Υπό κράτηση πέντε Σύροι για τη νέα άφιξη μεταναστών

Άλλοι 17 Σύροι, όλοι άνδρες, εισήλθαν παράνομα στη Δημοκρατία το απόγευμα της Πέμπτης

DSC 0701 scaled exclusive, Αστυνομία, Άφιξη μεταναστών, Μετανάστες
Εικόνα Αρχείου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον πέντε ατόμων, ηλικίας 53, 51, 46, 50 και 49 ετών από τη Συρία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση που αφορά μεταξύ άλλων υποβοήθηση προσώπου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στη Κυπριακή Δημοκρατία, υποβοήθηση προσώπου τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό αποκόμιση κέρδους, παράνομη είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας και μεταφορά προσώπου δια υδάτινης οδού με μη ασφαλή ή υπερφορτωμένο σκάφος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χρίστου Ανδρέου, εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας «γύρω στις 14.15 το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Αυγούστου εντοπίστηκε από ραντάρ της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, σκάφος που έπλεε ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Άκατος της Λιμενικής προσέγγισε δύο ώρες αργότερα μία ξύλινη βάρκα στην οποία βρίσκονταν πέντε παράτυποι ενήλικες άντρες από τη Συρία».

Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε ότι «λίγο πριν τις επτά το απόγευμα εντοπίστηκε και δεύτερη ξύλινη βάρκα η οποία έπλεε ανοικτά του Κάβο Γκρέκο στην οποία ύστερα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 32» άνδρες μετανάστες, εκ των οποίων οι 7 ήταν ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη 01.30 τα ξημερώματα οι δύο βάρκες, λόγω της άσχημης κατάστασης τους βούλιαξαν, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να περισυλλεγούν από άκατο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και να οδηγηθούν με ασφάλεια στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου.

Οι επιβαίνοντες στις βάρκες ανέφεραν στην Αστυνομία ότι ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 24 Αυγούστου από παραλία της Συρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της Αστυνομίας προέκυψε μαρτυρία εναντίον πέντε ανδρών, οι οποίοι φαίνεται ότι ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα, ενώ από περαιτέρω έρευνες διαπιστώθηκε ότι ένας από αυτούς είναι απαγορευμένος μετανάστης και η είσοδος του στη Δημοκρατία απαγορεύεται, λόγω απέλασής του.

Οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν δυνάμει, δικαστικού εντάλματος, και σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης για οκτώ μέρες.

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ακόμα ότι οι 17 άνδρες από τη Συρία οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Αυγούστου ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, μεταφέρθηκαν το βράδυ στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών Πουρνάρα.

Τις υποθέσεις διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου.