Δεν είναι δυνατή η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού εκτός Λευκωσίας, είπε στο ΕΒΕΑ ο Λακκοτρύπης

SAM 4956 scaled ΕΒΕΑ, Υφυπουργείο Τουρισμού

Αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου συναντήθηκε χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση, με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού  κ. Γιώργο Λακκοτρύπη με τον οποίο συζήτησε διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Επαρχία και τον  επιχειρηματικό κόσμο της Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα το ΕΒΕΑ έθεσε τα πιο κάτω αιτήματα:

  • Τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού με έδρα την ελεύθερη Αμμόχωστο.
  • Την προώθηση έργων υποδομής που θα υποστηρίζουν την συνεχή αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών (υδατοπρομήθεια, ενέργεια, οδικό δίκτυο κ.ά.).
  • Την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
  • Την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
  • Την παροχή κινήτρων και την εκπαίδευση ανέργων και αλλοδαπών για απασχόληση τους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
  • Την κατασκευή παράλληλων λιμενοβραχιόνων στη θαλάσσια περιοχή Σωτήρας για την βελτίωση των παραλιών της περιοχής.
  • Την άμεση υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου.
  • Τη δημιουργία νέας βιομηχανικής περιοχής στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου.
  • Την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από μη αδειούχα καταλύματα και από την διοχέτευση τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΕΒΕΑ ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Υπουργείο έχει λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις του ΕΒΕΑ για την προώθηση αναπτυξιακών έργων και θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας.

Οσον αφορά τα ζητήματα του τουρισμού, ο Υπουργός επεσήμανε ότι θα πρέπει το ΕΒΕΑ και όλοι οι φορείς να εργαστούν για την υλοποίηση του νέου στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Αναφορικά με το Υφυπουργείο Τουρισμού ο κ. Λακκοτρύπης παρατήρησε ότι αυτό θα γίνει με την κατάργηση του ΚΟΤ και την μεταφορά των 300 υπαλλήλων του κάτω από τον νέο πολιτικό προϊστάμενο και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η μεταφορά του στην Αμμόχωστο ή σε άλλη επαρχία.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο στηρίζει τον Επιμελητηριακό θεσμό και είναι έτοιμο να βοηθήσει όλον τον επιχειρηματικό κόσμο της Αμμοχώστου για την αξιοποίηση των σχεδίων – χορηγιών του Υπουργείου καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επενδυτικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τον CIPA, το ΕΒΕΑ και το ΚΕΒΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ