Πεζή φέτος η στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου

a 92 Ειδήσεις
a 3733 Ειδήσεις

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την επετειακή στρατιωτική παρέλαση για την ανεξαρτησία που πραγματοποιείται κάθε 1η Οκτωβρίου δεν θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα τμήματα αλλά μόνο πεζοπόρα. Το κόστος που απαιτείται κυρίως για τα καύσιμα, που θα καταναλωθούν από άρματα, οχήματα και πτητικά μέσα, κατέστησε απαγορευτική τη συμμετοχή τους, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για μη συμμετοχή μηχανοκίνητων τμημάτων λήφθηκε αφότου έγινε ενημέρωση από επιτελείς του ΓΕΕΦ αναφορικά με το κόστος σε καύσιμα. Μάλιστα χθες το ΓΕΕΦ ενημέρωσε όλες τις μονάδες της ΕΦ προκειμένου η προετοιμασία να συνεχιστεί μόνο με τα πεζοπόρα τμήματα. Εντός των ημερών αναμένεται να ενημερωθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες που συμμετέχουν στην παρέλαση.

Σημειώνεται ότι το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα κατά την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Πέρα από το γεγονός ότι εάν δεν αλλάξει κάτι και δεν συμμετάσχουν μηχανοκίνητα τμήματα, για την προετοιμασία της στρατιωτικής παρέλασης το ΓΕΕΦ έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα αναφορικά με το χώρο που θα γίνουν οι προετοιμασίες. Η επιταγμένη γη στην οποία υπάρχει ο δίαυλος του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λακατάμιας όπου τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν οι δοκιμές της παρέλασης, επιστράφηκε πριν από μερικούς μήνες στους ιδιοκτήτες της. Αυτοί με τη σειρά τους ξεκίνησαν να σχεδιάζουν πώς θα αξιοποιήσουν την περιουσία τους η οποία ήταν δεσμευμένη από την Ε.Φ. από το 1963. Το πρόβλημα που δημιουργείται για το ΓΕΕΦ έχει να κάνει με το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του δίαυλου, δεν ανήκει πλέον στο στρατό. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να διεξαχθούν εκεί οι πρόβες.

Οι αρμόδιοι του ΓΕΕΦ πλέον εξετάζουν δύο λύσεις δίνοντας προτεραιότητα στο να εξασφαλιστεί η συγκατάθεσης από τους ιδιοκτήτες της γης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου ο δίαυλος. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πιθανότητα οι πρόβες να διεξαχθούν σε άλλα στρατόπεδα (Μαθιάτη, Δελίκηπου, Κλήρου).

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ