγιδευτές πουλιών από τις Βρυσούλλες, για τους οποίους υπήρχε ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία των Βάσεων, για περιστατικό επίθεσης σε ακτιβιστή του οργανισμού (CABS), παραδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό της Δεκέλειας, δήλωσε σήμερα η επιτροπή κατά της σφαγής πουλιών (CABS).

Τα δύο άτομα κατηγορούνται για επίθεση που προκάλεσε σωματική βλάβη, οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς νούμερα κυκλοφορίας, λεκτική βία (εξύβριση και θανατικές απειλές) προς έναν εθελοντή του CABS μπροστά από αστυνομικούς των Βάσεων που συνόδευαν τους εθελοντές. Το περιστατικό συνέβη στις πρωινές ώρες της 14ης Ιανουαρίου όταν οι ακτιβιστές οδηγούσαν την αστυνομία των Βάσεων σε παράνομη περιοχή παγίδευσης πουλιών κοντά στον Άγιο Νικόλαο. “Λίγο μετά τη συνάντησή μας με την αστυνομία, οι δύο άνδρες έφθασαν σε ένα μαύρο SUV χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας. Ήταν επιθετικοί και άρχισαν να μας φωνάζουν. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν μας απείλησαν ότι θα μας σκοτώσουν και ένας από αυτούς με χτύπησε στο πρόσωπο” είπε ο κ. Cartisano, μέλος του ΜΚΟ. Επίσης, υπενθύμισε ότι “μόνο η παρουσία της αστυνομίας εμπόδισε τους παράνομους παγιδευτές να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί (και στη χειρότερη περίπτωση να σκοτώσουν έναν από εμάς) “. Τελικά οι άντρες σταμάτησαν την επίθεση και εγκατέλειψαν τη σκηνή.

Μετά την επίθεση, η Αστυνομία των Βάσεων εξέδωσε εντάλματα σύλληψης και για τους δύο υπόπτους και αύξησε την παρουσία της στον Άγιο Νικόλαο και τις Βρυσούλλες. Το ανθρωποκυνηγητό συμπεριλάμβανε επίσης έλεγχους σε χωράφια, μπυραρίες και αλυσίδες στοιχημάτων, όπου οι δύο ύποπτοι υποπτεύονταν να επισκέπτονταν συχνά. Η αυξημένη πίεση από την αστυνομία τελικά ανάγκασε τους δύο υπόπτους να σταματήσουν να κρύβονται και να παραδοθούν στον αστυνομικό σταθμό της Δεκέλειας λίγες μέρες μετά την επίθεση. “Έχουμε ενημερωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς θα κατηγορηθεί σύντομα για την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιων δικαστηρίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του CABS, κ. Andrea Rutigliano. Ο CABS εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχεία επιτυχία της έρευνας και επαίνεσε την αστυνομία των Βάσεων για τον επαγγελματισμό της και τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση / μείωση της παράνομης παγίδευσης πουλιών.

Μετά από το 2016, οι καταγγελίες του CABS στην αστυνομία των Βάσεων οδήγησαν στη μείωση της παράνομης παγίδευσης πουλιών κατά 85% εντός των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Ο CABS σημείωσε επίσης ότι η επιβολή του νόμου στις περιοχές που βρίσκονται υπό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ το Κλιμάκιο κατά της λαθροθηρίας της αστυνομίας Κύπρου καταργήθηκε πρόσφατα. Επίσης, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καθώς και η τοπική αστυνομία σπάνια ανταποκρίνονται σε καταγγελίες παράνομης παγίδευσης πουλιών.

Η οργάνωση δήλωσε ότι η σειρά βίαιων επιθέσεων εναντίον των μελών της τα τελευταία χρόνια δεν θα τους αποτρέψει από το να συνεχίσουν το έργο τους για να τερματίσουν την παράνομη παγίδευση πουλιών στην Κύπρο.