Ξενοδόχοι Αμμοχώστου: Εν αναμονή μέχρι αρχές Ιουνίου – 80% των ξενοδοχείων θα παρεμείνουν κλειστά

Εικόνα Αρχείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου συνήλθε την Παρασκευή 29 Μαϊου 2020 σε έκτακτη συνεδρία και εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τα μνημόνια για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και τις προοπτικές ανοίγματος των διαφόρων αγορών. Τόσο χρονικά όσο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου αντάλλαξαν απόψεις για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, τα πρωτόκολλα για τις διάφορες πτυχές του θέματος και τις προοπτικές της τουριστικής κίνησης για το 2020.

Όπως αναφέρθηκε, το τοπίο είναι ακόμη θολό και η κατάσταση ρευστή, το 2020 κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολο έτος καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξει ικανοποιητική ροή τουριστών που να δικαιολογεί το άνοιγμα όλων των ξενοδοχείων ή και ενός μεγάλου αριθμού. Τονίστηκε δε ότι θα πρέπει να αναμένουν οι ξενοδόχοι μέχρι τις αρχές Ιουνίου για να διαπιστώσουν αν θα μπορέσουν να υποδεχθούν ντόπιους τουρίστες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα μικρών μονάδων και σε κατοπινό στάδιο για τουρισμό από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι κύριες αγορές για την περιοχή, Αγγλία, Ρωσία και Σουηδία είναι ακόμη κλειστές για την Κύπρο και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το εάν και πότε θα ανοίξουν. Χωρίς αυτές τις αγορές δεν είναι δυνατή η λειτουργία των πλείστων ξενοδοχείων αφού αντιπροσωπεύουν το 75-80 % της τουριστικής κίνησης.

Παράλληλα ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου τονίζει ότι οι ξενοδόχοι της περιοχής διακατέχονται από έντονη επιθυμία να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία τους ως και με οικονομικές επιπτώσεις, νοουμένου ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις όσον αφορά την θετική ανταπόκριση των αεροπορικών εταιριών και των μεγάλων διοργανωτών ταξιδιών.

«Ευελπιστούμε, αναφέρει η ανακοίνωση, ότι θα μπορέσουν οι μεγάλες αγορές της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας να ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα έστω και κατά τα μέσα Ιουλίου.»

Παράλληλα, το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου χαρακτήρισε ως πολύ θετική την είδηση ότι η WIZZ Air καθιστά το αεροδρόμιο Λάρνακας ως ολόχρονη βάση της και συνεχάρη τον Υπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσο και τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο για την επιτυχία αυτή.

Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους και για τα άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως την μείωση του ΦΠΑ από 9% σε 5%, την χρήση των vouchers και τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν στη στήριξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως η ρευστότητα την οποία τόσο έχει ανάγκη η βιομηχανία.

Τέλος τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου εξέφρασαν την ανησυχία τους και για το 2021 το οποίο χαρακτήρισαν σαν ακόμη μία δύσκολη χρονιά.

Famagusta.News