Νέες τιμές στα φάρμακα – 10 Ευρώ θα πληρώνει όποιος πηγαίνει στις Πρώτες Βοήθειες

a 102 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5913 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα επιφέρει μειώσεις από 15% ως και 50% σε φάρμακα που σήμερα είναι ακριβά. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος εγκαινίασε και ξεναγήθηκε το πρωί στο Ιατρείο Ηπιων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου και στο χώρο ενημέρωσης συγγενών ασθενών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το νέο ιατρείο έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών και την ταυτόχρονη μείωση του φόρτου εργασίας των γιατρών.

Σε αναφορά του για το χώρο ενημέρωσης συγγενών ασθενών, είπε ότι είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχει «μια άμεση επικοινωνία μεταξύ των γιατρών και των συγγενών έτσι ώστε να υπάρχει και ενημέρωση σωστή και έγκυρη». Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε νέο τέλος ύψους 10 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν όλοι όσοι απευθύνονται στις Πρώτες Βοήθειες εξαιρουμένων των συνταξιούχων και κάποιων ειδικών ομάδων. Το νομοσχέδιο, είπε, έχει σταλεί στη Βουλή για ψήφιση και εφαρμογή.

Σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση και απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προχωράει το θέμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα ανέφερε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες», προσθέτοντας ότι «θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις όπως έχουμε πει περί το τέλος Αυγούστου, στη χειρότερη περίπτωση την 1η εβδομάδα Σεπτεμβρίου». Εξήγησε ότι θα δοθεί μια περίοδος αναπροσαρμογής για την εφαρμογή της νέας πολιτικής, λέγοντας ότι «αντιλαμβάνεστε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων θα επηρεάσει άμεσα τα φαρμακεία και θα πρέπει να υπάρχει μια περίοδος χάριτος, έτσι ώστε τα αποθέματα που έχουν αγοραστεί σε ψηλότερη τιμή να εξαλειφθούν».

Πρόσθεσε ότι «οι δικοί μας υπολογισμοί είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να εφαρμοστεί πλήρως η νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία υπολογίζουμε ότι θα έχει μια πολύ σημαντική μείωση σε κάποια φάρμακα μέχρι και 50%».Διευκρίνισε ότι «γενικά η μείωση θα είναι της τάξης του 15% – 20%, αλλά σε κάποια φάρμακα θα είναι μέχρι και 50%».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το είδος των φαρμάκων που θα αφορούν οι μειώσεις, ο κ. Μαλάς είπε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα αντιβιοτικά για παράδειγμα, τα οποία αντιλαμβάνομαι θα μειωθούν κατά πολύ». Κυρίως, συμπλήρωσε, «οι μειώσεις θα αφορούν φάρμακα τα οποία θα είναι πέραν των 10 ευρώ, δηλαδή τα ακριβότερα φάρμακα».Αναφερόμενος στο νέο Ιατρείο Ηπιων Περιστατικών που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός εξήγησε ότι «τα περιστατικά τα οποία προσέρχονται για διεκπεραίωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και είναι ήπια δεν θα εισέρχονται εντός του θαλάμου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αλλά θα διεκπεραιώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο έτσι ώστε να γίνεται γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών».

Επίσης, πρόσθεσε, «εγκαινιάζουμε το χώρο ενημέρωσης συγγενών ασθενών στα χειρουργεία». Μετά τη διεκπεραίωση κάθε χειρουργικής επέμβασης ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει τους συγγενείς των ασθενών και αυτό έχουμε επιτύχει εδώ στο Γενικό Νοσοκομείο εδώ και κάποιες εβδομάδες – πρέπει να σας πω – με πολλή μεγάλη επιτυχία». Υπάρχει, ανέφερε, «μια άμεση επικοινωνία μεταξύ των γιατρών και των συγγενών έτσι ώστε να υπάρχει και ενημέρωση σωστή και έγκυρη».Κληθείς να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά στα οφέλη του Κέντρου Διαλογής των Πρώτων Βοηθειών ο κ. Μαλάς είπε ότι «γίνεται άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, κάποια περιστατικά τα οποία δεν είναι επείγοντα αντιλαμβάνεστε ότι διεκπεραιώνονται πολύ γρήγορα και ο χρόνος αναμονής στο ΤΑΕΠ είναι περιορισμένος».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ως προς το ποσοστό αυτών των περιστατικών ο Υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι και μέχρι και 20% και 30% των περιστατικών». Αρα, πρόσθεσε, «αντιλαμβάνεστε ότι ο φόρτος εργασίας ο οποίος είχαν προηγουμένως εντός του θαλάμου οι γιατροί και ο χρόνος αναμονής πολύ μεγαλύτερος». Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύσει και σε άλλα νοσοκομεία όπως αυτό της Λεμεσού είπε ότι «υπάρχει και στη Λεμεσό αυτό το ξεκαθάρισμα, αλλά πρέπει να σας πω ότι ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού η υποδομή είναι αρκετά παλιά, η χωρητικότητα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών είναι πιο μικρή». Πρόσθεσε ότι «ακόμη χειρότερα τα πράγματα και στη Λάρνακα», εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι πιο παλιά νοσοκομεία από ό,τι αυτό της Λευκωσίας.

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο να μπούμε σε προσφορές για να αναβαθμίσουμε δραστικά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λεμεσού, έτσι ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει και τα περιστατικά πιο γρήγορα αλλά και οι συνθήκες να είναι πιο ανθρώπινες».

Σε δικές του δηλώσεις ο Εκτελεστικός Διευθυντής Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Πέτρος Μάτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί ξεκινούμε με δύο νέες καινοτομίες, τη μία το Ιατρείο Ηπιων Περιστατικών στις Πρώτες Βοήθειες, η οποία πιστεύουμε θα δώσει μια ώθηση και μια λύση στον κόσμο που έρχεται εκεί, δηλαδή θα εξυπηρετείται πιο γρήγορα όπως είπε και ο Υπουργός προηγουμένως».«Αποτελεί παγκύπρια καινοτομία, είναι το πρώτο Ιατρείο Ηπιων Περιστατικών που εφαρμόζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα το δούμε πιλοτικά πώς θα αποδώσει και θα προχωρήσουμε με εισήγηση να εφαρμοστεί σε άλλα νοσοκομεία».

Το άλλο, συμπλήρωσε, «είναι το Δωμάτιο Ενημέρωσης Συγγενών στα χειρουργεία, το οποίο είναι το δεύτερο που εφαρμόζεται παγκύπρια», εξηγώντας ότι το πρώτο λειτουργεί ήδη στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Τέλος 10 ευρώ για τις Πρώτες Βοήθειες

Ο κ. Μαλάς ανέφερε επίσης ότι είχε αποφασιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες η εισαγωγή τέλους ύψους 10 ευρώ για τις Πρώτες Βοήθειες που θα ισχύει για όλους εκτός από τους συνταξιούχους και κάποιες ειδικές ομάδες. Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα των Δυνάμεων Ασφαλείας.Το νομοσχέδιο έχει ήδη πάει στη Βουλή, είπε.

«Αυτό αντιλαμβάνεστε θα αποτρέψει πολλούς, οι οποίοι καταχρούνται αυτές τις υπηρεσίες και όπως ανέφερε και ο γιατρός υπάρχουν πολίτες τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν αν θέλετε την πλάγια πόρτα για να εισέλθουν εντός του νοσοκομείου, που είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», πρόσθεσε.Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι το σύστημα υγείας στην Κύπρο και εννοώ τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση». Ολοι, πρόσθεσε, «έχουμε απαιτήσεις συνεχώς από τους γιατρούς και από το προσωπικό για να διεκπεραιώνουν γρηγορότερα τις υπηρεσίες τους», αναφέροντας ότι «αυτά δεν μπορούν να παρέχονται πάντα δωρεάν». Θα πρέπει, είπε, «να γίνει μια πολύ μικρή, συμβολική συνεισφορά όλων μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτόν τον τεράστιο φόρτο εργασίας».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες επιβαρύνσεις για εξετάσεις ο Υπουργός ανέφερε ότι «στα εξωτερικά ιατρεία έχουμε αποφασίσει επίσης να μπει ένα πολύ μικρό τέλος των 50 σεντ ανά εξέταση, ειδικά οι αιματολογικές εξετάσεις, έτσι ώστε να περιορίζεται και η κατάχρηση». Πολλές φορές, πρόσθεσε, «οι ίδιοι οι γιατροί γράφουν αναλύσεις, οι οποίες είναι αχρείαστες». Συγχάρηκε τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου Λευκωσίας, η οποία «λειτουργεί πάνω σε ένα μοντέλο, δηλαδή της περισσότερης – αν θέλετε – αυτοδιοίκησης και αυτονόμησης».

«Αυτή η ελευθερία που δίνεται από το Υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία και ειδικά στη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και του Μακαρείου να παίρνονται πρωτοβουλίες αποφέρει αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι μεν μικρές διοικητικές πράξεις, οι οποίες έχουν ένα πολύ μεγάλο θετικό όφελος και δεν έχουν και κόστος για την πολιτεία».

Σε δικές του δηλώσεις για το νέο Ιατρείο των Πρώτων Βοηθειών, ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ Φοίβος Κωστόπουλος ανέφερε ότι «ο λόγος που δημιουργήσαμε και το ιατρείο ηπίων περιστατικών είναι όταν ο θάλαμος λόγω φόρτου εργασίας είναι γεμάτος και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, τα περιστατικά τα οποία μπορούμε να δούμε εμείς να τα δούμε». Πρόσθεσε ότι «ο χρόνος αναμονής θα είναι πολύ μικρός και δεν θα υπάρχει αυτή η πίεση και στο προσωπικό αλλά και στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την προσέλευση ασθενών στις Πρώτες Βοήθειες το δεκαπενταύγουστο είπε ότι «ευτυχώς φέτος δεν είχαμε τόσο ψηλή προσέλευση όσον αφορά περιστατικά πολυφαγίας ή δυστυχημάτων, ήταν ένα ήσυχο δεκαπενταύγουστο». Είδαμε, ανέφερε, «γύρω στους 350 με 370 (ασθενείς) το εικοσιτετράωρο του δεκαπενταύγουστου». Εξήγησε ότι περίπου ο μέσος όρος ασθενών που εξετάζονται στο Τμήμα ανά εικοσιτετράωρο είναι 350 με 400 άτομα.

Ερωτηθείς κατά πόσο το κοινό ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις να μην σπεύδει στις Πρώτες Βοήθειες για το παραμικρό, ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στις Πρώτες Βοήθειες διαπιστώνει ότι δυστυχώς συνεχίζουν ακόμη να έρχονται με το παραμικρό στις Πρώτες Βοήθειες. Πρόσθεσε ότι «έχουμε και ένα σοβαρό πρόβλημα με τους ξένους υπηκόους».

Πηγή: Αντρέας Πιερής/ΑΛΗΘΕΙΑ