Ζημιές σε πατατοκαλλιέργειες στην επ. Αμμοχώστου

1FC20D8B 4E4C 4F10 BF0B 9FD10438486B exclusive, Γεωργία, Νέα Αμμοχώστου, Πατατοπαραγωγοί
Εικόνα Αρχείου

Ζημιές σε πατατοκαλλιέργειες σε Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, προκλήθηκαν από τον παγετό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως δήλωσε ο Τάσος Γιαπάνης Γενικός Γραμματέας του Παναγρατικού αρκετές πατατοκαλλιέργειες σε Κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου «έχουν πληγεί από τον παγετό. Ο παγετός είναι από τις καιρικές συνθήκες που είναι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ και για να δοθεί αποζημίωση θα πρέπει να έχει πληγεί το 30% της παραγωγής».

Πρόσθεσε ότι «με εκπροσώπους του ΟΓΑ θα επισκεφθούμε εντός των επόμενων ημερών, τις πληγείσες περιοχές για να διενεργηθεί επί τόπου έλεγχος και να καταγραφούν οι ζημιές οι οποίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους εντός 2-3 ημερών. Μετά την καταγραφή των ζημιών οι παραγωγοί οι οποίοι θα δικαιούνται αποζημιώσεις, θα τις λάβουν εντός του χρονικού πλαισίου που προνοείται από τους κανονισμούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιαπάνης είπε ότι «ο ΟΓΑ έχει μεν καταργηθεί ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει το νομικό καθεστώς μέχρι τη ψήφιση του νέου θεσμού».

Εξάλλου ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου είπε ότι «ο παγετός έπληξε αρκετές καλλιέργειες πατατών, σε περιοχές από τη Σωτήρα μέχρι και το Ξυλοφάγου και προκλήθηκαν αρκετές ζημιές. Πρέπει άμεσα ο ΟΓΑ να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, να καταγράψει τις ζημιές και να ξεκινήσει τη διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών».

Πρόσθεσε πως «οι παραγωγοί καθ’ όλη τη διάρκεια των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο, πότιζαν τις καλλιέργειες τους για να τις γλυτώσουν από τον παγετό. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν εξ αιτίας του παγετού και σε συνδυασμό με τις βροχές που έπεσαν αλλά και το πότισμα που έκαναν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες τους».

Από την πλευρά του ο Τάσος Βαρδάκης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοκηπιούχων Κύπρου ανέφερε ότι «η χθεσινή ήταν μια δύσκολη βραδιά με αρκετούς παραγωγούς να ποτίζουν τις φυτείες τους. Ωστόσο από τον παγετό που δημιουργήθηκε σήμερα έγιναν αρκετές ζημιές σε διάφορα προϊόντα των παραγωγών και αναμένουμε να δούμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος τους».

Πρόσθεσε ότι από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες θα επηρεαστούν τα πρώιμα προϊόντα και οι ποσότητες τους.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ