Το 1ο Συνέδριο «Κυπριακής Αγιολογίας» σήμερα στο Παραλίμνι

Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο «Κυπριακής Αγιολογίας», διοργανώνεται σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και μέχρι την Κυριακή 12 του μήνα, η Ιερά Μητρόπολη Κωνστανίας και Αμμοχώστου… 

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, έχει τελέσει, την Πέμπτη στις δέκα το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, Αμμοχώστου Βασίλειος «η κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της εκκλησιαστικής ιστορίας της Κύπρου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Η διοργάνωση των Συνεδρίων επιδιώκει την κάλυψη αυτού του επιστημονικού κενού».

Πρόσθεσε ότι «στο Συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν εισήγηση τριάντα και πλέον Καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Λογοτεχνία και Κανονικό Δίκαιο».

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε ένα μεγάλο αριθμό Αγίων στην Κύπρο, ενώ δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο σε άλλες Εκκλησίες. Πέραν από το μεγάλο αριθμό, πάντοτε οι Αγιοι της Κύπρου διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο όχι μόνο όσον αφορά την Εκκλησία και την Αγιότητα αλλά πάντοτε σε διάφορες περιόδους διαδραμάτιζαν και ένα κοινωνικό ρόλο».

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος σημείωσε ότι σε όλες αυτές τις ιστορικές περιόδους που διήλθε η Κύπρος, «έχουμε τους Αγίους της κυπριακής Εκκλησίας που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο και παρατηρείται το φαινόμενο να κτίζονται συνεχώς εκκλησίες, να δημιουργούνται χώροι αγιασμάτων των Αγίων, όπου τιμούνται οι Κύπριοι Αγιοι. Ολο αυτό συνιστά τη σημασία και την έννοια της κυπριακής Αγιολογίας και είναι αυτό που αρχίζουμε να διερευνούμε μέσα από τα Αγιολογικά συνέδρια, τα οποία αρχίζει να διοργανώνει η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου».

Εξάλλου, σε Δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι «ο διεθνής χαρακτήρας και η πρωτοτυπία του Συνεδρίου, καθώς δεν υπήρχε μέχρι σήμερα συστηματική και επιστημονική εξέτασή του, αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο σε εκκλησιαστικό αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο».

Προστίθεται ακόμα ότι «το Συνέδριο αναμένεται να γίνει αιτία προσέλευσης πολλών καθηγητών αλλά και φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ με τη θεματολογία του Συνεδρίου θα γίνει και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, γεγονός που θα συμβάλει στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με κατεύθυνση την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη Θρησκεία».

Μεταξύ των καθηγητών – ειδικών επιστημόνων στο Συνέδριο περιλαμβάνονται ο Μητροπολίτης Κωσνταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Αγιος Επιφάνειος», η οποία έχει έδρα την αρχαία μονή της Αγίας Νάπας. Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί επίσης έκθεση εικόνων Κυπρίων Αγίων στον παλαιό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 25 Μαρτίου 2012.

Πηγή: ΚΥΠΕ