ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Συγκινεί η μαμά της μικρής Μοδέστιας «Απαγορεύω στον εαυτό μου να κλαίει για ένα μωρό που είναι ζωντανό»

«Κυοφορώ έναν άγγελο. Θα έχει έξτρα αγκαλιές. Έξτρα φιλάκια. Έξτρα αγάπη. Και έξτρα χρωμόσωμα.»

mod 3 Λευχαιμία, Μοδεστία, παιδογκολογικό
Last updated:

Η Μοδέστια Σαμάρα από το Ξυλοφάγου γεννήθηκε με σύνδρομο Down και είναι μόλις 3 χρονών. Τον Φεβρουάριο του 2021, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια 2η διάγνωση, Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Η μαμά της, Στεφανία Θεοφάνους, αντλώντας δύναμη από το χαμόγελο της κόρης της δίνει μαθήματα ζωής και απαγορεύει πια στον εαυτό της να κλαίει για ένα παιδί που είναι ζωντανό.

Η εξομολόγηση της στη Θεοδώρα Κυριάκου συγκινεί, δίνει κουράγιο και αγγίζει βαθιά την καρδιά σου.

“Είναι ωραίο να έχεις αδυναμίες, αλλά εν πιο ωραίο να έχεις δύναμη.

Είναι η δύναμη μου δεν είναι η αδυναμία μου.”

“Είσαι η δύναμη μου.

Σ αγαπώ πολύ πολύ.”

Κυοφορώ έναν άγγελο. Θα έχει έξτρα αγκαλιές. Έξτρα φιλάκια. Έξτρα αγάπη. Και έξτρα χρωμόσωμα.

Κλάμα. Ήρθε το γιατί… Δεν ήταν όμορφα συναισθήματα.

Aποβολή… ΟΧΙ

Δεν το σκέφτηκα. Ό,τι μου έστειλε ήθελα να το κρατήσω. Δεν το σκέφτηκα ποτέ.

Η απόφαση ήταν να κρατήσω το παιδί.

Δεν γνωρίζεις τι είναι το σύνδρομο down εξ αρχής… Γνώριζα ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας πιθανόν να εμφανίσουν προβλήματα υγείας. Το μόνο που ΤΟΥ είπα ήταν… “Αν είναι να μου την πάρεις νωρίς… παρ΄την τώρα, ΣΟΥ τη χαρίζω.

Δεν είπα τις σκέψεις μου σε κανέναν… δεν ήθελα να επηρεαστώ από κανέναν.

Όσο κυοφορούσα σκεφτόμουν… ” ΓΙΑΤΙ

Η μαμά μου να κλαίει πολύ. Δεν το δέχτηκε εύκολα. Απογοητεύτηκε. Ήταν εκείνη που είχε τους περισσότερους ενδοιασμούς.  Το γιατί μέσα της ήταν πιο έντονο από το δικό μου γιατί.

Της το επέβαλα. ΄Έτσι μας το ΕΣΤΕΙΛΕ, έτσι θα το μεγαλώσουμε

Είχα δίπλα μου ανθρώπους. Ο σύζυγος μου που ήταν πολύ θετικός. Οι φίλες μου, μου σύστησαν μια οικογένεια που είχε παιδάκι με σύνδρομο down. Είναι ο Αντρέας και τότε ήταν τεσσάρων ετών. Ένα κανονικό ζωηρό παιδάκι, καταλάβαινε τα πάντα!

Με αυτό τον τρόπο είδα την ανάπτυξη που μπορεί να έχει. Με βοήθησε πολύ.

Όταν γεννήθηκε είχα κάνει επαγγελματική βιντεογράφηση κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη. Πάρα πολύ ενθουσιασμένη. Ανυπομονούσα. Να την δω, να την γνωρίσω. Ήθελα τόσο πολύ να δω πως θα είναι πως θα μοιάζει. Δεν με ένοιαζε καθόλου πια που θα είχε σύνδρομο down. Δεν με φόβιζε τίποτα. “ΜΠΟΡΩ! Ό,τι και να είναι μπορώ. “

Έχει περισσότερα τρεχάματα. Είναι δύσκολο. Αλλά δεν είπε κανείς ότι η μητρότητα είναι εύκολη.

Αλλά όταν έχεις έναν άγγελο σπίτι σου, δεν αξίζουν όλα αυτά; Αξίζουν!

Η Μοδέστια ήταν 2.5 χρονών όταν…

Έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου.

Φεβρουάριος 2021.

Λευχαιμία. Καρκίνος του αίματος. Αυτά ήξερα μόνο.

Λεμφοβλαστική ή  μυελοβλαστική.

Δεν καταλάβαινα πολλά. Πολλές καινούργιες λέξεις. Η ορολογία, λες και είναι άλλη γλώσσα.

Προσπαθούσε η γιατρός να μου εξηγήσει αλλά…

Έκλαιγα. Έκλαιγα πολύ αλλά θυμάμαι το εαυτό μου να λέει στην γιατρό… “Είμαστε δυνατές “.

Το χειρότερο ήταν ότι ήμουν μόνη μου. Ο σύζυγός μου ήταν στην δουλειά. Ήθελα τον σύντροφο μου, δίπλα μου. Με την πανδημία δεν επέτρεπαν σε κανέναν. Καραντίνα. Ακόμα και όταν την πήρα νοσοκομείο είχαμε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις εννέα η ώρα.

Αν έπεφτα, δεν θα μπορούσε κανείς την βοηθήσει. Αν έπεφτα εγώ, θα γκρεμιζόταν το σπίτι. Δεν υπήρχε περιθώριο να πέσω. Δεν θα πέσω. Θα το περάσουμε σαν μια απλή αρρώστια.

Οι πρώτες μέρες στο νοσοκομείο ήταν σοκ. Τόσο πρωτόγνωρα όλα. Το νοσοκομείο ήταν το δεύτερο μας σπίτι. Όταν έχεις και άλλα παιδάκια είναι δύσκολο.Υπάρχουν στιγμές που λυγίζεις. Αλλά δεν έχει επιλογή να κάνεις κάτι. Θα κλάψεις. Θα πέσεις… Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς.

Όταν η ίδια έχει το χαμόγελο της, εγώ πρέπει να έχω διπλό χαμόγελο. Η ψυχολογία είναι το παν. Όταν η ίδια το περνάει. Όταν το σώμα της το περνάει τότε και η ψυχολογία της το περνάει.

Οι χημειοθεραπείες είναι δύσκολες. Οι κορτιζόνες που παίρνει είναι ακόμα πιο δύσκολες.

…Η Μοδέστια με κορτιζόνες.

Μάιος… Καλοκαίρι… Αυξημένη δόση κορτιζόνης.

Η Μοδέστια μου, μόνο κλαίει. Τίποτα δεν μπορεί να την βοηθήσει. Τίποτα δεν μπορεί να την καθησυχάσει. Είναι άλλο, αντίθετο μωρό όταν παίρνει κορτιζόνη. Γίνεται πολύ νευρική.

Εκεί… λυγίζω.

Απαγορεύω στον εαυτού μου να κλαίει για ένα μωρό που είναι ζωντανό.

Η Μοδέστια είναι το στήριγμα μας. Είναι η δύναμη μας.

Με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Θέλω να ενημερώσω τον κόσμο για όλα τα θέματα που μπορεί να προκύπτουν.

Όταν δεν έχεις ζήσει με ένα παιδάκι που έχει σύνδρομο down, μη μιλάς αρνητικά. Οι γιατροί γνωρίζουν το σύνδρομο από την ιατρική πλευρά. Δεν το γνωρίζουν από την συναισθηματική πλευρά. Σε αυτούς που σχολιάζουν αρνητικά, απαντάω δεόντως. Έχω επίσης πολλές διαδικτυακές φίλες που αγαπάνε την Mοδέστια και πολλές φορές απαντάνε οι ίδιες στην θέση μου. Πρέπει να το αποδεχτούν όλοι. Κυρίως ο γονιός πρέπει να το αποδεχτεί και μετά ο στενός οικογενειακός κύκλος. Έτσι βοηθάς ένα παιδάκι. Οποιοδήποτε παιδάκι έχει ιδιαιτερότητες, χρειάζεται αποδοχή. Μας το έστειλε; Για κάποιο λόγο μας το έστειλε. Δέξου το. Αγάπησε το. Δώσε του όλα όσα μπορείς και θα σου δώσει πίσω τα διπλά. Υπάρχει ανιδιοτελής αγάπη.

Αυτό που σου προσφέρουν συναισθηματικά, όλα τα άλλα τα ισοπεδώνει.

Ζητάω τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, τα διαφορετικά παιδιά, να έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες.Το σύνδρομο down είναι πάρα πολύ διαχειρίσιμο, πολύ εκπαιδεύσιμο και μπορούν να μάθουν πάρα πολλά, άρα μην τους τα στερείται.

Εμείς τους δίνουμε τα φτερά και τα εφόδια και πολλές φορές τους τα κόβουν. Θέλουν να τα κλείσουν σε ιδρύματα πολλές φορές, να τα βάλουν σε μονάδες, ενώ υπάρχουν παιδιά που μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Υπάρχει κορίτσι με το σύνδρομο που τελείωσε πανεπιστήμιο.

Μη μου λες να βάλω το παιδί μου σε ίδρυμα. Δεν θα το βάλω.

Δεν μπορείς να μου επιβάλεις να το έχω στην μονάδα. Τι είναι η μονάδα; Ένας χώρος που απλά τα προσέχουν και τα στιγματίζουν γιατί είναι τα παιδιά της μονάδας.

Μάνα είναι δύναμη. Η κολώνα του σπιτιού.

Για τα θέματα υγείας… μαμάδες κρατάτε γερά. Είναι δύσκολος ο δρόμος. Κρατάτε γερά. Η ψυχολογία πρέπει να είναι στα ύψη. Νιώθω ότι μόνη μου ότι διαχειρίζομαι αλλά αυτό είναι στη φύση της μάνας. Οι περισσότεροι άντρες δεν έχουν την δύναμη που έχουμε εμείς. Όσο αφορά μικρά παιδιά τους είναι ακόμα πιο δύσκολο. Δεν μπορούν.

Εύχομαι η Μοδέστια μου, να έχει την υγεία της, να το ξεπεράσει όλη αυτή την περιπέτεια όσο πιο ανώδυνα γίνεται και φυσικά να είναι χαρούμενη.

Το κείμενο επιμελήθηκε από FamagustaNews.

Δείτε τη συνέντευξη στην Θεοδώρα Κυριάκου:

Οι εκπομπές της Θεοδώρας Κυριάκου είναι αφιερωμένες στις Ιωάννα Στυλιανού και Μαίρη Λιοτατή Καλοπετρίτη που έφυγαν πρόωρα.