Ετοιμη για λύση πριν την 1η Ιουλίου 2012, διαμηνύει η τουρκική πλευρά

a 13 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7493 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Μηνύματα προς την ε/κ πλευρά για επίτευξη λύσης πριν από την 1η Ιουλίου 2012 αλλά και για τα «οικονομικά οφέλη» που θα προκύψουν από ενδεχόμενη λύση, έστειλαν αξιωματούχοι της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου υδατοφράκτη, στον οποίο θα αποθηκεύεται νερό που θα μεταφέρεται με θαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στα κατεχόμενα… 

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το φράγμα είναι χωρητικότητας 26,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014. Περίπου το μισό από τα 75 εκ. κυβικά μέτρα νερού που θα μεταφέρονται στα κατεχόμενα θα χρησιμοποιείται για ύδρευση και το υπόλοιπο για άρδευση.

Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους της τουρκικής Κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος της Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Μπεσίρ Αταλάι και ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος Φεϊσέλ Ερογλου.

Σε δηλώσεις του, ο Μπεσίρ Αταλάι αναφέρθηκε σε κρίσιμη φάση στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί λύση πριν από την 1η Ιουλίου 2012.

Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί χρονοδιαγράμματα γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανέφερε παράλληλα, ότι η τ/κ πλευρά έδειξε μέσω του σχεδίου Ανάν ότι επιθυμεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο, με πολιτική ισότητα στη βάση των κριτηρίων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αταλάι είπε επίσης ότι αν οι Ε/κ περιμένουν να αποδεχθεί η τ/κ πλευρά να γίνει μειονότητα, τότε θα περιμένουν για πολύ ακόμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πάντα θα στηρίζει τους Τ/κ πολιτικά και οικονομικά.

Είπε επίσης ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία είναι ο φυσικός της γείτονας και ότι ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος με τους Τ/κ και με ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία θα είναι προς όφελός τους και θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από το φυσικό πλούτο του νησιού πιο αποτελεσματικά.

Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση ενός συνεταιρισμού, το έργο θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ δύο συνιστώντων κρατών, ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, το έργο θα βοηθήσει δύο γειτονικές «χώρες» κατά την έκφρασή του να έχουν καλύτερη συνεργασία.

«Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η ε/κ πλευρά πήρε ρεύμα από τα κατεχόμενα.

Ανέφερε επίσης ότι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία είναι πολύ σημαντικήά για την Κύπρο και κάλεσε την ε/κ πλευρά να έρθει πιο κοντά στην τ/κ πλευρά και στην Τουρκία με φιλική διάθεση.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι το νερό από την Τουρκία, θα είναι νερό της ειρήνης.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια πολυμερή διάσκεψη και είναι αποφασισμένη να βρει μια διαρκή, περιεκτική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των λεγόμενων πραγματικοτήτων στην Κύπρο, πριν από την 1η Ιουλίου.

Την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για πενταμερή αναμένει ο Έρογλου

Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για πενταμερή διάσκεψη, όπως είπε, αναμένει ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από την Τουρκία, ο κ. Ερογλου, ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια κατάληξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία ενώ «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζεται από τον κόσμο και έγινε και μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η τελευταία συνάντηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε χθες και ότι το μπαλάκι είναι στην πλευρά του ΓΓ του ΟΗΕ.

Διευκρίνισε ότι εξέφρασε ανοιχτά την απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για πενταμερή διάσκεψη στην επιστολή του στον Μπαν Γκι-μουν, προσθέτοντας ότι αναμένει τον ΓΓ του ΟΗΕ να ξεκαθαρίσει τη θέση του στις 20 Απριλίου.

Αν δεν συγκληθεί πενταμερής συνάντηση τι θα σημαίνει η όποια συνάντηση μετά από αυτό, διερωτήθηκε, λέγοντας την ίδια ώρα ότι θα προχωρήσει σε εκτίμηση της κατάστασης.

Υπερτερούν οι διαφωνίες στις συνομιλίες, δηλώνει ο Έρογλου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού κράτησαν για μεγάλο διάστημα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα ”Μιλιέτ”.

”Βέβαια, στο μεταξύ”, δήλωσε ο κ. Ερογλου, ”εξασφαλίστηκε συμφωνία σε ορισμένα σημεία και υπήρξε προσέγγιση, σε ορισμένα θέματα και στο θέμα της ιδιοκτησίας εξασφαλίστηκε συνεννόηση σε κάποιες αρχές και παραμέτρους, αλλά στις λεπτομέρειες δεν συμφωνήσαμε”.

”Παραμένουν θέματα, όπως το εδαφικό και οι εγγυήσεις, δηλαδή τα στοιχεία που δεν συμφωνήσαμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που συμφωνήσαμε και θα περιμένουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να δούμε τι θα πει και τι θα αποφασίσει”, είπε.

Η ”Μιλιέτ”, στην πρώτη σελίδα αλλά και στη συνέχεια στις εσωτερικές της σελίδες και κάτω από τον τίτλο ”Η τελευταία ευκαιρία για λύση σε πενταμερή διάσκεψη”, δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν φθάσει στο σημείο του ”εάν θα σταματήσουν ή αν θα συνεχισθούν”.

Αναφέρει ο συντάκτης της εφημερίδας ότι συνομίλησε με τον κ. Ερογλου και ότι και εκείνος έχει την ίδια άποψη.

Οπως δήλωσε ο κ. Ερογλου, οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχισθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. ”Αναφέραμε επισήμως στο ΓΓ του ΟΗΕ”, είπε, ”την πρόταση για πενταμερή συνάντηση κορυφής” και ”πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία”.

Η εφημερίδα ”Ταράφ”, στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο ”Η τελευταία συνάντηση στην Κύπρο”, γράφει ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο συναντήθηκαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό για τελευταία φορά πριν την Εκθεση που θα υποβάλει ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στη συνάντηση, που έλαβε μέρος και ο κ. Ντάουνερ, συζητήθηκε το περιουσιακό, όπως γράφει η εφημερίδα. Στη συνέχεια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά στην περίπτωση που το θελήσουν οι ηγέτες, μπορεί να γίνει.

Η ”Ακσάμ”, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο ”Απόρριψη πολυμερούς διάσκεψης στην Κύπρο”, γράφει ότι ο κ. Ερογλου, με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στην προσδοκία του για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση κορυφής και ότι σε μιαν τέτοια συνάντηση μπορούν να συζητηθούν τα πάντα.