Αποχετευτικό Κοκκονοχωρίων: Ξεμπλοκάρει μετά από 7 χρόνια στασιμότητας!

19 83104apoxeteusi erga 1 696x529 1 Αποχετευτικό, Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια στασιμότητας και μια πρωτοφανή και σκανδαλώδη καθυστέρηση στην ανάθεση δημόσιας σύμβασης, βγαίνει επιτέλους από το αδιέξοδο το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωρίων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ξεμπλοκάρει η διαδικασία που αφορά την ανάθεση του συμβολαίου για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων η οποία, όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, είναι σε εκκρεμότητα εδώ και επτά ακριβώς χρόνια, από τον Ιούλιο του 2013!

Μετά λοιπόν από επτά χρόνια στασιμότητας, έχει ξεκαθαρίσει η κατακύρωση του συμβολαίου το οποίο ανατίθεται στην εταιρεία Cyfield. Εκτίμηση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων είναι ότι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με προοπτική να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Εφικτή η έναρξη εργασιών τον Σεπτέμβρη

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημέρωσε γραπτώς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων με επιστολή ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2020 ότι έχει γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα στους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς που υπέβαλαν προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού 10/2013. Αυτό έγινε ακριβώς επτά χρόνια μετά την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού που έγινε στις 16 Ιουλίου 2013. Η κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 αλλά, δυστυχώς, χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να ξεκαθαρίσουν οι προσφυγές επί προσφυγών οι οποίες κατέληξαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβριο.

Με την επιστολή της 3ης Ιουλίου 2020 με αποδέκτη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων και δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννη, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημερώνει ότι με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε με το ΣΑΚ στις 12 Ιουνίου 2013, το ΣΑΚ θα υπογράψει συμφωνία με τον επιτυχόντα προσφοροδότη για τη λειτουργία και συντήρηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων για περίοδο 20 ετών αναλαμβάνοντας το κόστος αυτό το οποίο θα ανακτάται από τα τέλη αποχετεύσεων.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα υπογράψει συμβόλαιο για μελέτη και κατασκευή του Βιολογικού Σταθμού με την εταιρεία Cyfield για το ποσό των 24.833.365 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ το κόστος για την εικοσαετή λειτουργία και συντήρηση του Σταθμού ανέρχεται στα 18.863.418 συν ΦΠΑ.

Το ΤΑΥ ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας τον πρόεδρο του ΣΑΚ σε συνάντηση την περασμένη Τετάρτη 8 Ιουλίου σημειώνοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ετοιμασία των τελών αποχετεύσεων που θα επιβάλλονται στους πολίτες των δέκα δήμων και κοινοτήτων που αποτελούν το σύμπλεγμα των Κοκκινοχωρίων.

Διαδικαστικά, αύριο Δευτέρα θα σταλεί επιστολή στον ανάδοχο και εντός ενός μήνα υπολογίζεται ότι θα υπογραφούν τα συμβόλαια, αφού η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό παρουσιάσει τραπεζική εγγύηση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Χαραυγή» ο δήμαρχος Δερύνειας και πρόεδρος του ΣΑΚ, φαίνεται ότι είναι εφικτή η έναρξη εργασιών μέσα στον Σεπτέμβρη. “Ευελπιστούμε ότι εντός Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα έργα στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν σε 22 μήνες”, ανέφερε ο Άντρος Καραγιάννης ο οποίος, έστω μετά από τόσο πολύχρονη καθυστέρηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση του έργου μετά από αρκετές πιέσεις από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων.

Αρχίζει αμέσως η επιβολή τελών αποχέτευσης

Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων θα κατασκευαστεί σε τεμάχιο μεταξύ του Δάσους Άχνας και του Αυγόρου. Ανάμεσα στις διαδικασίες που πρέπει τώρα να διεκπεραιωθούν είναι φυσικά η στελέχωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, αλλά και η στέγασή του η οποία προσωρινά θα γίνει σε λυόμενα υποστατικά μέχρι την ολοκλήρωση του Βιολογικού στις εγκαταστάσεις του οποίου θα στεγαστεί μόνιμα το ΣΑΚ.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη αποχετεύσεων τα οποία αφορούν άμεσα τους φορολογούμενους των δέκα δήμων και κοινοτήτων του συμπλέγματος, το ΤΑΥ ενημέρωσε το ΣΑΚ ότι πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για την επιβολή της σχετικής φορολογίας ούτως ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της εικοσαετούς σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης.

Ο Άντρος Καραγιάννης δήλωσε στη “Χ” ότι εντός του Ιούλη θα ληφθεί οριστική απόφαση για τα τέλη αποχετεύσεων και θα αρχίσουν να αποστέλλονται αμέσως οι λογαριασμοί. Το ΣΑΚ έχει λάβει κατ’ αρχήν απόφαση να ξεκινήσει με τα χαμηλότερα τέλη.

Τι θα γίνει με το κόστος για τις φθορές λόγω της καθυστέρησης;

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ευχή όλων είναι εντός του 2023 να μπορέσει επιτέλους να συνδεθεί το δίκτυο αγωγών στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων για να τεθεί σε λειτουργία το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωρίων, το οποίο καλύπτει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Άχνας, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους και Βρυσούλλων-Αχερίτου.

Υπάρχει όμως άλλο ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο χρήζει ξεκαθαρίσματος και είναι οι φθορές στο δίκτυο αγωγών και στις υποδομές οι οποίες έχουν ήδη επέλθει λόγω ακριβώς της πολύχρονης στασιμότητας στη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης για τον Βιολογικό Σταθμό. Το ΣΑΚ πρέπει να προβεί σε περαιτέρω ελέγχους για την κατάσταση στα υπόγεια δίκτυα στα οποία, όπως το ίδιο έχει καταγγείλει, κάποιοι πολίτες συνέδεσαν από μόνοι τους τις κατοικίες και διοχέτευσαν τα λύματα με αποτέλεσμα αυτά να μείνουν στάσιμα και να δημιουργούν συνθήκες σήψης.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων φθορά στα καπάκια των φρεατίων. Όλα αυτά συνεπάγονται κόστος για τις επιδιορθώσεις το οποίο, σύμφωνα με το ΣΑΚ, δεν μπορεί να επιβαρύνει τους φορολογούμενους απευθείας αλλά πρέπει να καλυφθεί από την κυβέρνηση η οποία έχει την ευθύνη για την τραγική διαχείριση της σύμβασης μελέτης και κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας και την τεράστια καθυστέρηση.

Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος του ΣΑΚ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της αναφορικά με το κόστος των απαιτούμενων επιδιορθώσεων.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Καραγιάννης, η εξάχρονη καθυστέρηση στη λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων δεν αποτελεί ευθύνη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και ως εκ τούτου η ευθύνη για τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης βαραίνει αποκλειστικά το κράτος. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, το κόστος επιδιορθώσεων και γενικά τα αρχικά έξοδα μέχρι το δίκτυο να λειτουργήσει ικανοποιητικά πρέπει να καλυφθούν από την κυβέρνηση. Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι στα πλείστα φρεάτια έχουν φθαρεί ολοκληρωτικά τα λάστιχα των καπακιών με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Αυτά και άλλα τμήματα του δικτύου, χρειάζονται μερική ή ακόμα και ολική συντήρηση, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΑΚ, ο οποίος επανέλαβε και τις καταγγελίες ότι πολίτες έχουν συνδέσει από μόνοι τους τις οικίες τους με το δίκτυο και απορρίπτουν παράνομα τα λύματα τα οποία όμως παραμένουν στάσιμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση και για το περιβάλλον, αλλά και για τους ανθρώπους.

Ο Άντρος Καραγιάννης ξεκαθάρισε την έντονη ανησυχία των Τοπικών Αρχών στο ενδεχόμενο να κληθούν να συμβάλουν οικονομικά στην επιδιόρθωση του δικτύου, το οποίο παραμένει ανενεργό για μια δεκαετία περίπου ξεκαθαρίζοντας ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση και τα προβλήματα ανήκει στο κράτος το οποίο συνεπώς πρέπει να αναλάβει και το κόστος.

Σ’ ένα από τα πιο σκανδαλώδη δημόσια έργα των τελευταίων δεκαετιών, το αποχετευτικό σύστημα του συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων άρχισε να κατασκευάζεται από το 2010 αλλά δέκα χρόνια μετά δεν έχει ακόμα λειτουργήσει! Ο λόγος είναι η εξωφρενική καθυστέρηση στις διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς για την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, μια διαδικασία η οποία αναμφίβολα συγκαταλέγεται στα χειρότερα παραδείγματα λειτουργίας του κράτους στα χρονικά της Δημοκρατίας. Όπως προαναφέραμε, η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 και έκτοτε άρχισε ένας “πόλεμος” ιεραρχικών προσφυγών των εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο ο οποίος συνεχίστηκε μέχρι πρότινος. Λόγω αυτής της πρωτοφανούς, ακόμα και για τα δεδομένα της Κύπρου καθυστέρησης, το δίκτυο αγωγών είναι ολοκληρωμένο από το 2014, αλλά έξι χρόνια μετά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία αφού δεν υπάρχει Σταθμός Επεξεργασίας για να συνδεθεί!

Όλοι αυτοί οι τραγικοί χειρισμοί επέφεραν και τιμωρία της Κύπρου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο, το ΔΕΕ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για παραλείψεις στην εκπλήρωση υποχρεώσεων σχετικά με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε 31 οικισμούς. Από αυτούς, οι 10 είναι οι οικισμοί που συνθέτουν το αποχετευτικό σύμπλεγμα Κοκκινοχωρίων…

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως συνέχεια διαδικασίας παράβασης που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 και προειδοποιητικής επιστολής της Κομισιόν το 2018 με την κυβέρνηση όμως ν’ αδυνατεί να συμμορφωθεί.

Πηγή: dialogos.com.cy